23.12.2010. / 07:58

Autor: Nacional.hr

Umjesto nekretnina

Božićni dar iz Banskih dvora: Crkvi dionice CO-a vrijedne milijardu kuna!?

Crkva u Hrvata bi s ovom ponudom Vlade mogla postati još bogatija i to za oko milijardu kuna, a uz to bi u godinama koje slijede od Croatia osiguranja dobivala i značajnu dividendu. Vrijednost CO-a nije javno poznata, no prema poslovnom rezultatu iz 2009. godine isklična cijena tvrtke iznosila bi oko 3.88 milijarde kuna

Foto:Igor ŠobanFoto:Igor ŠobanNakon sedmogodišnje stanke Croatia osiguranje navodno je opet tema o kojoj će uskoro biti otvorena nova runda razgovara između kabineta premijerke Jadranke Kosor i izaslanstva Katoličke crkve, doznaje Poslovni dnevnik od izvora bliskog Banskim dvorima.

Povod za obnovu dijaloga je dolazak pape Benedikta XVI, najavljen za početak lipnja 2011. Posjet poglavara Katoličke crkve mogao bi biti i neugodan po Banske dvore jer bi se Papi mogla prezentirati i lista (ne)ispunjenih obveza prema Crkvi.

Naime, još 1998. potpisivanjem Ugovora o gospodarskim odnosima između Hrvatske i Svete Stolice Vlada se obvezala Crkvi vratiti imovinu nacionaliziranu nakon 1945.

Međutim, kako piše Poslovni dnevnik, proces vraćanja oduzete imovine odvijao se izuzetno sporo. U četiri premijerska mandata od Mateše preko Račana do Sanadera, odnosno Kosor riješeno je manje od 30 posto potpisanih obveza.

No, ugovorom sa Svetom stolicom je takav da omogućuje da se za neku imovinu može dati naknada, bilo neki zamjenski objekt, bilo novčana naknada. 2002. su vrlo interesantne bile dionice Croatia osiguranja, bio je to period nakon neuspjele privatizacije te kuće, a država je nudila Crkvi kontrolni paket od 25 posto plus jedne dionice.

Međutim, tada se u Crkvi nisu mogli dogovoriti jer je jedan dio klera bio za prijedlog, dok je drugi bio protiv. Čini se kako osam godina kasnije Crkva diše jedinstvenije te bi do dogovora s državmom moglo doći.

Dvojba više ne postoji: Crkva brani i štiti kriminalce i ubojice

Vladina obnovljena ponuda mogla bi se vrlo lako dogovoriti za vrijeme posjeta Benedikta XVI. te bi se tako riješio problem od 40 atraktivnih nekretnina koje Kaptol traži, a Vlada im zbog raznih problema trenutno ne može vratiti.

Crkva u Hrvata bi s ovom ponudom Vlade mogla postati još bogatija i to za oko milijardu kuna, a uz to bi u godinama koje slijede od Croatia osiguranja dobivala i značajnu dividendu. Poslovni dnevnik piše da vrijednost CO-a nije javno poznata, no prema poslovnom rezultatu iz 2009. godine isklična cijena tvrtke iznosila bi oko 3.88 milijarde kuna.

Vezane vijesti

Nerad, licemjerje, bezosjećajnost

Nerad, licemjerje, bezosjećajnost

Komisija Iustittia et pax Hrvatske biskupske konferencije poziva vjernike i građane da se 4. ožujka pridruže širokoj akciji Europskog saveza za… Više

Komentari

registracija
5/10/10

zvuk958, 23.12.10. 08:21

Paraziti!!! Baš bih im ja vratio. Razmotrimo prvo na koji način su oni tu imovinu stekli, a na pošten nikako!!!


registracija
9/1/10

vallone, 23.12.10. 08:43

zar je itko mislio da crkveni poglavar dolazi samo "iz ljubavi" prema Hrvatskoj?Zar je itko mislio da će cijena tog dolaska biti "mizernih" 30 milijuna kuna?Ima u Hrvatskoj još toga za prodati, ima još za kupiti nečiju "naklonost".A mi, obični puk, mi smo nesposobni jer ne znamo uzeti novac koji "leži oko nas"!Stoga, tko nas je..!


registracija
28/4/10

Zvonko, 23.12.10. 08:50

Kada je Tito konfiscirao mislio je milijun godina će živjeti. No, gle sad to ova generacija mora vratiti. I samo da napomenem onima koji će standardno pljuvati po crkvi, da međunarodna zajednica tjera Hrvate da Srbima koji su u svom agresorskom pohodu rušili i palili obnavlja porušeno te konvalidira radni staž. Dosad nas je to koštalo 12 milijardi kuna. O tomu ni glasa u Nacionalu.
Crkva nikada nije s puškom krenula na nas, dok ovi budu opet, čim se pregrupišu!


registracija
30/6/10

petrus7, 23.12.10. 08:54

Gamadima i pedofilima daju lovu a žene iz kamenskog i drugih tvrtki kao i tisuće nazaposlenih nemaju što jesti za Božić. Bezobrazluk. Crkvi kao treba toliko. Nakupe oni sebi lako, a ovo je da bi na propovijedi pozivali ljude da glasaju za zločinačku organizaciju. Skupa kampanja. Jebem te zemljo zašto sam se borio i bio ranjavan. Da sam znao ne bi mrdnuo iz kuće.


registracija
1/1/70

, 23.12.10. 09:21

Pas mater svima.


registracija
1/1/70

, 23.12.10. 09:22

Stalno zborim,crkva= ADZe = MAFIJA!


registracija
1/1/70

, 23.12.10. 09:24

Talibane i HDZe treba zabraniti! Sva ZLA potekoše od njih i njihovih,don Sanader.....pametnom dosta.


registracija
20/11/10

imalkogod, 23.12.10. 09:26

Ako je ovo istina,to je dokaz više da crkva nije duhovna organizacija kakvu je Isus osnoval...već MAFIJAŠKA bratija kojoj je bogastvo i raskoš na prvom mjestu.Majku im......


registracija
1/12/10

kibidabi, 23.12.10. 09:31

Kad primitivci koji idu na mise budu shvatili da je crkvi bogastvo...na prvom mjestu,zlostavljanje djece....okovani su u zlatu..a tumače Isusov nauk?Probudite se vi koji takvim idiotima vjerujete..ak' se ne probudite i svojim očima ne progledate,onda vas treba ZABRANITI!!! Jer ste ŠTETOČINE.Pametnom dosta.


registracija
1/12/10

tavan, 23.12.10. 09:33

Crkve sve zatvoriti, njihove odaje preobraziti u manje tvornice,dječije vrtiće...bilo bi to sijanjno za proraačun....manje bi djece bilo zlostavljano ...manje bi ratova bilo diljem kugle zemaljske...


registracija
1/1/70

, 23.12.10. 09:37

I maka mi netko kaze da crkva nije pohlepna...da joj bogastvo nije na prvom mjestu a nauk crkve zadnja rupa na svirali...tu bandu koja ne ide Isusovim stopama..koja zivi u raskošu i jedu iz POZLAĆENIH tanjura....a tako Isus nije odredio...treba ZABRANITI !!!!!! I sve procesuirati...jer su najveći ZLOCINCU u povijesti ...krizarski ratovi,spaljivanje vjestica...pedofilija....odstupanje od Isusove skromnosti...


registracija
1/1/70

, 23.12.10. 09:37

I maka mi netko kaze da crkva nije pohlepna...da joj bogastvo nije na prvom mjestu a nauk crkve zadnja rupa na svirali...tu bandu koja ne ide Isusovim stopama..koja zivi u raskošu i jedu iz POZLAĆENIH tanjura....a tako Isus nije odredio...treba ZABRANITI !!!!!! I sve procesuirati...jer su najveći ZLOCINCU u povijesti ...krizarski ratovi,spaljivanje vjestica...pedofilija....odstupanje od Isusove skromnosti...


registracija
27/7/09

verina, 23.12.10. 10:33

A ovaj novac koji se već 20 godina iz državne blagajne isplaćuje Crkvi, otprilike po milijun kuna dnevno???? To je još jedan poklon??? Koliko njima treba? Takav ugovor Vatikan nema ni s jednom drugom državom u svijetu...


registracija
3/12/10

gordanMM, 23.12.10. 12:24

Sve je isto samo njega nema, Jaca otvara sve i svašta, ne odgovara na neugodna pitanja nego šalje ministre, zauzima naslovnice, Vjesnik izgleda kao njezin obiteljski foto album, Pavić joj piše pangerike, Hlo pazi da na TV ne bude neugodnih tema a Crkva opet skupo prodaje svoju naklonost i papinu predizbornu gažu. HDZ ponavlja dobitnu kombinaciju.
Jedino se pitam, kad sve ponavljaju i kad imaju tako jaku želju da ostanu vladati, hoće li opet koristiti crne fondove?
Na što će se odlučiti Jaca i Šeks kad im se pojavi izbor - ne koristiti crne fondove i dopustiti da SDP ima isto reklama kao oni ili - malo bolje sakriti crne fondove i opet si osigurati koji glas više zahvaljujući totalnom reklamiranju?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 23.12.10. 12:59

dr Ivo Sanader je bio veliki vjernik, i jos je uvijek vjernik. Crkva radi na staru foru: Uvijek sam se molio Bogu da mi nesto podari, Bog mi nista nije podario. Sada sam si nakrao sve sto zelim, sada se samo moram moliti Bogu za oprost, Bog mi je oprostio. Ovi pohlepni kleri su svi na put u pakao, prije ce deva proci kroz usicu igle nego kleri kroz vrata nebeska. Amen.


registracija
1/1/70

, 23.12.10. 13:03

Gledam jučer u PARALELE na HRT-u tema crkva...majke ti Isusove,sve je u ZLATU....dijamantima...trebao bi se Isus vratiti na zemlju i sve te vucibatine koje zive u RASKOŠU potamaniti.
Isus je se molio pod drvetom,na ledini...a vidi ti ovih pljačkaroša...nikad im dosta...što narodd više zivi u bijedi,oni se još više razbacivaju s novcem...uzas!!!


registracija
12/12/10

112131, 23.12.10. 16:46

nema se tu što reći, crkva je država u državi i uzima od svih, glavno da su se izgradile crkve u svakom naselju, da smo davali pomoć crkvi da se uredi do kraja s mramorom i kojekavim skupim i luksuznim materijalima. To je sramota za crkvu a i za one koji idu u crkvu, to nije propovijedao Isus i msilim da sve manjue ljudi će ići u crkvu jer svi vide kako se ponaša i kako oni žive.


registracija
20/12/10

argus, 24.12.10. 08:32

banda klerofašistička i ne spada u drugo društvo do sa ovim adeze mafijašima.

našla krpa zakrpu.

zato i pozivaju mantijaši sa propovjednica ovce da glasaju za adeze.


registracija
11/1/10

fluid, 24.12.10. 11:47

Nemam komentara!Mislim da je svima sve jasno.


registracija
15/12/10

tatamata, 25.12.10. 20:33

crkva je crkva bila i bude,vjera je vjera i vjeruje tko hoće ali popovi su lopovi,pedofili i kurviši uzme tuđu ženu i troši naš namjenski novac bez nadzora pa samo pogledajte koje su razlike u pokopima i gdje oni taj novac polažu na raćune a vama izdaju raćun pa porezne uprave su rekle da nismo dužni platiti ukoliko nam se ne ispostavi račun,a isus je pomagao izopaćen narod aovi ionako osiromašen narod pljaćkaju dali je vlada osnovala co pa da sada može dijeliti dionice kome hoće i kako hoće


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika