16.12.2010. / 14:40

Autor: Hina

Njemački dnevnici ustali u obranu WikiLeaksa: 'Prestanite s progonima'

"Legitimno je osporavati objave WikiLeaksa. No mi odbacujemo svaki oblik javne ili privatne cenzure", napisali su potpisnici

Foto: ReutersFoto: ReutersNekoliko njemačkih dnevnih listova objavilo je u četvrtak poziv u obranu medijske slobode udruge WikiLeaks koja se proslavila objavljivanjem tajnih dokumenta i postala žrtvom "progona", ocjenjuju dnevnici.

"Mi, inicijatori i potpisnici ovog apela, zahtijevamo obustavu progona WikiLeaksa", pišu njemački dnevnici Frankfurter Rundschau, Tageszeitung, Berliner Zeitung i tjednik Der Freitag, listovi bliski ljevici. Potpisnici pozivaju sve države i sva poduzeća te građane da se usprotive toj kampanji protiv građanskih prava, protiv slobode mišljenja i prava na informacije.

Također osuđuju politički i ekonomski pritisak na WikiLeaks, jer su Sjedinjene Američke Države čelne ljude te udruge proglasili "teroristima", a velike kartičarske kuće kao što su MasterCard, PayPal prekinule su uplate u korist udruge koja se financira donacijama.

Wikileaks je počeo objavljivati 250.000 bilježaka što su ih sastavili američki diplomati u svijetu, čime je razbjesnio SAD i druge zemlje, a utemeljitelj udruge Julian Assange, uhićen u Velikoj Britaniji pod sumnjom da je počinio silovanje, tvrdi da je žrtva urote.

"Legitimno je osporavati objave WikiLeaksa. No mi odbacujemo svaki oblik javne ili privatne cenzure", napisali su potpisnici i podsjetili da je "sloboda objave jedan od stupova demokratskog društva. To ne vrijedi samo za klasične medije" (...) već i za internet, "novi oblik za objavu informacija. On mora uživati jednak stupanj zaštite".

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika