03.12.2010. / 17:58

Autor: Hina

Kosor najavila pljenidbu imovine od kriminalaca: 'Takvi najviše plaču kad ih se udari po džepu'

Odluka o oduzimanju imovinske koristi isključivo je u nadležnosti suda, a u sudskoj će se odluci kojom se utvrđuje krivnja utvrditi i kolika je imovinska korist ostvarena i kada odluka postane pravomoćna te stvari (nekretnine i pokretnine) postaju vlasništvo RH

Jadranka Kosor; Autor:
Petar Glebov/PIXSELLJadranka Kosor; Autor: Petar Glebov/PIXSELLHrvatska je Vlada na današnjoj sjednici odlučila o preraspodjeli 1,4 milijarde kuna u ovogodišnjem proračunu.

To nije povećanje rashoda proračuna nego smanjenje određenih proračunskih rashoda kako bi se pokrili rashodi za koje se pretpostavlja da do kraja godine za njih neće biti dovoljno sredstava, a tu se prije svega misli na isplate plaća u pojedinim ministarstvima, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker.

Govoreći o preraspodjeli 1,4 milijarde kuna u ovogodišnjem proračunu, Šuker je izdvojio smanjenje rashoda za zaposlene u iznosu od 115,5 milijuna kuna što je posljedica odluke o zabrani zapošljavanja kao i dogovora sa sindikatima o neisplati božićnica.

Smanjuju se primjerice i rashodi za uredski pribor za 28,1 milijun kuna, za promidžbu i informiranje za 4,8 milijuna kuna, financijski rashodi kod Ministarstva financija za 15 milijuna kuna što je povezano s povlačenjem sredstava iz europskih fondova.

Rashodi za nabavu nefinancijske imovine smanjuju se za 215 milijuna kuna i to, kako je objasnio Šuker, zbog nemogućnosti niza ministarstava da realiziraju kapitalne projekte.

Preraspodjelom se pak više osigurava za subvencije i to 135,8 milijuna kuna, od čega se gotovo 95 milijuna kuna odnosi na subvencije poljoprivredi, a oko 41 milijun kuna za subvencije Hrvatskim željeznicama.

Više će se novca iz proračuna usmjeriti i u fond za izravnanje decentraliziranih funkcija i to 49 milijuna kuna, za dodatni porodiljni dopust osigurano je 49 milijuna kuna, a za ortopedska pomagala 58,9 milijuna kuna.

Vlada je odlučila i o preraspodjeli 101,3 milijuna kuna u financijskom planu Hrvatskih voda kako bi se osigurala dodatna sredstva za otklanjanje šteta od poplava, a u financijskom planu Hrvatskih cesta preraspodijelit će se 208,8 milijuna kuna. Na određenim projektima nismo uspjeli riješiti imovinsko-pravne odnose, kazao je Šuker dodajući kako su primjerice zbog arheoloških nalazišta gotovo zaustavljeni radovi na oko pet kilometara ceste prema Velikoj Gorici.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić ističe kako su tehničkom preraspodjelom u tom resoru smanjeni rashodi za oko 20 milijuna kuna. Najveći je pak dio tog iznosa, u dogovoru Ministarstvom zaštite okoliša, namijenjen Agenciji za pravni promet nekretninama za kupnju stanova izvan područja posebne državne skrbi. To pokazuje brigu Vlade da u potpunosti ispuni obveze vezano za ispunjavanje mjerila u poglavlju 23. (pravosuđe), kazao je.

Vlada je s današnje sjednice u drugo saborsko čitanje uputila prijedlog zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem koji je, ističe ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, važan u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Odluka o oduzimanju imovinske koristi isključivo je u nadležnosti suda, a u sudskoj će se odluci kojom se utvrđuje krivnja utvrditi i kolika je imovinska korist ostvarena i kada odluka postane pravomoćna te stvari (nekretnine i pokretnine) postaju vlasništvo Republike Hrvatske.

"Kriminalci najviše plaču kada ih se lupi po džepovima", komentirala je ovaj prijedlog premijerka Jadranka Kosor.

Podršku Vlade dobio je i prijedlog strategije reforme pravosuđa za razdoblje od 2011. do 2015., pri čemu je Bošnjaković najavio kako se u sljedeće dvije godine žele riješiti svi zaostali neriješeni predmeti, a redovan priljev predmeta rješavati u razumnom roku, ne više od tri godine od podnošenja do završetka procesa.

Saboru je upućen i prijedlog novog zakona o Državnom uredu za reviziju kojim su, u skladu s promjenama Ustava i određenje ureda kao najviše revizorske institucije, samostalne i neovisne u radu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 03.12.10. 19:18

ko se nije skrio, magarac je bio!


registracija
30/6/10

petrus7, 03.12.10. 20:13

Sad će kao KRADEZEOVCI OSTATI BEZ IMOVINE


registracija
3/12/10

bosanac, 03.12.10. 21:08

svi HDz-ovci neka stanu u red i namjeste djepove....da ih sefica udari po djepu a nakon toga neka istrese svoje torbice


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika