07.12.2010. / 14:01

Autor: Robert Bajruši

Kako je Pupovac prevario Milanovića i Čačića i sačuvao HDZ-ovu vlast?

Ostane li SDSS do kraja uz HDZ, vrlo je upitno hoće li, nakon svega, Zoran Milanović pristati na još jedan kompromis sa strankom koja je podržavala Sanadera, a posljednjih 18 mjeseci i Jadranku Kosor

Radimir Čačić i Milorad PupovacRadimir Čačić i Milorad PupovacU posljednjih mjesec dana odnosi Zorana Milanovića i Radimira Čačića s Miloradom Pupovcem zahladili su do te mjere da je poznati političar Srba u Hrvatskoj optužen za vjerolomstvo, a SDSS opisuju kao parazitsku stranku.

U oporbi tvrde da se, kad se početkom studenoga pripremao državni proračun za 2011., Pupovac nekoliko puta susreo s Čačićem i Milanovićem i najavio SDSS-ov izlazak iz vlade, kao i da će on i još dva ili tri manjinska zastupnika u parlamentu glasovati protiv prijedloga novoga budžeta. Kako bi potvrdio definitivno distanciranje od vlade Jadranke Kosor - ispričali su sugovornici Nacionala - Pupovac je predložio pisani ugovor koji bi osigurao privremeno financiranje do ožujka 2011., kad bi bili održani parlamentarni izbori. Razumije se, bilo je to i obećanje kako će SDSS i manjinski zastupnici srušiti sadašnju vladu, a nakon izbora podržati koaliciju lijevog centra i pomoći joj da formira vlast.

Ali 24 sata prije nego što se u Saboru glasovalo o prijedlogu proračuna, Pupovac se prestao javljati dvojici opozicijskih lidera, a prilikom izjašnjavanja podržao je proračunski prijedlog HDZ-ove vlade. Tako je Jadranka Kosor bez većih problema osigurala saborsku većinu, a time i daljnji ostanak na vlasti. Svojim postupkom izazvao je konsternaciju u oporbi, ali i pojačao uvjerenje da će Pupovčeva stranka do zadnjega dana ostati uz HDZ-u:

"SDSS i Pupovac ostaju uz ovu vladu jer još uvijek nisu dobili sve što žele, a to je novi izborni zakon u kojem će im se osigurati više od tri zastupnička mandata. Zato nam je lagao, ali i njemu treba biti jasno da, kad formiramo vladu, sigurno nećemo trpjeti takve ucjene, bez obzira dolaze li od Srba, Bošnjaka ili hrvatskih stranaka", prepričavajući što se dogodilo, nije skrivao srdžbu Nacionalov sugovornik.

Pupovčevo ponašanje navelo je oporbu na promjenu strategije prema manjinskim zastupnicima, od kojih ubuduće očekuju inicijativu za napuštanje vladajuće koalicije. Pritom i u Kukuriku koaliciji postoje određene razlike u daljnjem tretmanu manjina, pri čemu esdepeovci zagovaraju tvrđi stav, dok u HNS-u ističu kako još ima izgleda da Pupovac i SDSS raskinu s HDZ-ovom vladom. SDSS bi profitirao promjenom strane jer bi mogao računati na mjesta u budućoj vladi, ali i veću zastupljenost kadrova srpske narodnosti u državnoj i lokalnoj upravi.

Nasuprot tomu, ostanu li do kraja uz HDZ, vrlo je upitno hoće li, nakon svega, Zoran Milanović pristati na još jedan kompromis sa strankom koja je podržavala Sanadera, a posljednjih 18 mjeseci i Jadranku Kosor.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
1/12/10

liberty, 07.12.10. 15:07

ha, ha... kojeg li apsurda... vlada ovisi o pripadnicima srpske i romske *manjine*... a gdje smo mi i zbog čega onda sve ovo?


registracija
1/12/10

liberty, 07.12.10. 15:07

ha, ha... kojeg li apsurda... vlada ovisi o pripadnicima srpske i romske *manjine*... a gdje smo mi i zbog čega onda sve ovo?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 07.12.10. 15:45

liberty, dobar komentar, vlada isto ovisi o pripadnicima HSLS, i HSS ove manjine, ali eto svi znamo da su pravila za ulazak u sabor koma. Na primjer Sanader je naomrazeniji covijek u Hrvatskoj, medutim on tamo nekoga "predstavlja" u saboru. HA HA HA HA HA.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 07.12.10. 15:47

Pupovac sigurno izgleda kao promisljeniji covijek od prenapuhanog Cacica, pederkastog tatinog sina Zokija. Pupovcu je lakse dobiti svoje s glupom Jacom, nego s napuhanom nistkorist opozicijom.


registracija
24/11/10

aabar, 07.12.10. 16:48

Ma Pupovac je jedna obična gnjida


registracija
14/11/07

laufer, 07.12.10. 17:08

Cijela politika u Hrvatskoj je svedena na trgovinu.
Interesne grupe (stranke) trguju između sebe i izvlače korist za sebe.
Pupovac se samo pokazuje kao dobar trgovac.
Grabi dok može, jer ovakvu priliku više nikada neće imati - HDZ su potrebni njegovi glasovi + Hrvatska je pred vratima EU i pažljivo se ocjenjuje njen odnos prema Srbima.
Nakon ulaska u EU i drugačijeg rasporeda u Saboru, vrlo lako će Pupovac postati nevažno zanovijetalo.


registracija
30/6/10

petrus7, 08.12.10. 07:57

Jadni mi.


registracija
30/6/10

petrus7, 08.12.10. 07:57

Novac buši gdje ne može borer, zar ne KRADEZEOVCI.


registracija
17/4/10

insajder1, 08.12.10. 18:11

Pupovac za predsednika! :)


registracija
27/7/09

columbo, 09.12.10. 08:20

Postovani Bajrusi,
Citam (iz navike) vase komentare, ali ponovno vas moram upozoriti na jednu cinjenicu, jer presli ste svaku mjeru glede "jednog sugovornika iz vrha toga i toga, koji je (gle cuda) zelio ostati anoniman."
To vam je moglo zariti neko vrijeme, ali vase, vjerujem vec gluho uho, od toliko silnog prisluskivanja hrabrih anonimaca, mora da se umorilo. Dakako radi se o vec staroj fori za iskazivanje osobnih stavova, u koje nismo sigurni, ili nismo dovoljno hrabri da ih takovim serviramo.
A, pogodak je zajamcen. Izjava je dobila celofan vaznosti, jer toboze dolazi iz usta mjerodavnih, a vi ste tek netko tko je savjesno prenio propuh debelog mesa.
Ako je pak bas tako, tim gore po vas, jer pristajete na grubu igru onih, cini vam se naivno, vrlo vaznih.
Morali bi ste Roberte, (jer vec ste ohoho u toj ponizenoj profesiji), shvatiti to da ukoliko zelite biti uspjesni, morate gajiti imidz uspjesnosti, a to se ne postize vasim stilom oslanjanja na fatamorganu.
Ne govorim vam ovo jer je tu rijec o Pupovcu, jer o njemu mi je je naprosto steta i slova i papira.
I jos nesto. Kako, recimo, onaj mali , ono zlatarevo zlato imenom Hrvoje Simicevic, nikada do djavola ne naleti na kakvog mesiju (culum) glasnogovornika, no sve siromah po svojoj cudi i svojoj i glavurdi. Pa postao gromada od novinara...Bas cudno, zar ne?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika