17.12.2010. / 12:11

Autor: Deutsche Welle

Apel bivšeg komunističkog bloka Uniji: 'Nedjela komunizma ne smiju zastarijevati'

Šest bivših komunističkih zemalja s istoka Europe zatražilo je od Europske komisije uvođenje europske zabrane negiranja komunističkih zločina. Komisija je već reagirala na zahtjev koji, kako se tvrdi "ozbiljno shvaća".

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSlužbenim dopisom od 14. prosinca 2010. ministri vanjskih poslova Litve, Latvije, Bugarske, Mađarske, Rumunjske i Češke od europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding zahtijevaju kažnjavanje "javnog podržavanja, negiranja i bagateliziranja totalitarnih zločina". Na dopis je reagirao Matthew Newman, glasnogovornik europske povjerenice Reding: "Ozbiljno ga shvaćamo. Zločini totalitarnih režima su dio kolektivnog sjećanja Europe."

Pismo nekadašnjih komunističkih zemalja inicirao je litvanski ministar vanjskih poslova Audronius Azubalis. On i njegovi kolege iz ostalih država podsjećaju na negiranje holokausta, što je kažnjivo i u Njemačkoj i u mnogim drugim zemljama. Azubalis piše kako "negiranje međunarodnog zločina mora biti podvrgnuto istim normama, kako bi se spriječila rehabilitacija i ponovno rasplamsavanje totalitarnih ideologija. On je čvrsto uvjeren kako bi Bruxelles vrlo ozbiljno trebao shvatiti brige novih članica Europske unije. Svi znaju za nacističke zločine, ali samo jedan dio Europe je svjestan komunističkih zločina, piše on.

Sličnog je mišljenja i češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg. On je mišljenja kako se istim mjerilima moraju mjeriti oba totalitarna sustava. Za njega su i Hitler i Staljin masovni ubojice, a oni koji su služili Hitleru i Staljinu - suučesnici su u zločinu.

"Što ih razlikuje od nacista? Ništa!"

Rumunjski povjesničar i pisac Marius Oprea, bivši predsjednik državnog Instituta za istraživanje komunističkih zločina u Rumunjskoj, koji trenutno vodi jednu nevladinu organizaciju koja se bavi istom problematikom, već je u veljači 2010. inicirao donošenje "Praške izjave" o ovoj temi.

"Zahtijevamo da se komunističke zločine tretira kao i holokaust, to znači da se pred sudom nađu zločinci iz vremena komunističkog režima. Njihova nedjela ne smiju zastarijevati... mi zahtijevamo pravomoćne sudske odluke, a ne samo moralnu zadovoljštinu. Mora se kazniti sve one koji su u ime komunizma ubijali, počinili zločine. Neprihvatljivo je da danas živimo u susjedstvu ubojica i zločinaca. To su zločinci koji su ubijali i mučili u ime ideologije. Što ih razlikuje od nacista? Ništa", riječi su Mariusa Oprea. Ovom će se temom sada pozabaviti i Europska komisija. Još uvijek se ne zna hoće li ona doista i zabraniti negiranje komunističkih zločina.

Glasnogovornik Matthew Newman je oprezan: "Otkako smo dobili zahtjev, mi radimo na izradi izvještaja koji bi trebao biti gotov do kraja ove godine. U tom ćemo izvještaju zaključiti jesmo li mi doista u stanju kazniti ljude koji negiraju zločine totalitarnih režima."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika