03.12.2010. / 12:10

Autor: Martina Čizmić, Nacional.hr

Uskoro uhićenje Assagea?: WikiLeaks se nakon blokade preselio Švicarsku

Otkako je WikiLeaks najavio, a potom i počeo objavljivati diplomatske depeše prije 5 dana, serveri na kojima je stranica smještena bili su pod stalnim hakerskim napadima

Julian Assange(Reuters)Julian Assange(Reuters)

Britanski list Guardian organizirao je intervju s osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom tijekom kojeg mu čitatelji mogu izravno postavljati pitanja. No, od same najave intervjua, pitanja pljušte, a od 14 sati, za kad je bio zakazan intervju Guardianova je web stranica nedostupna. Ipak, u međuvremenu je stranica opet podignuta, pa su čitatelji već ostavili preko 800 komentara.

Tijek događaja pratite na portalu Nacional.hr...

Posjetimo, WikiLeaks je ponovno dostupan od 10 sati ujutro, no sad na adresi wikileaks.ch. Nakon što je stranica nekoliko sati bila u potpunosti nedostupna, nastavlja svoj rad s domene registrirane u Švicarskoj.

Podsjetimo, jedna od najposjećenijih internetskih stranica u posljednjih nekoliko dana postala je nedostupna u 6 sati ujutro. Na svom su Twitter profilu objavili kako je do "nestanka" stranice došlo nakon što im je provider domene everydns.net odlučio uskratiti svoje usluge.

Kako stoji u službenom priopćenju iz tvrtke Dyn Inc., koja besplatno pruža mogućnost registracije domene u SAD-u "EveryDNS.net je omogućio domenu za wikileaks.org do 10 sati po istočnom vremenu, kada je ta usluga ukinuta". Objasnili su da je domena ukinuta zbog kršenja njihovih pravila u kojima stoji da niti jedan njihov član neće svojim postupcima ugrožavati funkcioniranje drugih članova koji koriste istu uslugu.

Juliana Assangea izručiti Švedskoj - po Nobela!

Otkako je WikiLeaks najavio, a potom i počeo objavljivati diplomatske depeše prije 5 dana, serveri na kojima je stranica smještena bili su pod stalnim hakerskim napadima. Kako su ti napadi otežavali funkcioniranje i drugih web stranica koje koriste istog providera, provider je nakon upozorenja WikiLeaksu odlučio prekinuti uslugu.

Uskoro uhićenje Assangea?

Dok se WikiLeaks bori s hakerskim napadima s ciljem da nastavi objavljivati povjerljive diplomatske dokumente, brojne države zapadnog svijeta, predvođene SAD-om, čine sve da se uhiti osnivač WikiLeaksa Julan Assange. Britanski Independent piše kako bi se to moglo dogoditi u narednim danima zato što su švedski tužitelji britanskim vlastima poslali novu potjernicu.

Podsjetimo, britanska je policija od švedskih kolega jučer zatražila nadopunu naloga nakon što su Šveđani u nalogu naveli samo maksimalnu zapriječenu kaznu za najteže kazneno djelo za koje ga terete. Britanci žele da im se dostave podaci o kaznama za svako pojedino kazneno djelo.

Nešto ranije, švedski prizivni sud je potvrdio nalog za uhićenjem i tako potvrdio odluku Vrhovnog suda. Podsjetimo kako je za Assangeom raspisano i Interpolovo tzv. 'crveno upozorenje'.

Assange je nezakonito progonjen

Foto: ReutersFoto: ReutersU slučaju uhićenja, Assange će u Velikoj Britaniji proći i proceduru odobravanja izručenja Švedskoj. Njegov odvjetnik Mark Stephens prije dva dana je kazao kako kako je Interpolovo 'crveno upozorenje' bizaran i neregularan postupak i kako je njegov klijent progonjen, bez da je procesuiran. "Proces u ovom slučaju je bio tako jasno neregularan pa postoje vrlo male šanse da će nalog za uhićenje biti valjan", kazao je Stephens i optužio švedske tužitelje da su pokrenuli lov na vještice protiv njegova klijenta. Dodao je i da švedski tužitelji nisu pokazali niti jedan dokaz protiv Assangea te su ignorirali njegov zahtjev za sastankom.

"Proces u ovom slučaju je bio tako jasno neregularan pa postoje vrlo male šanse da će nalog za uhićenje biti valjan", kazao je Stephens i optužio švedske tužitelje da su pokrenuli "lov na vješticu", njegova klijenta. Assange je u svakom pojavljivanju snažno odbacivao optužbe za silovanje. Odvjetnik kaže da švedski tužitelji nisu pokazali niti jedan dokaz protiv Assangea te da su ignorirali njegov zahtjev za sastankom.

Vezane vijesti

Od utorka nova emisija Juliana Assangea, gost još tajna

Od utorka nova emisija Juliana Assangea, gost još tajna

Utemeljitelj Wikileaksa Julian Assange od utorka će voditi vlastitu televizijsku emisiju na mreži Russia today, ali popis gostiju još je tajan,… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 03.12.10. 10:01

Koja panikaaaa


registracija
27/8/09

Lujo1, 03.12.10. 10:45

U Večernjem listu sam probal poslati sljedeći komentar na članak o stradalom dečkiću u OŠ Prečko, a dobil sam odgovor: "komentar nije poslan jer vam je zabranjeno komentiranje"

Evo tog komentara:

Novinari VL stvarno mi se gadite.
Dijete još uvijek leži u bolnici, a vi navalili o novcu koji se bude okrenul u ovom slućaju - fuuuuj!
Ja (koji niš nema s svim tim) sam i jučer zapalil svijeću i pomolil se za dečkića, a iz (kak se to veli) dobro obavještenih krugova čujem kak se dečko dobro drži i sjajno oporavljai i zahvaljujem Gospodinu svemogućem na tom daru i nadam se i molim Gospodina da dečkić opet igra nogomet i da njegov smijeh odzvanja školom.
A opetujem (ne znam već po koji puta):
- ni ravnatelj ni osoblje ove škole nisu krivi za ovu strašnu nesreću - u cijeloj Lijepoj našoj golovi su u školama postavljeniu na isti nmačin i ak je netko kriv onda je kriv onaj ko je odgovoran za takav naćin postavljanja golova u sve hrvatske škole,
- u svakoj školi ima učenika divljaka kojima nitko ništa ne može jer su ili sinovi "uglednih" očeva (iz neke "ugledne" stranke ili nekog "uglednog" doktora ili tajkuna i td.) i koji čak i fizički napadaju učitelje i nastavnike, a naša "ugledna" struka i dužnosnici (od pravobraniteljice do one lopine šimleše - bandićevog kadra i td.) ne žele ništa, ali baš ništa konkretno i korisno napraviti da se stanje promjeni, ali zato svi primaju i tze kako visoke plačice!
- svim tim divljacima i ravnatelj i osoblje u OŠ Prečko jaaaako često i jaaaako stručno pokušavaju uliti socijalno ponašanje u glavu, ali uzalud - u tom su poslu potpuno sami i rezultati su takvi kakvi jesu,
- užasna je nepravda i neprofesionalnost ravnatelja ove OŠ prozivati na ovakav jeftin i neargumentiran i senzacionalistički način - time ne doprinosite boljitku, već suprotno - pokušavate radi senzacije potopiti čovjeka koji to ne zaslužuje ni u kojem pogledu.
- imate li vi novinari imalo ljudske savijesti i poštenja?
- hajd budite pravi novinari, pa istražite "poslovanje" raznih jelavički, šimleša i ostalih lezilebovički i njihov doprinos sigurnosti i boljitku naše djece u školama!

Toliko o demokraciji na način VL!!


registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 14:23

hajde da skupimo gotovinu (novac) i da urucimo covjeku da ga niko ne blokira po nekim americkim usranim zakonima....koji vrijede samo za one koji razoblice njihovu naci politiku....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika