16.12.2010. / 08:52

Autor: Nacional.hr

Sanader lagao i u imovinskoj kartici: Sveučilište Columbia mu nije plaćalo ništa

Informacija je time zanimljivija što je Sanader uredno prihod od Instituta prijavio u svojoj imovinskoj kartici

Ivo SanaderIvo SanaderBivši premijer Ivo Sanader čekao je do posljednjeg trenutka da preda svoju imovinsku karticu povjerenstvu u Saboru. I uredno je naveo sve nekretnine, koji automobil vozi, koliko je novca naslijedio, kolike honorare prima. Čak se odrekao zastupničke plaće, sve ne bi li njegov povratak u politiku izgledao kao plemenito djelo vođeno višim ciljevima. No, da to nije tako otkrio je jedan bivši student hrvatskog podrijetla.

Kako piše Večernji list, 25 tisuća dolara koje je Sanader naveo kao plaću za godinu dana rada na Harrimanovom institutu Sveučilišta Columbia, nikad mu nije isplaćeno. Točnije, s vodstvom Instituta je dogovoreno da će Sanader raditi "pro bono", bez plaće, a njegova je dužnost bila nadgledati skupinu znanstvenika koji se bave analiziranjem dovršetka integracije jugoistočne Europe.

No, zanimljivo je kako taj podatak nikada ne bi ugledao svjetlo dana, da nije bilo Gorana Filića, Hrvata koji je magistrirao upravo na Sveučilištu Columbia, a koji je do podataka o Sanaderovoj plaći došao izravnoj prepisci s dekanom Harrimanova instituta Timothya Frya. Naime, u Americi je "nepristojno razgovarati o visini nečije plaće", iako vas to uredno pitaju prilikom ispunjavanja bilo kakvog obrasca.

Informacija je time zanimljivija što je Sanader uredno prihod od Instituta prijavio u svojoj imovinskoj kartici. S obzirom na to da je to netočan podatak, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ima pravo podatak provjeriti i potom izreći kaznu. No, što je kazna u iznosu od dvije tisuće do 20 tisuća kuna, kad je Sanader, Interpol je otkrio, samo u Austriji sakrio oko 10 milijuna kuna.

Veću će mu štetu nanijeti činjenica da se hvalio angažmanom na prestižnoj Columbiji, a a je zapravo tamo bio volonter.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
28/2/08

lepiaf, 16.12.10. 10:40

velika vecina hrvatskih politicara bezocno laze, pa i oko trivijalnih stvari. to se uvrijezilo kao normalna i pozeljna komunikacijaska vjestina. kada ih se uhvati ne osjecaju niti trunke srama ili neugodnosti.


registracija
11/1/10

fluid, 16.12.10. 11:39

Podatak koji je dao Sanader,uopće nije trivijalan.Sanader je dao takvu izjavu iz dva razloga.Prvo da si podigne cijenu na tržištu.Tko radi bilo šta za badava,toliko i vrijedi njegov rad.Osim volonteri na socijalnim i humanitarnim akcijama.Dakle on si je lažnom informacijom želio podići osobnu vrijednost.Kao drugo,količinom primanja želio je opravdati svoj lagodan i nadasve skup život "na nivou".Dakle da opravda odakle mu novac za takav skup život.A ujedno je htio time i skrenuti pozornost sa nezakonito stečenog novca koji je ,očigledno,prisvajao u svim mogućim prilikama ne birajući ni način ni mjesto.Jadno do najnižeg nivoa do kojega određena osoba može pasti.ALI,to je PRAVILO u Hrvatskoj od osamostaljenja.Dakle Ivo nije iznimka od pravila nego PRAVILO ponašanja.Obrazac je isti za cijelu nomenklaturu i političku samozvanu "elitu".Sačuvaj nas Bože takove elite !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika