11.10.2002. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

STOCKHOLM

JIMMY CARTER DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA MIR

...


Bivši američki predsjednik Jimmy Carter ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za mir. Ove godine u konkurenciji su bila 156 pojedinaca i organizacija, među kojima je kao jedan od najvećih favorita slovio Haaški sud. No, pobijedio je Carter koji je bio predsjednik SAD-a između 1976. i 1980., a posljednja dva desetljeća sudjelovao je u brojnim humanitarnkim akcijama u svijetu.
Jimmy Carter rođen je u gradiću Plainsu u Georgiji, gdje su mu roditelji imali farmu kikirikija. Završio je mornaričku aakdemiju i bio časnik na američkim nuklearnim podmornicama, međutim kada mu je umro otac prekinuo je vojnu karijeru i vratio se u Plains i preuzeo vođenje obiteljskog posjeda. Počeo se baviti politikom i kao član Demokratske stranke izabran je za guvernera Georgije. Godine 1976. kandidirao se za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i premoćno pobijedio republikanskog protukandidata.

Carterov mandat obilježen je snažnom gospodarskom recesijom i talačkom krizom kada su Homeinijeve pristaše 444 dana držali zarobljene američke službenike u veleposlanstvu SAD-a u Teheranu. Neuspješni pregovori s Iranom i pogibija američkih komandosa poslanih u operaciju oslobađanja talaca, uništili su Carterovu popularnost i na izborima 1980. pobijiedio ga je Ronald Reagan. Nakon izbornog poraza Jimmy Carter se povukao iz političkog života i počeo baviti humanitarnim radom. Gradio je kuće za američke beskućnike, a kasnije sudjelovao kao promatrač na izborima u brojnim tranzicisjkim zemljama. Kao pregovarač bio je izaslanik u važnim diplomatskim misijama na Haitiju, Sjevernoj Koreji, a u susretu s Radovanom Karadžićem pokušao je nagovoriti Srbe na prestanak opsade Sarajeva i uspostavu mira u Bosni i Hercegovini.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika