11.12.2010. / 18:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Uskoro u Remetincu?

Sanader pristao na izručenje: 'Ne osjeća se krivim, želi sve raščistiti'

Ekstradicijski pritvor trajat će najmanje 14 dana, kazala je Fichtinger. Sanader je morao odgovoriti na pitanje o svom identitetu, a navodno je na saslušanju bio nazočan i odvjetnik

Foto: ReutersFoto: Reuters

Ivo Sanader ne protivi se izručenju Hrvatskoj, priopćio je danas oko 18 sati Walter Suppan, austrijski odvjetnik kojeg je Sanader dobio nakon privođenja.

"Bio sam na sudu i razgovarao sam s gospodinom Sanaderom. Bio je na putu natrag u Zagreb. Njegovi odvjetnici u Zagrebu su u kontaktu s predstavnicima vlasti i gospodin Sanader želi raščistiti sva pitanja što je prije moguće te surađivati s hrvatskim vlastima", izjavio je odvjetnik Suppan na Novoj TV dodavši da će se sutra u 10 sati održati saslušanje.

"Gospodin Sanader će na saslušanju čuti što hrvatske vlasti imaju protiv njega. On se želi što je prije moguće vratiti u Zagreb kako bi raščistio sva pitanja jer se ne osjeća krivim", dodao je odvjetnik Suppan.

Dežurni istražni sudac saveznog suda u Salzburgu u subotu je prijepodne odredio je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu ekstradijski pritvor.

Ekstradicijski pritvor trajat će najmanje 14 dana. Sanader je morao odgovoriti na pitanje o svom identitetu, a navodno je na saslušanju bio nazočan i odvjetnik.

Predstavnik suda Dietmar Knebel otkrio je da će Sanader dijeliti ćeliju s još jednim zatvorenikom, koji je osumnjičen za malverzacije s privatnim vlasništvom. "Bivši premijer je psihički i fizički zdrav. Pri dolasku u pritvor bio je pregledan kao i svaki drugi pritvorenik. Tražio je jedino lijekove koje inače koristi", izjavio je novinarima šef zatvora. Sanadera će u ponedjeljak pregledati liječnik.

Tužiteljstvo u Salzbugu objavilo je u subotu da je započet postupak izručenja bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, uhićenog u petak u Austriji na temelju međunarodnog uhidbenog naloga hrvatskog pravosuđa u aferi korupcije.

"Postupak izručenja je počeo. Smještaj u zatvor u okviru postupka izručenja trebao bi se proglasiti tijekom jutra", istaknula je glasnogovornica tužiteljstva Barbara Feichtinger.

Boss je poznat: Predstavljamo kapetane i vojnike njegove hobotnice

Sanader će vjerojatno biti izručen

Ivo Sanader prilikom sinjoćnjeg privođenja (Reuters)Ivo Sanader prilikom sinjoćnjeg privođenja (Reuters)"Taj je predmet sad u rukama austrijskog pravosuđa. U skladu s međunarodnim pravom, austrijska policija je u petak izvršila međunarodni uhidbeni nalog hrvatskog pravosuđa", prokomentirao je u subotu austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger.

S obzirom na konvenciju o izručenju između dvije zemlje, "mislim da će Ivo Sanader vjerojatno biti izručen", dodao je on.

Tajnik kabineta ministra unutarnjih poslova Dubravko Novak izjavio je kako bi u slučaju da Sanader pristane na izručenje Hrvatskoj postupak krenuo u proceduru te bi za nekoliko dana mogao i završiti.

Sve o uhićenju Ive Sanadera

Novak je podsjetio kako u dostavi dokumenata koji idu sudu u Austriju, postoji cjelokupna dokumentacija, istaknuvši kako sve mora biti potkrijepljeno sa svim onim što postoji i u spisu kod nas.

Bošnjaković: Austrijanci još ništa nisu tražili

U izjavi za Hrvatski radio, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je rekao da se bivši premijer Sanader tek treba izjasniti pred austrijskim nadležnim sudom prihvaća li postupak izručenja. Ako ga prihvati tada će se primijeniti tzv. pojednostavljeni postupak izručenja za koji, navodi ministar, nije potrebno slanje nikakve dokumentacije jer izručenje ide relativno brzo. Također je dodao da austrijske vlasti još nisu dobili nikakav službeni zahtjev da dostave bilo kakvu dokumentaciju o slučaju Ive Sanadera austrijskom ministarstvu pravosuđa

"Ako bi se usprotivio izručenju, austrijsko ministarstvo pravosuđa zatražilo bi od Hrvatske da dostavi spis i tada se u posebnom sudskom postupku odlučuje o izručenju", rekao je Bošnjaković.

U slučaju da Sanader zatraži azil u Austriji ili ne pristane na izručenje, za svaku od tih mogućnosti, ističe ministar, postoje zakoni koji propisuju određenu proceduru koju je potrebno poštivati, ali je teško reći koliko bi ona mogla trajati.

Austrijski ministar: Računamo da će biti izručen

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger očekuje da će bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je u petak uhićen u Austriji, biti izručen Hrvatskoj, javlja austrijska novinska agencija APA.

Sanader je u Austriji uhićen dva sata nakon što je Beč dobio međunarodni zahtjev za uhićenjem, rekao je Spindelegger na marginama medijskog skupa u austrijskom Lechu.

Dodao je da su hrvatske vlasti poslale zahtjev za Sanaderovim izručenjem te da su sada na redu "nezavisni sudovi".

Ova stvar je "neugodna za hrvatsko vodstvo. Dobro je da sada riječ imaju sudovi", ocijeno je austrijski ministar.

On je također i pohvalio bivšeg hrvatskog premijera.

"Sanader je u prošlosti puno toga za Hrvatsku napravio, kako bi zemlju europeizirao. Međutim, jasno je da mora odgovarati ako se obogatio ili ogriješio o zakon", zaključio je.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
3/12/10

gordanMM, 11.12.10. 13:47

Sanader i HDZ su u dogovoru jer drugo niti nije moguće s obzirom da jedni druge drže za gušu.
Bajić će zatražiti izručenje isključivo za Fimi mediju ( što je prema ostalome sitnica za što se ne može dobiti duga kazna ) a Sanader neće cinkanjem uništiti HDZ. Bajić će se pravdati da samo za Fimu ima čvrste dokaze a Sanader neće objaviti dokaze protiv ostalih HDZ-ovaca koje sigurno ima. Dakle, još jedan slučaj Zagorac.
Po konvenciji o izručenju Sanaderu će se moći suditi samo za djela navedena u zahtjevu za izručenje. Sanader će biti u zatvoru dok ne prođu izbori i ulaz u EU, a onda će ga osloboditi na višem sudu kao što se radilo i u ostalim Šeksovim namještaljkama.


registracija
30/9/09

davor12345, 11.12.10. 14:25

Kakve žalbe, kakvi bakrači??? Ivo dolazi za koji dan u Rvacku! Oli je drukčije reka??


registracija
3/12/10

gordanMM, 11.12.10. 14:36

http://www.laburisti.com/modules/news/article.php?storyid=351


registracija
8/7/09

bankar, 11.12.10. 16:04

zamisli ekipe u čeliji kad ga budu pitali za šta si tu neće ljudi vjerovati :D


registracija
27/7/09

columbo, 11.12.10. 16:30

Do kada ce biti na slobodi Sanaderovi najblizi suradnici Seks i Hebrang?


registracija
23/11/09

Lodin, 11.12.10. 19:17

Cijela priča oko Ive Sanadera je farsa, tj. dogovor Vladimra Šeksa, Jadranke Kosor, Ive Sanadera i Mladena Bajića, ne bi li uspjeli uvjeriti europsku uniju kako se RH bori protiv kriminala i korupcije, a u cilju zatvaranja poglavlja 23, pravosuđe i temeljna prava.

Dogovor je vjerojatno išao ovako: Ivo, ti daj neobjašnjenu ostavku, pa ćemo mi tebe kao zbog toga napadati po medijima. Zatim se, zbog navodne naše hajke na tebe, ti kao pokušaj vratiti na čelo stranke, pa ćemo mi tebe kao izbaciti iz stranke i, zbog tog tvog postupka, napadati kroz medije. Pa ćemo pokrenuti saborsko povjerenstvo zbog INE, pa ćemo medijima otkriti neke afere za koje do tada i nitko nije naslućivao (FIMI-MEDIA). Zatim ćeš aktivirati saborski mandat. Nakon toga ćemo kao optužiti neke tvoje suradnike koji će priznati neke stvari i koji će nakon toga dobiti USKOK-ove oprosnice. Zatim će DORH kao voditi istragu o tebi i kad kao skupi dovoljno "dokaza" protiv tebe, isti zatražiti skidanje tvog saborskog imuniteta. A ti ćeš biti navrijeme obaviješten o svemu, pa ćeš rezervirati avionske karte iz Münchena za SAD (Nećeš ni doći do Münchena jer ćeš kao biti uhićen u Austriji, ali znamo da ne bi mogao poći za SAD jer kada se izda tjeralica za tebe, SAD će ti ukinuti vizu) na dan kada DORH bude zatražio skidanje tvog saborskog imuniteta, pa ćeš preko Slovenije poći u Austriju, pa će te kao u Austriji uhvatiti tamošnja policija. A sve to da izgleda zaista uvjerljivo pred domaćom, a najviše pred svjetskom javnošću.

Zašto ovo mislim, zato što ni Vladimiru Šeksu, ni Jadranki Kosor, ni Ivi Sanaderu, ni Mladenu Bajiću ne odgovara otkrivanje prave istine o svim događajima od nastanke Hrvatske države do danas.

Vladimiru Šeksu zbog zločina u Osijeku (Slučaj Glavaš koji je isto farsa. Vjerojatno je dogovor bio ili ćeš biti optužen na 10 godina zatvora, a "izdržavat" ćeš kaznu u BiH, ili ćemo oboje biti optuženi na 20 godina stvarnog zatvora, pa je Glavaš pristao na 10 god. "izdržavanja kazne" u BiH).

Jadranki Kosor zbog slučaja stana – slučaj braće Drobac, a i zbog toga što je sve znala i ako bi se sve otkrilo HDZ bi gubio izbore barem idućih 20-ak godina. Na primjer, znala je da kampanje HDZ-a za izbore dosta više koštaju, nego što su službeno prikazivali. Imali su podatke GONG-a, Amnesty International-a, raznih drugih nevladinih udruga. Pa što nije pitala ljude u HDZ-u odakle toliko love za kampanje HDZ-a. Što nije pitala kako je kupljen BMW 760L za tadašnjeg premijera Ivu Sanadera. Državni tajnik, predstojnik ureda za odnose s javnošću te glasnogovornik Vlade RH Zlatko Mehun 27.03.2009. god. je opovrgavao tvrdnje da je HDZ za Sanadera za 4,1 milijun kuna kupio novi auto i tvrdio je kako su mijenjali "staro za novo", ali nije kazao po kojoj cijeni.
Glasnogovornik Vlade RH Zlatko Mehun opovrgavao je 27.03.2009. god. tvrdnje medija da je premijer dr. Ivo Sanader za svoje potrebe na račun HDZ-a kupio novi automobil, vrijedan više od četiri milijuna kuna, objašnjavajući kako je riječ o zamjeni automobila kupljenog prije nekoliko godina.
Državni tajnik, predstojnik ureda za odnose s javnošću te glasnogovornik Vlade RH Zlatko Mehun je tada u izjavi Hini istaknuo kako se premijer već godinama vozi u BMW-u serije 7, koji je stranka kupila za potrebe prijevoza svog predsjednika još prije nego je dr. Sanader došao na čelo Vlade.
Državni tajnik, predstojnik ureda za odnose s javnošću te glasnogovornik Vlade RH Zlatko Mehun je tada rekao sljedeće: "Taj je automobil bez naknade stavljen na raspolaganje MUP-u, budući da je premijer štićena osoba, a stručne su službe prošle godine procijenile da je auto prošao puno kilometara te da bi njegovo održavanje koštalo više nego li zamjena.
Stari je automobil zamijenjen novim, koji je po istom principu, također bez naknade, stavljen na raspolaganje MUP-u.".
Naglasio je kako dr. Ivo Sanader taj auto koristi i za stranačke aktivnosti, te da mu stranka, a ne država, pokriva putne troškove.
Koliko je stranka doplatila za zamjenu vozila po principu "staro za novo" Vladin glasnogovornik Mehun nije imao informaciju, a tada je kazao da je vrijednost samog automobila tajna, jer se koristi za prijevoz štićene osobe.
U HDZ-u i Vladi RH taba su bili uvjereni kako je riječ o pokušaju stvaranja afere ni iz čega, u trenutku kada je prijedlog rebalansa državnog proračuna za 2009. god. prošao bez ozbiljnije kritike, a dio sindikata javnih službi pristao na smanjivanje plaća.
Inače, Vlada RH je dana 29.04.2010. god. na zatvorenom dijelu sjednice razriješila Zlatka Mehuna s dužnosti državnog tajnika i predstojnika Ureda za odnose s javnošću te glasnogovornika Vlade, i to na njegov osobni zahtjev. Osam mjeseci nakon što je Jadranka Kosor postala premijerka Vlade RH-a
Iz središnjice HDZ-a su dana 27.03.2009. god. pokušavali opravdati svog ljubljenog premijera Ivu Sanadera. Andrija Hebrang tako se pridružio nizu HDZ-ovih političara koji Sanaderovog novog limenog ljubimca opisuju kao uštedu za državni proračun, a pronašao je čak i originalan razlog zbog kojeg javnost ne smije znati cijenu blindiranog BMW-a u kojem se transportira predsjednik Vlade. Radi se, naime, o sigurnosnom pitanju
Andrija Hebrang je ta govorio sljedeće: "Sigurnosne službe su zaključile da premijerov automobil treba zamijeniti jer je sigurnost postala upitna. Taj automobil je zamijenjen po principu 'staro za novo' i ne radi se o cijeni koja je objavljena", komentirao je Hebrang Indexovu ekskluzivu iz koje se izrodila "afera BMW". No, na pitanje koliko je onda HDZ platio da bi se Ivo Sander vozio u najmodernijem modelu BMW "sedmice" kakvog većina europskih državnika može samo sanjati, Hebrang nije želio ponuditi odgovor. "Cijena se ne može objaviti jer bi se tada znalo o kojem je stupnju sigurnosti riječ", kazao je Hebrang. No, iz računa za kasko osiguranje BMW-a kojeg je Index prvi objavio, jasno se vidi kako se radi o najboljoj sigurnosti koju novac može kupiti. 4,2 milijuna kuna trebalo bi biti dovoljno da Sanadera zaštiti i od Mossadovih balističkih projektila, zlu ne trebalo
"Zašto nitko ne priča da se i ostale štićene osobe voze u takvim automobilima, samo što je njih platio državni proračun?", pitao se tada Andrija Hebrang i dodao kako je Indexova priča u stvari samo "podmetanje do kojeg je došlo u zgodnom političkom trenutku za oporbu i protivnike Vlade i premijera". "Taj obračun je, naravno, proziran kao i svi do sada. To je osveta premijeru zato što dobro vodi ovu vladu i državu kroz krizu", kazao je Hebrang. Toliko dobro nas premijer vodi kroz krizu da smo, prema njegovim vlastitim riječima, "u banani".
Ovdje možete poslušati osobno Andriju Hebranga: http://www.index.hr/vijesti/clanak/video-quotzbog-sigurnosti-ne-mozemo-objaviti-cijenu-sanaderovog-bmwaquot/427287.aspx
Dana 26.11.2010. god. Predsjednik kluba Andrija Hebrang je rekao da ne zna ništa o gore navedenom kupljenom BMW-u. Poručio je kako on ništa ne zna o blindiranom BMW-u kupljenom za bivšeg premijera Ivu Sanadera. Ne zna niti kojim je novcem taj automobil plaćen niti o kojem se iznosu uopće radi. Sporni automobil nikada, kaže, nije ni vidio. Andrije Hebrang je 26.11.2010. god. rekao sljedeće: "Novi auto potpuno sliči starom, a ja sam iz novina doznao da se radi o novom. Nisam ni znao da je novi kupljen.". Dodao je kako je u stranci čuo da je razlika za gubitak vrijednosti automobila plaćena iz stranačke blagajne, no druge detalje ne zna.
Ovom izjavom Hebrang je zapravo "promijenio ploču" jer je nakon kupnje automobila govorio kako nije bilo troškova jer se radilo o akciji staro za novo. Je li tada bio u zabludi?Andrija Hebrang je rekao: "Oni koji su to radili drže u zabludi ne samo mene, nego i Hrvatsku. Nadam se da će zabluda brzo isplivati na površinu. Ti koji su to radili, nisu u mojoj stranci.".

Mladen Bajić - Bit Bajićevog modela procesuiranja ratnih zločina je, dakle, s jedne strane izuzeti od odgovornosti HDZ-ovu političku oligarhiju 1990.-ih i politički vrh HDZ-a, te maksimalno individualizirati krivnju pojedinih izvršitelja za pojedine ratne zločine, kako bi se iza presude tek pukim izvršiteljima sakrio zločinački sistem kojim je rukovodila i danas vladajuća stranka u Hrvatskoj. Stoga, iako se stvara privid Bajićeve aktivnosti na području procesuiranja ratnih zločina, način na koji to Bajić radi samo je maska kojom prikriva sistem zločina i HDZ-ovu zločinačku politiku. Drugim riječima, procesuiranjem samo izvršitelja pojedinih zločina, Bajić je zaštitio nalogodavce i one koji su projektirali HDZ-ovu ratnozločinačku i ratnoprofitersku krvavu politiku bez koje današnja ekonomska elita ove zemlje ne bi ostvarila pozicije moći na kojima se danas nalazi.
Ostanak Mladena Bajića na dužnosti glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, zapravo je izuzetno loša poruka za procesuiranje preostalih velikih slučajeva ratnih zločina u Hrvatskoj, prije svega Slučaja Sisak; Slučaja Slavonski/Bosanski Brod, Sijekovac; Slučaja Lora 2; te slučaja Pakračka poljana. S jedne strane Bajićev ostanak jamči zaštitu ratnoprofiterske zločinačke organizacijske hijerarhije HDZ-a, koja je odgovorna za navedene ratne zločine, dok s druge strane mnogi svjedoci ovih zločina nisu spremni doći svjedočiti u Hrvatsku upravo zbog činjenice da se na čelu DORH-a nalazi Mladen Bajić, što se posebno odnosi na slučaj Lora 2, jer se zbog njegove osobne umiješanosti u Slučaj Lora postavlja objektivno pitanje Bajićevog kredibiliteta u istrazi i procesuiranju ratnih zločina protiv civila, koji su upravo po Bajićevim zahtjevima protuzakonito zatvarani u ratnom vojnom logoru Lora.
Bajić je pokretanjem procesa za pojedine ratne zločine odigrao vrlo lukavo na kartu koja mu je barem prividno i barem na neko vrijeme, osigurala opstanak na dužnosti glavnog državnog odvjetnika.
U biti upravo je Mladen Bajić stvorio takav model procesuiranja ratnih zločina, kojima je u biti osigurao neprocesuiranje najodgovornijih za ratne zločine 1990.-ih godina.
Osim neprocesuiranja ratnih zločina jednako tako bitna je i kaznena politika apsolutne individualizacije krivnje, pa se Bajićevim modelom procesuiranja ratnih zlčočina u Hrvatskoj osiguralo upravo to da za te zločine nikada neće odgovarati politička hijerarhija odgovorna za ratne zločine, jer će se upravo Mladen Bajić i njegovi ljudi pobrinuti da istrage i optužnice budu konstruirane upravo tako da se u procesuiranju zapovjedne odgovornosti za ratne zločine ne ide predaleko, što bi u krajnjem slučaju moglo voditi prema političkom vrhu HDZ-a i HDZ-u kao političkoj organizaciji.
Bitno je, dakle, da se prema Bajićevom modelu procesuiranja ratnih zločina u Hrvatskoj neće raditi o procesuiranju tih zločina kao sustavnih zločina i zločina sustava, a ne tek kao individualnih incidenata.
Osim toga, procesuiranje političke hijerarhije koja se krila iza ratnih zločina, svakako bi vodila do odgovora na ključno pitanje; jesu li zapravo ti zločini političkoj eliti HDZ-a bili potrebni kao sredstvo kojim su izazvali rat?!
Nije nebitna niti činjenica da su se zločini događali u tada najjačim i najsigurnijim uporištima HDZ-a, koje je vladajuća stranka apsolutno kontrolirala: Sisak, Gospić, Vukovar, Osijek, Split i Zagreb, Pakrac; dakle upravo u mjestima u kojima je osim formalne hijerarhije vlasti postojala i paralelna hijerarhija pod kontrolom stranačke zapovjedne linije političkog vrha HDZ-a.
Ujedno, svi su zločini počinjeni vrlo perfidno i s predumišljajem, te su predstavljali jedan od osnovnih instrumenata u HDZ-ovom projektu stvaranja etnički što čišće hrvatske države.
Nije se to nikada u HDZ-u javno govorilo, ali je jasno da se zločini ovakvih razmjera, s tako velikim brojem civilnih žrtava, nisu mogli dogoditi, a bez da je to bio obrazac zločinačke politike tada vladajućeg HDZ-a, čija je paralelna struktura vlasti upravo i najodgovornija za počinjene ratne zločine.
Bit Bajićevog modela procesuiranja ratnih zločina je, dakle, s jedne strane izuzeti od odgovornosti HDZ-ovu političku oligarhiju 1990.-ih i politički vrh HDZ-a, te maksimalno individualizirati krivnju pojedinih izvršitelja za pojedine ratne zločine, kako bi se iza presude tek pukim izvršiteljima sakrio zločinački sistem kojim je rukovodila i danas vladajuća stranka u Hrvatskoj.
Stoga, iako se stvara privid Bajićeve aktivnosti na području procesuiranja ratnih zločina, način na koji to Bajić radi samo je maska kojom prikriva sistem zločina i HDZ-ovu zločinačku politiku.
Drugim riječima, procesuiranjem samo izvršitelja pojedinih zločina, Bajić je zaštitio nalogodavce i one koji su projektirali HDZ-ovu ratnozločinačku i ratnoprofitersku krvavu politiku bez koje današnja ekonomska elita ove zemlje ne bi ostvarila pozicije moći na kojima se danas nalazi.
Pritisnut vlastitim sudjelovanjem u tom sistemu zločina, u kojem je Bajić od samog početka bio visoki dužnosnik paralelnog vojnog pravosuđa, kojeg su ustanovili Tuđman i Šušak, Mladen Bajić svojim modelom procesuiranja ratnih zločina, zapravo, brani zločinački sistem od odgovornosti za masovne ratne zločine 1990.-ih godina.

Nije slučajno da je Ivo Sanader otišao na put nekoliko minuta prije nego što je DORH podnio zahtjev Saboru RH zahtjev za skidanje imuniteta Ivi Sanaderu.

Nije slučajno da DORH nije zabranio bivšem šefu HDZ-a i bivšem premijeru RH Ivi Sanaderu da napusti boravište, te mu nije privremeno oduzeo putnu ispravu za prijelaz državne granice. Kazneno procesni imunitet štiti saborske zastupnike od pokretanja kaznenog postupka tek od podnošenja optužnice jer po članku 17. st. 1. toč. 1. ZKP, kazneni postupak započinje potvrđivanjem optužnice na sudu. Stoga Državno odvjetništvo može prema saborskim zastupnicima voditi kazneni progon i istragu bez ukidanja imuniteta. To znači da DORH ima ovlasti provesti sve potrebne dokazne radnje i prisilne mjere kaznenog progona zastupnika kao što su pretraga stana i osobe, ispitivanje od strane Državnog odvjetnika ili suca istrage, tajni nadzor i tehničko snimanje telefonskih razgovora, tajno praćenje i tehničko snimanje, prikupljanje svih dokaza na njegov teret te određivanje mjera opreza. Jedina vrsta mjera koja se ne mogu poduzeti zbog ustavne zabrane (čl. 76. st. 3. Ustava) su mjere kojom se oduzima sloboda – uhićenje, pritvor, istražni zatvor. Iz toga proizlazi da je DORH mogao i prije nego je Sanaderu ukinut imunitet odrediti mjere opreza (zabrana napuštanja zemlje, oduzimanje putovnice). Pritom, procjenu postojanja osnovane sumnje i opasnosti od bijega kao pretpostavki za određivanje te mjere opreza procjenjuje državni odvjetnik - Mladen Bajić.
Nije slučajno da nitko od državnih dužnosnika ne postavlja pitanje odgovornosti DORH-a zbog nekorištenja pravnih alata koji su bili na raspolaganju DORH-u bez obzira na zastupnički imunitet Ive Sanadera. Jedio je predsjednik RH Ivo Josipović postavio problem odgovornosti MUP-a RH. Ali mi je iznenađujuće da predsjednik RH i to izvrstan pravnik postavlja eventualnu odgovornost MUP-a RH koji u slučaju "Sanader" nije ništa kriv, a ne postavlja odgovornost DORH-a koji je odgovoran što nije iskoristio pravne alate i oduzeo putovnicu Ivi Sanaderu i prije skidanja imuniteta.
Nije slučajno da nitko ne postavlja pitanje odgovornosti DORH-a što u medije cure razne informacije o istragama te čak i iskazi pojedinih aktera u raznim DORH-ovim predmetima.

Nije slučajno da je Ivo Sanader išao u Austriju - Naime, u prosincu 1994. godine Hrvatski sabor je donio Zakon o potvrđivanju Europske konvencije o izručenju od 13. prosinca 1957., dopunskog protokola Europske konvencije o izručenju od 15. listopada 1975. i drugog dopunskog protokola Europske konvencije o izručenju od 17. ožujka 1978. Članak 14. te konvencije kaže: 1. Protiv osobe koja se izruči neće se voditi postupak, ona neće biti osuđena niti pritvorena s ciljem izvršenja kazne ili sigurnosne mjere za kazneno djelo počinjeno prije njezinog izručenja, osim u odnosu na ono djelo zbog kojeg je ta osoba izručena. To znači da, ako Hrvatska zatraži izručenje za afere Dioki, Fimi medija i HEP te Ivo Sanader po tom zahtjevu bude izručen, ne može mu se suditi za afere Spice i Ina ili za neku koja se još otkrije. Ne može mu se ni za što drugo suditi, pa ga onda ni o čemu drugom ne treba ni pitati. Pa je to onda kraj priče. Svi sretni i veseli, Ivo Sanader u zatvoru na ne pretjerano dugo vrijeme ili vjerojatno nikako, Hrvatska u Europi kao oličenje poštenja, a figa u džepu.


registracija
23/8/09

xaron, 12.12.10. 00:20

Sanader je odavno pod sumnjom zbog kriminala, na
sto je upucivalo njegovo (ne)posteno zalaganje za
ulazak u EU. Da bi pogurao ulazak u EU, prodao je
dijelove nase teritorije slovencima, te zasluzuje tih
15 godina zatvora. Sve dodje na svoje mjesto. Nemoze se trgovati teritorijom bez zasluzne kazne.


registracija
9/1/10

vallone, 12.12.10. 11:14

"Lodin", zaista si napravio dobru kronologiju i analizu.I zaista, ALI ZAISTA se nadam da nisi u pravu, iako sam sklon promišljanju poput tebe.Mislim da svaki pošten građanin ove zemlje već dugo živi iu tjeskobi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika