23.12.2010. / 13:20

Autor: Hina , Nacional.hr

Na kraju Kinezi grade autocestu u C. Gori? 'Veća šansa za hrvatske podizvođače'

Prema nekim informacijama, hrvatske bi se tvrtke mogle pojaviti kao podizdođači ukoliko posao dobiju Kinezi

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaCrnogorski minister prometa Andrija Lompar izjavio je u četvrtak podgoričkim medijima da je crnogorska vlada već počela intenzivne razgovore s kineskim tvrtkama o njihovom uključivanju u projekt izgradnje autoceste od Bara do granice sa Srbijom, te da će procedura dogovora s konzorcijjem Aktor HCH najvjerojatnije biti prekinuta.

Lompar je rekao da su crnogorska i kineska strana već pripremile tekst međudržavnog sporazuma, kako bi se projekat mogao valjano pravno provesti.

Međutim, kako je naglasio, da bi se sve to ostvarilo mora se prekinuti procedura s Aktorom.

"Moj prijedlog, kao resornog ministra, biti će da prekinemo postupak s Aktorom. Oni su poslali pismo o namjerama izraelske agencije Asra koja daje potporu tome poslu, ali taj dokument nije obvezujući i ne predstavlja formalna jamstva i ne vjerujem da će se ovih dana nešto bitnije promijeniti", rekao je Lompar.

Ponovio je da su kineske tvrtke spremne uključiti se u projekat te da bi nakon formalnog prekidanja procedure s konzorcijem Aktor HCH bile spremne u kratkom roku dostaviti ponudu za gradnju autoceste.

Prema Lomparovim riječima, za sudjelovanje u projektu zainteresirane su tvrtke CRB i Poly grupa, ali su u pregovore uključena kineska ministarstva prometa i trgovine.

Sredinom ožujka hrvatski konzorcij na čelu s Konstruktorom, izgubio je posao izgradnje te autoceste nakon što nije uspio pribaviti odgovarajuća bankovna jamstva. Posao je nakon toga dobio grčko-izraelski Aktor.

Prema nekim informacijama, hrvatske bi se tvrtke mogle pojaviti kao podizdođači ukoliko posao dobiju Kinezi.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 23.12.10. 18:59

Crnoj Gori bi bilo bolje da ni ne počinje graditi auto put. To ulaganje će ih otjerati na prosjački šatap i rasprodaju države. Vidjeti ćete da će poslije gospodarskog skoka slijediti prizemljenje od kojeg boli glava i nema rješenje. U stvari ima (sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize), ali ga niti jedna politčka stranka ne želi jer više ne bi služili bankarima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika