01.12.2010. / 19:07

Autor: Hina

WikiLeaks trese Sloveniju: Oporbi sumnjiva i arbitraža s Hrvatskom

Pahor je inače u srijedu na konferenciji za novinare rekao da će o sporazumu suditi povjesničari, ali da je u njega i u rješenje spora s Hrvatskom bilo uloženo mnogo "filigranskog" diplomatskog napora

Borut Pahor i Jadranka KosorBorut Pahor i Jadranka KosorSlovenska oporba i dalje osporava mišljenje premijera Boruta Pahora da je arbitražni sporazum s Hrvatskom velik uspjeh njegove vanjske politike, a u srijedu je objavila i teoriju kojom povezuje informacije objavljene na internetskoj stranici WikiLeaks sa Savudrijskom valom i "servilnom" vanjskom politikom koju navodno vodi predsjednik slovenske vlade.

Predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav u srijedu je u priopćenju za javnost izrazio čuđenje što je arbitražni sporazum s Hrvatskom stupio na snagu u ponedjeljak, netom nakon što je najavljeno da će WikiLeaks početi objavljivati tajne depeše američkih diplomata po svijetu, među njima i više od 800 diplomatskih bilježaka iz Ljubljane.

"Nakon višemjesečnog odgađanja, krajem prošlog tjedna došlo je do neuobičajeno brze razmjene diplomatskih nota o arbitražnomm sporazumu", naveo je slovenski oporbeni čelnik, koji se arbitražnom sporazumu protivio od samoga početka. Najava WikiLeaksa da će objaviti tajne zabilješke američkih diplomata, pa i onih u Ljubljani, možda baca "novo svjetlo" na arbitražni sporazum i Pahorovu politiku prema Hrvatskoj, ocjenjuje slovenski oporbeni prvak.

Nakon što je objavljen sadržaj diplomatske bilješke o razgovoru premijera Pahora s američkim otpravnikom poslova Fredenom početkom ove godine, u kojemu je bilo riječi i o odnosima s Hrvatskom, Žerjav je početkom tjedna među prvima kritizirao Pahora zbog "servilne" politike prema SAD-u, jer bilješka otkriva da se Washington angažirao na rješenju graničnog spora i zalagao za deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom tijekom cijele prošle godine.

Žerjav je novinarima u utorak rekao da je zabrinut mogućnošću da je Pahor pristao i na arbitražni sporazum kako bi ishodio željeni susret s američkim predsjednikom Obamom, te tako ugrozio slovenske zahtjeve za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem u Jadranu.

Pahor je inače u srijedu na konferenciji za novinare rekao da će o sporazumu suditi povjesničari, ali da je u njega i u rješenje spora s Hrvatskom bilo uloženo mnogo "filigranskog" diplomatskog napora.

Na pitanje novinara može li neka nova objavljena depeša dovesti u pitanje njegovu politiku prema Hrvatskoj ili pogoršati bilateralne odnose, Pahor je rekao da se to neće dogoditi.

"Mislim da do toga neće doći ako stvari budemo rješavali onako kako to činimo sada", rekao je Pahor na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Nju je sazvao kako bi odbio javne kritike da je objava bilješke američkog diplomata u Ljubljani otkrila neprimjereno "političko mešetarenje" predsjednika vlade.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 01.12.10. 19:57

kak taubeka dva....


registracija
30/9/09

davor12345, 01.12.10. 21:39

Kaj je rekel Žmago! To mene zanima!


registracija
27/4/10

fuzija2, 01.12.10. 21:53

Bijes zaorao amerima
a lopovstina u Zagrebu protiv
"LAVA" BANDICA
SA HIJENSKIM METODAMA sranjem i pisanje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika