22.12.2010. / 15:00

Autor: Hina

Hrvatska korak bliže zaključenju pregovora: Zatvorena tri poglavlja, ostalo još sedam

Hrvatska sada ima ukupno 28 zatvorenih poglavlja i za sljedeću godinu preostaje još sedam poglavlja, odnosno šest ako se ne računa poglavlje Ostala pitanja o kojem se ne vode pregovori

Hrvatska je u srijedu zatvorila još tri poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom i napravila dodatni korak prema ispunjavanju svoga cilja o dovršetku pregovora do kraja mađarskog predsjedništva u lipnju sljedeće godine.

Hrvatska je na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini zatvorila pregovore u poglavljima 24 - Pravda, sloboda i sigurnost, 27 - Okoliš i 31 - Vanjska, obrambena i sigurnosna politika.

Hrvatska sada ima ukupno 28 zatvorenih poglavlja i za sljedeću godinu preostaje još sedam poglavlja, odnosno šest ako se ne računa poglavlje Ostala pitanja o kojem se ne vode pregovori.

Europska pravna stečevina podijeljena je u 35 poglavlja, a u dva poglavlja (Institucije i Ostala pitanja) pregovori se ne vode jer u njima nema pravne stečevine koju treba prenijeti u nacionalno zakonodavstvo.

"Hrvatska je napravila veliki napredak, 2010. je bila impresivna godina u kojoj je zatvorila 11 poglavlja, čime se broj zatvorenih poglavlja popeo na 28. Hrvatska je napravila znatan napredak i u preostalih šest poglavlja, što je dobra osnova za njihova zatvaranje sljedećih mjeseci. To pokazuje odlučnost hrvatskih vlasti da nastave s reformama", izjavio je na konferenciji za novinare povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Belgijski ministar vanjskih poslova Steven Vanceker, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a u ovom polugodištu, rekao je kako se sada sa "sigurnošću može reći da je završetak pregovora na dohvatu".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika