04.12.2010. / 10:01

Autor: Hina

Obala Bjelokosti na rubu rata nakon spornih predsjedničkih izbora

Svjetski čelnici, među kojima američki predsjednik Barack Obama, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i predsjednik gospodarske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) ne priznaju Gbagbovu pobjedu i kažu da je Ouattara pobjednik izbora koji su trebali ukloniti višedesetljetnu podjelu zemlje

Dosadašnji predsjednik Obale Bjelokosti Laurent Gbagbo trebao bi u subotu prisegnuti za novi mandat nakon sporne pobjede na predsjedničkim izborima koju odbacuju svjetski čelnici, ali ju priznaje vojska, što potiče strah od moguće žestoke borbe za vlast, prenose agencije.

Neovisno izborno povjerenstvo proglasilo je oporbenog vođu Alassanea Ouattaru pobjednikom drugog kruga predsjedničkih izbora održanog 28. studenoga, sa 54,1 posto glasova, ali je Ustavno vijeće, najviše pravosudno tijelo, poništilo te rezultate zbog navodnog zastrašivanja birača i namještanja glasova, te proglasilo Gbagbovu pobjedu.

Svjetski čelnici, među kojima američki predsjednik Barack Obama, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i predsjednik gospodarske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) ne priznaju Gbagbovu pobjedu i kažu da je Ouattara pobjednik izbora koji su trebali ukloniti višedesetljetnu podjelu zemlje, javlja agencija dpa.

Ouattarina stranka je upozorila da bi nepriznavanje njegove pobjede moglo ponovno gurnuti zemlju u nasilje te da je ona dobila potporu bivših pobunjenika koji još kontroliraju sjever zemlje.

No Gbagbov tabor je odbacio pritisak izvana, prijeteći izgonom UN-ova visokog izaslanika.

Državna televizija je objavila da je vojni vrh tijekom dana prisegnuo vjernost Gbagbu. "Spremni smo izvršiti sve zadaće" koje nam povjeri, rekao je načelnik glavnog vojnog stožera, general Philippe Mangou.

Najmanje je 15 ljudi ubijeno u sukobima povezanim s izborima u zadnjih deset dana, ali postoji i strah od još većih uličnih prosvjeda u Abidjanu, dok pobunjeničke snage na sjeveru kažu da će uzvratiti na eventualni napad vladinih snaga.

Lauren Gbagbo koji je izabran za predsjednika 2000. na kontroverznim izborima iz kojih su bili isključeni bivši predsjednik Henri Konan Bedie i Alassane Ouattara, ostao je na vlasti i nakon završetka svog mandata 2005., pravdajući to krizom nastalom zbog podjele zemlje, prenosi AFP.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika