20.12.2010. / 14:30

Autor: Hina

Za Josipovića Hrvatska još nije pravedna zemlja: 'Previše je onih koji su pljačkali'

"Imam vjeru u to i optimist sam. Vjerujem u ljude koji imaju povjerenje naroda, one koji će ga možda dobiti na idućim izborima, one koji imaju viziju, a takvih u Hrvatskoj ima, oni će sve više dolaziti na javnu scenu", kazao je hrvatski Predsjednik

Ivo Josipović na primanju u Muzeju suvremene umjetnosti (Foto: Marko Prpić/PIXSELL)Ivo Josipović na primanju u Muzeju suvremene umjetnosti (Foto: Marko Prpić/PIXSELL)Godina na izmaku bila je prijelomna jer ju je obilježila borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, aktivnosti vezane uz pregovore o ulasku u EU te suradnja sa susjednim državama, ali i godina u kojoj su nezaposlenost i siromaštvo bili ključni problemi, kazao je predsjednik Republike Ivo Josipović na primanju u prigodi božićnih i novogodišnjih blagdana te izrazio nadu da će 2011. biti još prijelomnija, godina u kojoj će "elementi optimizma i pravednosti koji su posađeni dati bogat plod".

Predsjednik je rekao i kako po njemu Hrvatska danas nije pravedna zemlja.

"Previše je onih koji su pljačkali. Previše je siromašnih. Nadam se da će iduće godine biti bolje. To ovisi o nama, o općoj atmosferi, općem odnosu prema Hrvatskoj. Zato je važno biti optimist", zaključio je Josipović.

Primanje predsjednika Republike održano je u Muzeju suvremene umjetnosti, a nazočili su brojni ugledni dužnosnici iz kulturnog, znanstvenog i političkog života, članovi Vlade, saborski zastupnici i čelnici političkih stranaka.

Govoreći o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, Josipović je ocijenio kako je u 2010. prelomljena važna politička i psihološka barijera te da danas, kako je rekao, srećom više nema nikoga tko bi bio nedodirljiv, tko bi mogao pomisliti da će se okoristiti svojom pozicijom, a da za to ne bude kažnjen.

Predsjednik Republike ističe i kako je Hrvatska zaista pred samim vratima EU. "I nadam se da ćemo iduće godine završiti pregovore, održati uspješan referendum i s velikim zadovoljstvom reći - da Hrvatska je još jedna zvijezdica na europskom nebu. To će se dogoditi, siguran sam, u doglednoj budućnosti, bez obzira na moguće prepreke koje su još pred nama", kazao je.

Naglašava i kako napredujući odnosi sa Srbijom, BiH i Slovenijom, daju nadu, optimizam da će "ova regija zaista biti regija mira, suradnje i napretka" u kojoj će sve zemlje zajedno raditi na europskoj budućnosti i sjajnim odnosima. Posebno je izdvojio BiH koja je, kako je rekao, Hrvatskoj najbliža susjeda, s najduljom granicom i s najčvršćim odnosima, vezom koju u prvom redu čini hrvatski narod u BiH.

Upozorivši kako su nezaposlenost i siromaštvo danas ključni problemi, Josipović ističe kako izlaska iz recesije i siromaštva nema bez rada i odgovornosti. "Možda kao nikada do sada naše je građane pogodila recesija. Puno je siromašnih, onih koje je okovala bijeda i koji ne mogu zadovoljiti svoje osnovne životne potrebe i ne mogu osigurati posao. Nezaposlenost i siromaštvo danas su ključni problemi Hrvatske. Ali, izlaska iz recesije i siromaštva nema bez rada i odgovornosti bez onih koji usmjeruju gospodarstvo, koji stvaraju nova radna mjesta i ova godina u tom pogledu nije bila uspješna", rekao je Josipović.

Ocijenio je kako u tom pogledu Vladin Program gospodarskog oporavka nije ispunio očekivanja. "Vladin program podržala je struka i većina scene, ali nažalost, rezultati nisu onakvi kakve smo željeli", ustvrdio je.

Izrazio je uvjerenje da u Hrvatskoj ima dovoljno snage da se mjere borbe protiv recesije provedu puno brže i da se, ako je to potrebno, osigura i neki novi spektar mjera kako bi se dogodine odlučno izašlo iz krize.

Neće biti moguće, dodaje, otkloniti sve posljedice krize u jednoj godini, ali bitno je, naglašava, izaći na dobar put. "Bitno je pokazati dobar, uspješan trend. Hrvatska to može, ima ljude koji to znaju i ja sam tu veliki optimist", naglasio je.

Kazao je pritom kako se slaže s onima koji kažu da Hrvatska nije pravedna zemlja jer, upozorava, u Hrvatskoj je još uvijek previše onih koji su se napljačkali, a nisu odgovarali, kao i onih koji su siromašni i nemaju elementarne uvjete za obrazovanje svoje djece, za napredak.

"Ova je godina bila prijelomna, ali nadam se da će iduća biti još i više. Nadam se da oni elementi optimizma i pravednosti koje smo posadili ove godine, a učinili smo to, posebno na planu borbe protiv korupcije, hoće i moraju u idućoj i narednim godinama, dati bogat plod", rekao je Josipović.

Podsjetivši kako Hrvatska iduće godine slavi 20 godina postojanja, Josipović izražava nadu da će to biti prilika za pogled unaprijed - "Da vidimo kakva će Hrvatska biti u narednom desetljeću i da Hrvatsku konačno i definitivno odredimo kao modernu, suvremenu europsku državu".

"Imam vjeru u to i optimist sam. Vjerujem u ljude koji imaju povjerenje naroda, one koji će ga možda dobiti na idućim izborima, one koji imaju viziju, a takvih u Hrvatskoj ima, oni će sve više dolaziti na javnu scenu", kazao je hrvatski Predsjednik i zaželio svima puno uspjeha te Sretan Božić i Novu godinu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika