13.12.2010. / 14:15

Autor: Hina

Sabor: Većina podržala strategiju reforme pravosuđa, oporba poručuje: 'Kažnjava se samo sirotinja'

Iako podržava strategiju, Damir Kajin (IDS) ocjenjuje da je pravda u Hrvatskoj "isključivo rezervirana za sirotinju"

Damir KajinDamir KajinVećina saborskih klubova podržala je danas Strategiju reforme pravosuđa za idućih pet godina, no dio oporbenih ocjenjuje kako ona ne donosi ništa novo i neće pridonijeti neovisnosti, stručnosti i učinkovitosti pravosuđa.

Umjesto daljnjeg iskoraka, koji smo očekivali nakon nakon dosadašnjeg tijeka reforme pravosuđa, dobili smo pompozni naziv iza kojeg nema iskoraka kojim bi se jamčio krajnji cilj, a to je da građani dobiju kvalitetnu i brzu odluku suda, kazala je Ingrid Antičević-Marinović (SDP).

"Pravosuđe je za siromašnog i dalje ostalo sporo. Pravosuđe ima dvije brzine. U prvoj radi za privilegirane, a u zadnjoj za one najslabije", smatra.

Kao primjer navodi ovrhe koje su, kaže, prema radnicima koji su dužni financijskim institucijama - najbrže.

"Brza i učinkovita je pravda prema onima siromašnima i to onda kad se treba od njih naplatiti, kada nastupaju kao dužnici. Ali, kad ti isti ljudi nastupaju u ulozi vjerovnika postupak je i dalje skup i dugotrajan", upozorava.

Prije početka reformskih procesa, kazala je, svaka četveročlana obitelj imala je jedan predmet pred sudom, a danas svaka tročlana obitelj ima jedan predmet pred sudom.

"To je nešto što vapi za uzbunom", kazala je.

Klub HDSSB-a neće podržati predloženu strategiju, a Boro Grubišić naglašava da građani nemaju povjerenja u pravosudni sustav, njegovu neovisnost i učinkovitost, a kao potvrdu navodi iznose koje je Hrvatska morala svojim građanima platiti za naknade zbog dugotrajnosti sudskog postupka, zbog kašnjenja presuda te zbog presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, u vrijeme provođenja prve strategije iz 2006.

Sveukupno je to, kazao je Grubišić, iznosilo 50 milijuna kuna.

Iako podržava strategiju, Damir Kajin (IDS) ocjenjuje da je pravda u Hrvatskoj "isključivo rezervirana za sirotinju".

Kao potvrdu svoje ocjene navodi činjenicu da je prije podizanja optužnih prijedloga u inozemstvo pobjeglo, kako je rekao, 30-ak kapitalaca.

"To znači da iz sustava cure informacije, da je porozan i da je pravda u Hrvatskoj isključivo rezervirana za sirotinju", ustvrdio je Kajin upozoravajući i na činjenicu da Sabor o strategiji raspravlja "nakon bijega bivšeg premijera, odnosno, kako je rekao, nakon što ga je policija pustila da pobjegne.

Taj slučaj, kao i 'slučaj Merčep', kazao je, govore o tome da su policija i pravosuđe svo ovo vrijeme bili ovisni, podložni političkom diktatu.

Podršku strategiji daje i Klub HNS/HSU, a Vesna Pusić naglašava kako je osnovni cilj predložene strategije provedba zakona i kontrola te provedbe.

Stoga predlaže dugoročni projekt kontrole koji bi, kako je rekla, provodili studenti završnih godina pravnih fakulteta te polaznici Državne pravosudne škole.

Time bi studenti dobili izravni uvid u funkcioniranje sustava, ali bi se i osigurao kontrolni mehanizam i pravosudni bi sustav na taj način stalno bio izložen oku javnosti, kazala je.

Ana Lovrin( HDZ) ustvrdila je da se predloženom strategijom osiguravaju uvjeti za nadozor nad provedbom zakona i jamči pravosuđe koje će biti dostupno svima pod jednakim uvjetima.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika