10.12.2010. / 18:05

Autor: Nacional.hr

Utemeljena Globalna federacija vijeća za konkurentnost

"Stvaranje GFCC-a potkrepljuje naše uvjerenje da je za uspješno natjecanje na globalnom tržištu potrebno sudjelovati u globalnom gospodarstvu." rekao je Charles O. Holliday Jr.

Goran RadmanGoran RadmanNacionalna vijeća za konkurentnost iz cijelog svijeta okupila su se u Washingtonu kako bi svečano obilježila utemeljenje Globalne federacije vijeća za konkurentnost (Global Federation of Competitiveness Councils - GFCC). Federacija vijeća sastoji se od predstavnika Vijeća za konkurentnost iz 30 zemalja diljem svijeta, a svrha joj je stvoriti globalnu mrežu za razmjenu informacija među različitim nacionalnim vijećima za konkurentnost te identificirati nove načine mjerenja i usporedbe međunarodne konkurentnosti. Vijeće za konkurentnost SAD-a djelovat će kao Tajništvo GFCC-a, a zemlje utemeljiteljice Federacije su SAD, Brazil, Egipat, Rusija, Južna Koreja, Saudijska Arabija i ujedinjeni Arapski Emirati.

"Stvaranje GFCC-a potkrepljuje naše uvjerenje da je za uspješno natjecanje na globalnom tržištu potrebno sudjelovati u globalnom gospodarstvu." rekao je Charles O. Holliday Jr., prvi predsjednik GFCC. "Trebamo pronaći načine za stvaranje snažnijih mreža i jačati suradnju ako bi utjecali na snažniji gospodarski rast, i time smanjili postojeće prepreke."

Federacija je na svom prvom sastanku predstavila Zajedničke principe za ubrzanje konkurentnosti i prosperiteta. Navedeni principi predstavljaju zajedničku obvezu i predanost članova da progovaraju o pitanjima poput intelektualnog vlasništva ili smanjenje protekcionizma u situaciji globalne recesije.

"Ovo je prva globalna mreža posvećena isključivo strategijama konkurentnosti, a naša je misija jačati globalnu prepoznatljivost pravih nositelja globalnog gospodarskog rasta i podržavati mjere politika koje utječu na širenje međunarodnog blagostanja," dodala je gđa Deborah Wince-Smith, predsjednica i CEO Vijeća za konkurentnost SAD-a.

Principi za upravljanje nacionalnom konkurentnošću u globalnoj ekonomiji

Značajna uključenost privatnog sektora, kroz aktivnosti poput formiranja vijeća za konkurentnost, ključna je za razvoj mjera politika koja se bave kratkoročnom i dugoročnom konkurentnošću zemlje. Ta javno-privatna partnerstva bitna su za stvaranje novih gospodarskih grana i radnih mjesta jer poput poluge utječu na znanje, stručnost i resurse u oba sektora.

Povećanje inovativnost zahtijeva veća ulaganja u istraživanje i razvoj, posebno u nove tehnologije kako bi se potaknula produktivnost, povećao životni standard i vodstvo na globalnom tržištu.

Vještine radne snage za 21. stoljeće predstavljaju osnovu po kojoj svaki građanin može dostići svoj puni potencijal kako bi doprinio razvoju blagostanja. Sve bi zemlje trebale biti otvorene i spremne obrazovati i zaposliti najbolje obučene i kvalificirane pojedince iz svih dijelova svijeta.

Konkurentnost gospodarstva ovisi o uspješnosti regija i metropola, koje sve više postaju zamašnjaci kreativnosti i inovativnosti. Te regije, koje iskorištavaju resurse kroz kolaborativno vodstvo, trebaju se definirati gospodarskim faktorima rasta i razvoja koji nužno ne prate stroge formalne/administrativne granice.

Snažna prava intelektualnog vlasništva, u skladu s međunarodnim sporazumima, pretpostavka su privlačenju inovativnih investicija i investicija visoke dodane vrijednosti koje vode stvaranju proizvoda i usluga nove generacije.

Moderna, dobro održavana infrastruktura (transport, energetika, informacijska i/ili telekomunikacijska tehnologija) ključna je u poticanju nacionalnih i stranih investicija te potpori modernih poslovnih aktivnosti.

Otvorena, transparentna i poštena trgovinska razmjena potrebna je da se prošire investicije i potakne globalni, nacionalni i regionalni gospodarski rast.

Održiva inovativnost poticana poboljšanom produktivnošću prirodnih resursa i energetskom učinkovitošću dati će zamah novim industrijama i izdašno plaćenim poslovima visoke dodane vrijednosti koji će potaknuti gospodarski rast te ojačati nacionalnu sigurnost zemlje.

Transparentnost, efikasnost i pametno upravljanje državnom upravom kao i međuodnos javnog i privatnog sektora utječe na stvaranje stabilnog okruženja za poslovanje i investiranje, potičući time gospodarski razvoj.

Usporedba konkurentnosti zemalja kroz skupinu utvrđenih indikatora (uzimajući u obzir inpute poput obrazovanja, ulaganja u istraživanje i razvoj, patente, te outpute poput broja novih radnih mjesta, nastanak novih industrija i proizvoda, rast BDP-a i kvalitete života) ključna je za upravljanje i poticanje rasta i provođenje adekvatnih mjera politika za jačanje konkurentnosti zemlje.

Hrvatsko Vijeće za konkurentnost također se aktivno uključilo u rad Globalne federacije vijeća za konkurentnost te je jedan od sudionika u procesu njegova formiranja. Ispred NVK sastanku na kojem je utemeljeno GFCC u Washingtonu prisustvovali su potpredsjednik Goran Radman i glavna tajnica Mira Lenardić.

Vezane vijesti

Konkurentnost Hrvatske stagnira

Konkurentnost Hrvatske stagnira

Institute for Management Development (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavio je danas najnovije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika