Objavljeno u Nacionalu br. 788, 2010-12-21

Autor: Robert Bajruši

VELIKI POVRATAK MILANA BANDIĆA

Bandićev trijumf nad podijeljenim SDP-om

ZAGREBAČKI SDP, u strahu od prijevremenih izbora, glasao je u Gradskoj skupštini za Bandićev proračun iako mu se donedavno oštro protivio

POBJEDA U GRADSKOJ
SKUPŠTINI Zagrebački
gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik
Gradske skupštine Boris Šprem; SDP je napadao
Bandića zbog poskupljenja vrtića,
ali se u skupštini posramljeno povukaoPOBJEDA U GRADSKOJ SKUPŠTINI Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem; SDP je napadao Bandića zbog poskupljenja vrtića, ali se u skupštini posramljeno povukaoPribližno na godišnjicu nakon što se odvojio od Socijaldemokatske partije Hrvatske, u ponedjeljak 20. prosinca, Milan Bandić ostvario je prvu pobjedu nad svojom nekadašnjom strankom. U trenutku kada je Gradska skupština Zagreba prihvatila Bandićev prijedlog proračuna za 2011., postalo je jasno da je propao pokušaj političke marginalizacije zagrebačkog gradonačelnika i predsjedničkog protukandidata Ivi Josipoviću. Tek u idućim mjesecima će se vidjeti u kolikoj mjeri će Milan Bandić uspjeti kapitalizirati pobjedu nad SDP-om, što podrazumijeva organiziranje vlastite stranke ili liste, ali u ponedjeljak je postigao dvostruki uspjeh: protivnike je prisilio da prihvate proračun koji su žestoko kritizirali, a paralelno je unutar SDP-a prevladalo uvjerenje kako će s Bandićem morati kohabitirati barem do idućih parlamentarnih izbora, dakle, negdje do kraja 2011.


JOŠ JEDAN PODATAK ide Bandiću u prilog – prema relevantnim informacijama, Državno odvjetništvo ne raspolaže dokazima koji bi u skorije vrijeme mogli dovesti do podizanja optužnice protiv njega. Ovu informaciju prije nekoliko dana dobilo je nekoliko osoba iz vrha SDP-a, i to je također utjecalo da se odustane od radikalizacije sukoba s gradonačelnikom Zagreba. “Više ne možemo računati s kriminalizacijom Milana Bandića. Iako je u provedbi Generalnourbanističkog plana bilo teških prekršaja, možda će odgovarati dio njegovih suradnika, ali prema našim podacima, Bandića se nigdje ne tereti, iako smo sigurni da je on mozak cjelokupne operacije. Ako DORH nije pronašao nikakve dokaze, mi smo nemoćni i moramo ga trpjeti, i budimo otvoreni, izgleda kako smo izabrali pogrešnu taktiku, kada smo odlučili radikalizirati sukob”, ispričao je za Nacional član socijaldemokratskog vodstva. Priznanje o krivoj politici govori i o određenim – još uvijek ne velikim – podjelama u zarebačkom SDP-u. Glavni zagovornik napada na Bandića jest Davor Bernardić, koji je u lipnju postao predsjednik SDP-a Grada Zagreba, iako je Zoran Milanović favorizirao Ivu Jelušića. Bernardić se sada pokušava dokazati kao samostalni političar, kojem Milanović neće svakodnevno patroniziati, međutim, pritom je napravio nekoliko ozbiljnih grešaka. U medijskim istupima uglavnom koristi fraze, kada se ljetos s Borisom Špremom pokušao solidarizirati s protivnicima izgradnje garaže u Varšavskoj, morao je slušati optužbe i uvrede okupljenih građana, a posljednjih mjeseci je izjavljivao da SDP neće podržati proračun Milana Bandića.

USLIJEDIO JE PRITISAK vrha stranke, ali i većeg broja vijećnika, i SDP je glasao za, a njihov zagrebački predsjednik protiv. Glavni zagovornik prihvaćanja proračuna bio je Šprem, koji je zaključio da bi politička kriza i lokalni izbori, naštetili Socijaldemokratskoj partiji. U tom slučaju, HDZ-ova vlada bi imenovala povjerenika, koji bi vodio Zagreb i kasnije raspisao izbore. U SDP-u su uvjereni kako bi Jadranka Kosor postavila nekog od svojih ljudi, koji bi poduzeo sve kako bi u tih nekoliko mjeseci kompromitirao stranke lijevog centra. Bernardićeva odluka da glasa protiv odluke vlastite stranke prvenstveno je pokušaj vlastite političke profilacije, a ne sukob s vodstvom SDP-a. Na neki način pokušao je kopirati Ivu Josipovića koji je u ljeto 2009., kada je već bio predsjednički kandidat, u Saboru glasao protiv sporazuma sa Slovenijom oko rješavanja graničnih pitanja, dok je SDP podržao odluku. Osim toga, Davor Bernardić je ostao i voditelj SDP-ove kampanje za parlamentarne izbore u I. izbornoj jedinici. Međutim, treba uzeti u obzir da je izglasavanje proračuna javno zagovarao Tomislav Saucha, koji je jedan od najbližih suradnika Zorana Milanovića. Da je šef SDP-a bio protiv proračuna, Saucha bi napravio istu stvar, i njegov istup je i poruka vrha SDP-a prema Bernardiću, da ne pokušava pretjerano solirati.

ALI U STVARNOSTI, Milan Bandić je za sada pobijedio i Bernardića i SDP. To se nije vidjelo samo prilikom izglasavanja proračuna, nego i u potpunoj konfuziji koja vlada u Zagrebačkom holdingu. Ovogodišnji poslovni gubitak tvrtke koju vodi SDP-ovac Ivo Čović iznosit će oko 370 milijuna kuna, a velik dio duga posljedica je sukoba s gradonačelnikom. Umjesto da pokušaju postići kompromis s Bandićem, SDP i ostale stranke su iz vodstva Holdinga izacile sve bandićevce, i dovele sebi lojalnu ekipu, od kojih barem nekoliko ne zadovoljava iole ozbiljnije stručne kriterije. U SDP-u su pretpostavili da će izborni poraz slomiti Bandića, i kako će on ubuduće potpisivati njihove odluke. Bila je to velika strateška greška – Milan Bandić odlučuje o gotovo četrdeset posto prihoda Zagrebačkg holdinga, što je odličan način za ucjenjivanje protivnika. Dio novca ne želi isplatiti, a sve više poslova dijeli tvrtkama koje nisu u Holdingu, i malo po malo, doveo je središnju gradsku tvrtku na granicu kolapsa. U SDP-u shvaćaju kako su se preračunali, ali sada je prekasno.

Mirando Mrsić pokazuje veliku ambiciju da bude
novi zagrebački gradonačelnikMirando Mrsić pokazuje veliku ambiciju da bude novi zagrebački gradonačelnikU ISTO VRIJEME, Milan Bandić pokazuje sve veću dozu samopouzdanja, što se vidjelo prilikom predstavljanja novog proračuna. Bandić je odbacio tvrdnje kako će uvođenje dohodovnog cenzusa pogoditi veliki broj građana ustvrdivši kako će veliki broj građana plaćati jednako ili manje za vrtiće. Dodao je kako će više od 215.000 građana imati neku pogodnost kao što je pravo na besplatni vrtić, besplatan produženi boravak djeteta u školi i besplatan javni prijevoz. Bandić je odbacio i najavu štrajka Zagrebačkog električnog tramvaja, koji je zaprijetio blokadom zagrebačkih prometnica. Pritom je djelovao prilično sarkastično: “Ti ljudi jedino što znaju je voziti tramvaje i autobuse pa im ja preporučujem da to i dalje rade”, upozorio je zagrebački gradonačelnik uz pojašnjenje kako radnici ne bi trebali inzistirati na navedenim pravima, jer je kriza te svi režu na izdacima. Kao primjer naveo je Gradsku upravu gdje su smanjene plaće i nema božićnica. SDP je s 20 vijećnika uvjerljivo najjača stranka u Gradskoj skupštini, a od 51 vijećnika, Milana Bandića podržava jedino Vesna Majher, nekadašnja financijska šefica njegove predsjedničke kampanje. Novinari su otkrili kako je Vesna Majher kao zamjenica direktora Autobusnog kolodvora, dvije godine primala plaću od 12.000 kuna, a nije dolazila na posao, međutim, unatoč dokazima, Bandić ju nije smijenio. Ostalih pedeset gradskih vijećnika, politički su protivnici gradonačelnika, ali i među njima postoje duboke razlike.One su vidljive i unutar stranaka Kastavske skupine, koje su dogovorile državnu koaliciju, dok su SDP i HNS u Zagrebu, u dva važna slučaja, de facto bili na suprotnim pozicijama. Kada se radi o obnovi Cvjetnog trga, Hrvatska narodna stranka je od samog početka snažno kritizirala ovaj projekt, koji je prihvaćen glasovima SDP-ovih vijećnika, od kojih u to vrijeme mnogi više nisu spadali među, kako se kolokvijalno kaže, “bandićevce”. Unatoč kasnijem verbalnom distanciranju od izgradnje na Cvjetnom trgu i obližnje garaže, SDP se nije riješio statusa stranke koja je donedavno slijedila Bandića glede projekta koji u Zagrebu ima veliki broj protivnika. Druga točka sukoba između SDP-a i HNS-a predstavlja pitanje budućeg gradonačelnika. Na izborima je SDP dobivao tri do četiri puta veći broj glasova nego HNS, i uvjerljivo su najjača stranka u Zagrebu, ali ništa ne garantira da bi njihov kandidat mogao pobijediti na gradonačelničkim izborima. Ovakvo stanje žele iskoristiti u HNS-u gdje su špekulirali s podrškom kandidaturi svog nekadašnjeg člana Stipe Mesića ili isticanjem vlastitog kandidata, što ih dovodi u konfrontaciju sa SDP-om. Ali iz HNS-ova kuta, eventualna pobjeda na gradonačelničkim izborima, može strahovito povećati utjecaj njihove stranke, koja je nakon brojnih pogrešnih odluka u Zagrebu s nekadašnjih 17 posto glasova pala na svega 8-9 posto.

SITUACIJU DODATNO KOMPLICIRA i podatak da SDP-ovo vodstvo još uvijek nema jedinstveno stajalište tko bi, u slučaju Bandićeve smjene ili odlaska, mogao biti njihov kandidat za gradonačelnika. Zoran Milanović najbliži je Borisu Špremu, ali izuzetne ambicije pokazuje poznati liječnik Mirando Mrsić, dok sve veću podršku dobiva Davor Bernardić. Uspije li Milanović progurati Šprema, suočit će se s golemim rizikom gubitka izbora jer je riječ o partijskom činovniku koji u javnosti nema nikakvu podršku, a čak ga i mnogi SDP-ovci u neformalnim razgovorima opisuju kao lijenčinu. Jedina gora varijanta je da Milanović prepusti zagrebački SDP tamošnjem vodstvu, jer bi to moglo izazvati niz sukoba koji bi oslabili stranku prije parlamentarnih izbora. Ionako su zbog krivih procjena omogućili Bandićev politički comeback, i pokazali velike propuste u trenucima kada treba donositi krupne strateške odluke.

Vezane vijesti

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

SDP gubi teško zarađene glasove Zelenih

Odstup ministrice zaštite okoliša Mirele Holy, koja je prošlog tjedna napustila vladu Zorana Milanovića, počinje izazivati sve veću zabrinutost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika