Objavljeno u Nacionalu br. 788, 2010-12-21

Autor: Plamenko Cvitić

Uzaludna potraga

Kolektivna odbijenica: Nitko ne želi u vladu Jadranke Kosor

Dok je javnost pretpostavljala da će joj trebati puno političke snage da neke od ministara skloni iz Vlade, izgledno je da će pronalazak novih ministara zahtijevati možda još i više truda

Ivan Šuker i Jadranka KosorIvan Šuker i Jadranka KosorNajavljena rekonstrukcija hrvatske vlade još je uvijek neizvjesna ne samo zbog različitih mišljenja unutar vladajuće koalicije i HDZ-a, već i zbog vrlo prozaičnog razloga: teško je naći kandidate za ministarsku funkciju. Premda je već poznato da premijerka Jadranka Kosor želi zamijeniti ministre u čak četiri resora, odnosno naći zamjene za Ivana Šukera, Branka Vukelića, Božu Biškupića i Marinu Matulović-Dropulić, Nacionalovi izvori ističu da je potraga za novim ministrima teža nego što se pretpostavljalo.

Od nekoliko imena koja su se posljednjih nekoliko dana spominjala u javnosti kao potencijalni kandidati, čini se da je jedina izvjesnija mogućnost da Martina Dalić, bivša državna tajnica Ministarstva financija zamijeni dosadašnjeg ministra Ivana Šukera. Prema Nacionalovim izvorima, ponudu iz Vlade Martina Dalić nije odbila, ali nije još ni donijela definitivnu odluku. S druge strane, čini se da će teška biti i potraga za nasljednikom Branka Vukelića, jer su neko vrijeme kao kandidati figurirali državni tajnici Mate Raboteg i Pjer Šimunović, no navodno su obojica odbili moguću ministarsku fotelju. Slična je situacija i u sektoru kulture: isprva se spekuliralo da bi Božu Biškupića mogla zamijeniti državna tajnica Nina Obuljen, što je potom demantirano, a još jedan mogući kandidat, redatelj Krešimir Dolenčić navodno nije uopće zainteresiran da postane ministar.

NO, TO NIJE KRAJ KADROVSKIH problema hrvatske vlade: umjesto Marine Matulović-Dropulić novi ministar zaštite okoliša trebao je postati državni tajnik Davor Mrduljaš, no on je, kako ističu Nacionalovi izvori, u međuvremenu otpao zbog svoje bliskosti s nedavno uhićenim direktorom Fonda za zaštitu okoliša Vinkom Mladineom. Uz sve to, proteklog vikenda pojavile su se spekulacije kako bi uskoro, zasad bez izglednog kandidata za popunu, mogla biti ispražnjena i peta ministarska fotelja, i to ona ministra Božidara Kalmete. Iako se dosad pretpostavljalo da će ”preživjeti” rekonstrukciju Vlade, Kalmetin status u kabinetu Jadranke Kosor poljuljale su najave da je Josip Sapunar, financijski direktor Hrvatskih autocesta koji je nedavno pušten iz pritvora u iskazu pred Uskokovim istražiteljima u kontekstu već znanih afera vrlo opširno spominjao i ministra Kalmetu. Kako god bilo, čini se da se hrvatska premijerka našla u velikim teškoćama: dok je javnost pretpostavljala da će joj trebati puno političke snage da neke od ministara skloni iz Vlade, izgledno je da će pronalazak novih ministara zahtijevati možda još i više truda.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 21.12.10. 05:49

Sve je bijelo
Grad i selo
Svi slave malog Isuseka...a HDZovci se bave
ratarstvom sad usred zime...kopaju na sve strane
nemaju vremena ni u kotac ni u vladu....samo ZAKAPAJU !!!!


registracija
30/6/10

petrus7, 21.12.10. 07:45

Ma tko s tom glupom srpkinjom uopće želi raditi. Neće nitko biti dio korumpirane zajednice koja će biti na sceni još samo 11 mjeseci a možda i manje pa da ih netko kasnije proziva. sami su sve zajebali neka se sami i izvlače.


registracija
5/3/10

starimudrac, 21.12.10. 08:12

u šatoru pobjednika uvijek ima mjesta ! a pobjednički tim se polako ali sigurno udomačuje u pritvorima. ima još mjesta, počeli su puniti i europske pritvore.


registracija
18/12/10

ivaeva, 21.12.10. 08:43

Napokon i taj Božo Biškupić, (samozvani doživotni ministar) vanka. Despot, kirjanja i diktator poput bivšeg nam premijera, kanadera; komu je nosio kišobrane i suncobrane diljem svijeta. A o našem trošku, zna se. Prateći ga u stopu, više nego dotičnoga, sjena. Čudo da i on nije tamo negdje za petama mu sad... No, bo


registracija
27/7/09

columbo, 21.12.10. 09:35

Ove najavljene promjene su farsa i mazanje ociju od cega nece biti, niti moze biti koristi...Onaj koji je davno morao biti maknut jest Kalmeta, a nije, pa prema tome ostavi se Jaca corava posla!


registracija
20/12/10

Ponedeljak, 21.12.10. 13:18

MAKNIT I ZABRANIT RAD hdzu i sdpu deseset godina BAR CE NAM DJECA BIT SRETNIJA svaka cast strankama ali sljam ih vodi


registracija
29/11/09

Ivis, 21.12.10. 13:23

Treba se Jaca odreci Sek-a, Kaljmete i na kraju 'vlastitih usluga', ukoliko stvarno Hrvatskoj zeli dobro!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika