22.12.2010. / 11:29

Autor: Nacional.hr

Sporazum o nuklearnom naoružanju 'Start' trebao bi biti potvrđen u Senatu SAD-a

Ratifikacija bi bila pobjeda demokrata i vrlo važna potvrda vanjske politike koju vodi američki predsjednik

Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija Novi sporazum o nuklearnom naoružanju 'Start' između SAD-a i Rusije prošao je administrativne prepreke te bi nakon prvog glasovanja trebao biti potvrđen u Senatu SAD-a, izvještava BBC. Novi 'Start' trebao bi smanjiti naoružanje dviju zemalja na 1.550 nuklearnih glava što je 30 posto manje od granice koja je dogovorena prije osam godina. Dokument dozvoljava i međusobnu inspekciju nuklearnog naoružanja.

Ugovor koji je istekao prije godinu dana produžili su i potpisali Barack Obama i Dmitrij Medvedev u travnju ove godine. Ratifikacija bi bila pobjeda demokrata i vrlo važna potvrda vanjske politike koju vodi američki predsjednik. Kako bi pakt bio izglasan potrebna je dvotrećinska većina u Senatu ili 67 glasova od ukupno 100 senatora.

Predsjednik senatskog odbora za vanjske poslove John Kerry izjavio je nakon prvog glasovanja u Senatu kako je ovaj sporazum otvorio novo poglavlje i kako očekuje prolaz ugovora s većinom od 70 glasova. Većina republikanaca protivi se ugovoru, među kojima su i vodeći republikanci Mitch McConnell, John McCain i Jon Kyl.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je kako će pakt biti raskinut ako republikanci promijene njegov sadržaj. Admiral Mike Mullen, predsjednik Združenog stožera SAD-a, samo je jedan od mnogih vojnih i civilnih dužnosnika koji je poslao pismo čelnicima Kongresa kako bi poduprli 'Start'.

Vezane vijesti

Važan sastanak Irana i šestorke

Važan sastanak Irana i šestorke

Rusija će svog saveznika, Iran, pokušati nagovoriti da ostvari konkretan pomak u svezi sa spornim nuklearnim programom na važnom sastanku s… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika