13.12.2010. / 14:45

Autor: Hina , Nacional.hr

Bajić potvrdio:

'Već nekoliko mjeseci istražujemo Sanaderovu imovinu. Sada je sve blokirano'

"Danas će dokumentacija koju dogovorimo otići u Austriju", rekao je ministar, ali nije precizirao o kakvoj se dokumentaciji točno radi

Ivo Sanader (Pixsell): Ivo Sanader (Pixsell): Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu danas je potvrdio da je blokirana sva imovina Ive Sanadera, odnosno njegove obitelji. Prema riječima Krešimira Devčića, računi su blokirani u nekoliko hrvatskih banaka, a zajedno s njima i udjeli u tvrtkama kao i imovina koju posjeduje obitelj Sanader. Ista je sudbina i računa od Mirjane Sanader te kćeri utamničenog Sanadera.

Potvrdio je to i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nakon sjednice Antikorupcijskog vijeća.

"Bivšem premijeru Ivi Sanaderu nije blokirana samo imovina navedena u imovinskoj kartici nego i imovina do koje je DORH došao istražujući već nekoliko mjeseci i njegovu imovinu i imovinu članova njegove uže i šire obitelji", izjavio je Bajić koji je objasnio i zašto nisu zatražili da se Sanaderu oduzme putovnica.

"Oduzimanje putovnice nismo mogli poduzeti prije nego što mu je skinut imunitet. Nije bilo opravdanog razloga da bi DORH sudu predložio određivanje zatvora zbog opasnosti od bijega. Jer poznato vam je kao i nama da se dan ranije Sanader vratio u Hrvatsku. Osim toga, oduzimanje putovnice ne znači ništa jer se osobna iskaznica ne može oduzeti, a s njom možete otići gdje god hoćete", rekao je Bajić.

Glavni državni odvjetnik je rekao i da ne može potvrditi autentičnost dokumenata koje je objavio WikiLeaks o razgovoru između njega i američkog veleposlanika u Hrvatskoj ali da može potvrditi da Državno odvjetništvo ima jako dobre odnose s nadležnim službama i tijelima SAD-a. Jer, dodao je, "od njih dobijamo dragocjene podatke, posebno kroz međunarodonu suradnju".

Odgovarajući na pitanje može li se Sanader nadati novim istragama i hoće li one biti uključene u zahtjev za izručenje, odgovorio je da se mogu otvoriti novi predmeti ako rezultati postupanja pokažu osnovanu sumnju.

Opovrgnuo je nagađanja medija da državno odvjetništvo traži 15 godina zatvora za Sandera.

Ranije u ponedjeljak je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio kako će Hrvatska danas u Austriju poslati zahtjev za izručenjem bivšeg premijera Ive Sanadera te svu potrebnu dokumentaciju vezanu za slučaj.

Bošnjaković je novinarima prije početka sjednice Sabora na kojoj će se raspravljati o prijedlogu strategije reforme pravosuđa rekao, kako su u kontaktu s austrijskim ministarstvom pravosuđa.

"Danas će dokumentacija koju dogovorimo otići u Austriju", rekao je ministar, ali nije precizirao o kakvoj se dokumentaciji točno radi.

Podsjetimo, bivši je hrvatski premijer uhićen u petak kod Salzburga te mu je nakon saslušanja određen 14-dnevni pritvor. Najkasnije po isteku 14 dana Sanader će se morati izjasniti o izručenju.

Sve o uhićenju Ive Sanadera

Novinska agencija APA jučer je izvijestila da tužiteljstvo u Salzburgu još uvijek čeka dokumente iz Hrvatske te dodala da je glasnogovornica tužiteljstva Barbara Feichtinger kazala da se očekuje da će dokumenti stići u Salzburg najkasnije do utorka.

Sanader, koji je u petak uhićen u Austriji, jučer je ponovno izveden pred suca istrage u Salzburgu kojem je rekao da se ne osjeća krivim za ono za što ga se u Hrvatskoj optužuje. Njegov bečki odvjetnik Werner Suppan je kazao da se nije govorio o pojednostavljenom procesu izručenja, budući da je po austrijskom zakonu to moguće na drugom saslušanju za 14 dana.

Dražen Bošnjaković(Foto:Igor Šoban): "Danas će dokumentacija koju dogovorimo otići u Austriju", rekao je ministar, ali nije precizirao o kakvoj se dokumentaciji točno radiDražen Bošnjaković(Foto:Igor Šoban): "Danas će dokumentacija koju dogovorimo otići u Austriju", rekao je ministar, ali nije precizirao o kakvoj se dokumentaciji točno radi

Inače, u Austriju je danas otišla i premijerka Kosor koja će se u Beču sastati na radnom ručku s kancelarom Wernerom Faymannom. Možda će premijerka pokušati u neformalnoj atmosferi restorana s kancelarom pokušati dogovoriti brže izručenje Sanadera.

Austrijske medije zanima veza Sanadera i Hypa

Uhićenje Ive Sanadera nije odjeknulo samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj Europi. I dok su većina svjetskih medija uhićenje bivšeg hrvatskog premijera prenijeli u petak u sklopu događanja u svijetu, austrijski mediji s posebnom pozornošću prate daljnji razvoj događaja.

Hrvatski mediji ističu Sanaderovu umješanost u afere Fimi-media i HEP, no austrijske više zanima njegova povezanost s aferom Hypo. Tako su njegovo uhićenje opisali kao prvi udrac pravosuđa na vrh afere Hypo, prenosi Večernji list.

U svom nedjeljnom izdanju dnevni list Österreich dotaknuo se afere Hypo te ističe kako je novac hrvatskog političkog vrha preko Hypo banke prebacivan u Lihtenštajn. Dodaje kako je tu informaciju istražiteljima otrkio jedan od bivših djelatnika te banke, a spominjan je i već poznati dvorac u blizini Klagenfurta.

Prema informacijama kojima raspolaže list Österreich, novac se privatnim zrakoplovom prebacivao iz Klagnefurta u Lihtenštajn, gdje se deponirao u Hypovoj podružnici u Vaduzu.

Drugi austrijski list Die Presse ističe jake političke i poslovne veze Sanadera u Austriji koje se penju gotovo do samog vrha države. Naime, Sanader je bio dobar prijatelj Wolfganga Schüssela, bivšeg austrijskog kancelara.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 13.12.10. 10:50

Salju zahtjev za izrucenje Sanadera u Austriju... Bolje je da ga dovedete doma.
P.S. Urednik ustaje kasnije.


registracija
5/3/10

starimudrac, 13.12.10. 10:50

žalosno. dokumenti moraju biti dovoljno jaki da bi ga austrija izručila, a dovoljno jaki su za hep i fimimediju. za to može i biti suđen. znači, otpada podravka, ina, autoceste, kamioni HV, nofci za kampanju,.....


registracija
8/7/09

bankar, 13.12.10. 11:01

austrijanci su ga u nedjelju ispitali a vi gospoda ste čekali ponedjeljak jer vam treba odmora


registracija
2/12/09

gromco, 13.12.10. 17:40

da. mosh mislit kak su mu sve zapljenili. nemresh vjerovati da je nash istrazni organ tolko glup da ne konta da mozda ima offshore firmu ili vishe njih. mozete mu staviti soli na rep!.. netcete vi do moje love a za .hr me boli goli qura*. devedeset od sto rvata tak misli... daj ti meni milju kuna i odoh ja iz ove mafijashqe drzavice .... ::)))))
bitch.


registracija
12/12/10

112131, 14.12.10. 06:40

ne kužima ovo Bajićevo da s osobnom iskaznicom može otići kuda hoće, ili se to odnosi samo na Sanadera.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika