08.12.2010. / 13:20

Autor: Kristina Gaćarić, Sandra Županić

Stručnjaci pokopali kič u Zagrebu: 'Centar izgleda kao smještaj za preživjele nakon potresa'

Za razliku od struke, anketirani građani su izjavili da im se sviđa kako je grad uređen, ali budući da se radi o malom broju ispitanih to ne predstavlja javno mnijenje

Foto: Tomislav SmoljanovićFoto: Tomislav SmoljanovićPrema istraživanju provedenom na jednom od najpopularnijih blogova u Belgiji Trg Josipa bana Jelačića uvršten je među 20 najljepših trgova u Europi. Prema blogu www.stedentripper.com zagrebački glavni trg po uređenosti se nalazi na 20. mjestu. Novinari Zagreb Newsa ispitali su što građani i stručnjaci misle o božićnom uređenu Zagreba. Trg bana Josipa Jelačića u blagdanskom je ruhu, lampice su upaljene, jelka je okićena, postavljen je veliki šator, klizalište te adventski vjenac oko Manduševca.

Svi ti brojni sadržaji koji su smješteni na glavnom zagrebačkom trgu prema mišljenju osoba kojima je bavljenje estetikom profesija Hrvoja Hrabaka, predsjednika Udruženja hrvatskih arhitekata, Borisa Ljubičića dizajnera i Saše Šekoranje, akademskog slikara i scenografa su pretjerani i ostavljaju loš dojam. Za razliku od struke, građani koje smo anketirali, izjavili su da im se sviđa kako je grad uređen, ali budući da se radi o malom broju ispitanih to ne predstavlja javno mnijenje. Hrvoje Hrabak izjavio je da je siguran da gradska uprava nema ukupni projekt uređenja grada, što se prema upitima koje smo postavili Gradskom uredu za prostorno uređenje i pokazalo točnim. Naime, prema odgovoru koji smo dobili iz Gradskog ureda za prostorno uređenje jasno je da ne postoji planirani koncept uređnja Trga bana Jelačića. Ovaj gradski ured daje javnu površinu u gradskom centru u zakup tvrtkama koje tamo žele postaviti neki sadržaj.

Foto: Tomislav SmoljanovićFoto: Tomislav Smoljanović

Grad je na iznajmljivanju tih površina do sada zaradio 175 000 kuna. Hrvoje Hrabak, kaže da je uređenje grada svake godine malo drugačije, jedne lošije druge bolje, ali je uvijek neujednačeno: "Zrinjevac obično izgleda super. Smatram da je najveći problem Trga bana Jelačića jer je prepun. Bilo bi uredu da je na Trgu samo veliki šator ili samo klizališe. Ne može baš sve biti na Trgu. Dio sadržaja nije na izveden na nivo koji je primjeren za središnji trg, a tu prvenstveno mislim na drvene kućice. Smatram da bi takve kućice mogle biti na nekom drugom gradskom prostoru. Patimo od kompleksa da sve mora biti na središnjem trgu. Ne vidim zašto drvene kućice ne bi mogle biti u sklopu nekog sajma na prostoru Trga Francuske Republike. To nije toliko daleko od centra da građani ne bi došli. Za mene je najljepša bijela rasvjeta i kad su boje ujednačene.

Zagrebu bi uzor mogao biti Pariz – na Aveniji Champs Elysees na dužini od tri kilometra sva su svijetla bijela i to je prekrasno. U Zagrebu su lampice bijele, pa šarene, a još su u sredinu ubačena crvena srca pa sve skupa nekako gubi smisao." "Uređenje Zagreba nije dobro", kaže višestruko nagrađivani dizajner Boris Ljubičić: "Donesu se neke jelke i rasvjeta i to je to. Da se meni povjeri uređenje ja bih krenuo potpuno od početka uzevši u obziri lošu gospodarsku situaciju. Zbog aktualne situacije sve je trebalo napraviti jednostavnije i ukusnije. To što se građanima sviđa uređenje pokazuje samo malograđanštinu.

Foto: Tomislav SmoljanovićFoto: Tomislav Smoljanović

Na Trgu bana Jelačića je sve nagurano bez koncepta. Meni se sviđa kao je uređen Milano jer se ne svodi sve na kićenje bora. Milano ima apstraktnu vizualizaciju koja je osmišljena i koja ima kulturni smisao. Saša Šekoranja, cvjećar, akademski slikar i esteta kaže da mu je drago što je na Trgu bana Josipa Jelačića postavljeno klizalište i da se nada će puštati ugodnu glazbu , a ne neku "dernjavu". Međutim o šatoru i kućicama koji su postavljeni na Trgu nema dobro mišljenje: "Zaista ne znam čemu to čergarenje, Trg izgleda kao da se u Zagrebu desio potres pa su za preživjele napravili privremeni smještaj. Mislim da je umjesto kućica u alpskom stilu u Bogovićevoj ulici moglo biti nešto drugo. Zašto bismo mi morali kopirati alpski stil? Sviđaju mi se lusteri s bijelim lampicama, dok mi se crvene lampice i kugle ne sviđaju, ali to je više stvar osobnog ukus. Zrinjevac je prekrasan s tim bijelim lampicama. Ja jako volim Zagreb i nije mi drago kad ga kritiziram, ali smatram da se kod uređenja grada za Božić nije radilo o nedostatku novca, nego o nedostatku volje, interesa i ukusa nadležnih gradskih institucija", rekao je Šekoranja.

Foto: Tomislav SmoljanovićFoto: Tomislav Smoljanović

Građani o uređenju

Jelica Batić

Sviđa mi se klizalište koje su postavili na Trg bana Josipa Jelačića. Sad roditelji s djecom neNaslovnica Zagreb NewsaNaslovnica Zagreb Newsa moraju ići daleko iz središta grada kako bi ih odveli na klizanje. Sviđa mi se i kako je grad uređen u cijelosti.

Iva Malčić

grad je jako lijepo uređen, sve je koherentno. Kad se pogleda niz ulice u središtu grada u svakoj se do kraja vide svijetla. Lijepo je i u šatoru na Trgu bana jelačića, imaju fino kuhano vino i dobru poslugu.

Amon Pacek

Bio sam u Beču prije nekoliko dana i krasno je uređeno, imaju iste lustere kao mi samo što su njihovi veći. Vidi se da se ljudi iz grada trude urediti Zagreb. Pozdravljam sve novitete, volim kad je sve lijepo i dobro.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika