03.12.2010. / 14:51

Autor: Hina

Video: Kineski putnički vlak potukao brzinski rekord, vozio brže od 486 km/sat

Kina ima više od 7.430 kilometara pruge za vlakove velikih brzina. Peking je počeo ambiciozan program razvoja željeznice kako bi sa sadašnjih 86.000 km pruga do 2020. raspolagao sa 120.000 km pruge za vlak velikih brzina

Vlak CRH380A oborio je rekord na dionici pruge između Pekinga i Šangaja (Foto: Reuters)Vlak CRH380A oborio je rekord na dionici pruge između Pekinga i Šangaja (Foto: Reuters)Kineski putnički vlak vozio je brzinom većom od 486 kilometara na sat i potukao svjetski rekord, objavilo je u petak kinesko ministarstvo transporta o vožnji na dionici najdulje pruge na svijetu za vlak velikih brzina koja će, kada bude potpuno završena, povezivati Peking i Šangaj.

Prethodni rekord od 416,6 km/h jedan je kineski vlak postigao na pruzi od Šangaja do Hangzhoua puštenoj u promet 26. listopada.

Kinesko ministarstvo napominje da je novi svjetski rekord postigao redovit vlak koji nije bio posebno prilagođen za tu svrhu.

Francuski TGV (vlak velikih brzina) vozio je 2007. brzinom većom od 574 km/h, no bio je to eksperimentalni vlak s posebnim motorom i na posebno dizajniranoj pruzi.

Kina ima više od 7.430 kilometara pruge za vlakove velikih brzina. Peking je počeo ambiciozan program razvoja željeznice kako bi sa sadašnjih 86.000 km pruga do 2020. raspolagao sa 120.000 km pruge za vlak velikih brzina.

Većina kineskih vlakova domaće su proizvodnje no tehnologija slijedi uzore proizvoda kupljenih od zapadnih zemalja, napose Siemensa i Kawasakija, a sukladno ugovorima o prijenosu tehnologije.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika