22.12.2010. / 19:10

Autor: Hina

Medvedev optimističan: SAD će potpisati novi START

Rusija, koja se protivi raspoređivanju NATO-ova proturaketnog štita u Europi jer ga doživljava kao prijetnju vlastitoj sigurnosti, na summitu NATO-a u Lisabonu pozvana je na suradnju u tome projektu, no jasni planovi još nisu izrađeni

Dmitrij MedvedevDmitrij MedvedevRuski predsjednik Dmitrij Medvedev u srijedu je istaknuo kako se nada da će američki Senat potvrditi strateški sporazum o smanjenju nuklearnog oružja, što je osnova za poboljšanje odnosa Moskve i Washingtona.

O novom sporazumu START, koji su Medvedev i američki mu kolega Barack Obama potpisali u travnju, Medvedev je govorio za posjeta Indiji, a uoči glasovanja u Senatu kasnije u srijedu po američkom vremenu.

"Mislim da vam je jasno: ako Amerikanci to ne učine, ni mi nećemo potvrditi taj sporazum. Dogovorili smo se da to učinimo istodobno", rekao je Medvedev studentima u Mumbaiju.

START-om se Rusija i SAD, nekad hladnoratovski protivnici, obvezuju smanjiti broj strateških nuklearnih bojnih glava, svaka na 1500 komada, te uspostaviti nadzor i mjere provjere.

"No ja sam optimističan i vjerujem da će biti ratificiran", rekao je Medvedev te poželio Obami uspjeh u pridobivanju američkih zastupnika za START.

Odnosi bi se mogli pogoršati ne bude li Rusija zadovoljna ponuđenim programom suradnje u proturaketnoj obrani, upozorio je Medvedev.

"Ne dobijemo li naše mjesto u (proturaketnom obrambenom) sustavu - a to će biti jasno za tri do pet, možda sedam godina - budući naraštaji ruskih i američkih političara morat će donijeti neke vrlo neugodne odluke", rekao je Medvedev.

Rusija, koja se protivi raspoređivanju NATO-ova proturaketnog štita u Europi jer ga doživljava kao prijetnju vlastitoj sigurnosti, na summitu NATO-a u Lisabonu pozvana je na suradnju u tome projektu, no jasni planovi još nisu izrađeni.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika