10.12.2010. / 14:58

Autor: Nacional.hr

Istraživanje: Čak 60 posto Hrvata blagdanske čestitke slati će SMS-om

Tradicionalni darovi su out - čak 55 posto ispitanika ovog Božića željelo bi dobiti novi cool mobitel za poklon

Hrvati najviše daruju unutar obiteljiHrvati najviše daruju unutar obiteljiVećina građana Hrvatske spremna je štedjeti kako bi ovih blagdana darom razveselili svoje najmilije, a najviše građana pod borom želi ugledati novi mobitel. Pokazala je to anketa koju je mobilni operater Tele2 proveo uoči skorašnjih božićnih blagdana. Istraživanje je provedeno među 400 ispitanika u četiri najveća hrvatska grada: Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci.

I rezultati ovogodišnje ankete, jednako kao i prošlogodišnje koju je Tele2 proveo, potvrdili su kako građani Hrvatske slijede tradicionalne božićne običaje. Tako će ove godine gotovo 75 posto građana Hrvatske uputiti božićne čestitke svojim najmilijima, što je blago povećanje u odnosu na prošlu godinu kada se 70 posto ispitanika izjasnilo da će poslati božićne čestitke svojim najmilijima. Umjesto slanja klasičnih čestitki gotovo 60 posto ispitanika se odlučuje za slanje SMS poruka zbog, kako ističu, njihove praktičnosti, jednostavnosti i brzine. Međutim, 36 posto ispitanika ipak daje prednost osobnom kontaktu prilikom čestitanja Božića, te upravo radi toga žele nazvati i čuti glas drage im osobu.

Sukladno tradiciji, božićni će se darovi najviše razmjenjivati unutar obitelji. Tako gotovo 55 posto ispitanika očekuje dar od svoje obitelji, dok 31 posto ispitanika isti očekuje od partnera, a nešto manje od 15 posto to očekuje od svojih prijatelja. Tradicionalni darovi su out - čak 55 posto ispitanika ovog Božića željelo bi dobiti novi cool mobitel za poklon. U usporedbi s prošlogodišnjim rezultatima kada je 45 posto ispitanika izjavilo da bi pod borom najviše željeli vidjeti novi mobitel, možemo zaključiti da su želje građana Hrvatske unatoč recesiji ipak narasle u usporedbi s prošlom godinom.

Gotovo jednako kao i prošle godine (50 posto), i ove godine 49 posto ispitanika bi cool mobitel poklonili dečku ili djevojci. Zašto? Odgovor je vrlo jednostavan, za romantična noćna šaputanja.

Svjesni činjenice da za poklone treba štedjeti, 37 posto ispitanika izjavilo je kako su spremni štedjeti prilikom izlaska u razdoblju uoči Božića, dok će njih 32 posto štedjeti odričući se kupnje nove odjeće i gotovo 20 posto na telefonskim računima, a sve kako bi svoje najmilije razveselili ovoga Božića.

Vezane vijesti

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

VIPnet jedini ostvario rast u poslovima s državom

Državne institucije i javna poduzeća lani su potrošili 128,3 milijuna kuna na nabavu telekom usluga, što je 45 posto manje u odnosu na 2010. HT -… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika