17.12.2010. / 18:22

Autor: Totalsport

Ivica Kostelić: Ako mi siječanj prođe dobro, mogu sve

U slalomu mogu biti još bolji. Tu je konkurencija definitivno najjača od svih disciplina. Veleslalom? I njega mogu voziti daleko bolje, rekao je Kostelić

Ivica KostelićIvica KostelićU Val Gardeni su najbolji skijaši ovog petka odradili osmu utrku sezone Svjetskog kupa. Nakon tog super-veleslaloma ljestvica govori da se hrvatski skijaš Ivica Kostelić u ukupnom redoslijedu nalazi na 11. mjestu sa 168 bodova.

Prije početka sezone iz Ivičinog tabora su nesramežljivo poslane poruke da je želja i ove sezone sudjelovati u borbi za veliki Kristalni globus, namijenjen najboljem u Svjetskom kupu. Već nekoliko sezona je Ivica na razini skijaša koji takvo što može dohvatiti, a mnogi će se složiti da je najkompletniji skijaš današnjice zbog redovitog skupljanja bodova u svim disciplinama. Ove je sezone uzeo bodove u svih osam nastupa.

- Nije to laka borba, ali ako mi uspješno prođe siječanj i ako se nakon toga nalazim na obečavajućem mjestu ukupnog redoslijeda onda sam sigurno u igri za vrhunski plasman. Konkurencija je opet ista, s tim da bih ipak dao manje šanse Didieru Cucheu, ali bi povećao mogućnosti Silvana Zurbriggena - rekao je Ivica na početku razgovora za Totalsport.

To bi trebalo značiti da će se između Carla Janke (branitelja naslova), Aksela Lund Svindala, Benjamina Raicha, Ivice Kostelića i Silvana Zurbriggena odlučivati o "novom kralju" Svjetskog kupa.

- Ne bih rekao da se zgusnutost u vrhu pojačava. Već je tri-četiri sezone konkurencija iznimno jaka, pa je tako i danas. Jednaki je broj onih koji pobjeđuju, kao i konkurencija za sam vrh.

* Vaš komentar dosadašnjeg dijela sezone?

- Za brze discipline mogu reći da su mi dobro išle, makar sam mogao biti nešto bolji u super-veleslalomu. Slalom je standardno dobar, makar nisam imao sreće na zadnjem nastupu u Val d'Isereu, kada sam napravio grešku koja me dosta unazadila u rezultatu.

* Vaš pogled na svaku od pojedinih disciplina?

- U slalomu mogu biti još bolji. Tu je konkurencija definitivno najjača od svih disciplina. Veleslalom? I njega mogu voziti daleko bolje, makar trebam reći da i tamo sve pršti od konkurencije, ali je ipak manja nego u slalomu. Super-veleslalom? Za mene je to zanimljiva disciplina koja uvijek nudi veliki broj različitih pobjednika. Mnogo toga ovisi o startnim brojevima, kao i postavi staze. Nekada je složena za brze spustaše, nekada za nas jače tehničare, ali to donosi uzbudljivost u svemu. Spust? Tu su definitivno tehnologija i materijal vrlo važni. Skijaške nacije u spustu imaju golemu prednost, posebno Austrijanci koji ove sezone, evo, imaju drugačija odijela. Ipak, u spustu je konkurencija slabija nego, recimo, u slalomu. Kombinacija? Ta se disciplina očigledno razvija prema tome da se produljuje spust, a skraćuje slalom. Isto tako, po meni je upitno koliko je pravedno dijeliti mali globus nakon samo četiri utrke, kao u kombinaciji.

* Spomenuli ste sile u skijanju. Već godinama traje ta vaša borba, male hrvatske reprezentacije, protiv uglednika i uspješni ste u tome. No, je li oduzima sve to mnogo energije, koliko ste inferiorni zbog toga?

- U Svjetskom kupu pravila često favoriziraju velike i brojne reprezentacije i to je tako. Naravno, to je krivo i protiv toga se treba boriti ili prihvatiti stvari kako su postavljene. No, za vrhunske rezultate morate imati strašno jaku ekipu uz sebe, a mi smo tu, ja i ostali skijaši, ipak uskraćeni.

* Je li prva želja i za ovu sezonu ostati zdrav?

- Naravno, to je uvijek prva želja.

Vezane vijesti

Ana Jelušić završila karijeru zbog problema s astmom

Ana Jelušić završila karijeru zbog problema s astmom

Jedna od najtrofejnijih hrvatskih skijašica, Ana Jelušić objavila je na konferenciji za medije da završava svoju skijašku karijeru. Razlog prekida su… Više

Komentari

registracija
6/10/09

pfefer, 17.12.10. 19:22

više skijaj manje pričaj a sestri nije ni do gležnja


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika