25.12.2010. / 08:22

Autor: Deutsche Welle

Top 10 najpopularnijih božićnih pjesama

Godine 1984. George Michael je sa svojom grupom 'Wham' otpjepao 'Last Christmas'. To je najpoznatija i najpopularnija božićna pjesma svih vremena

I dok je Bugarima pjesma "Last Christmas" dua Wham!, bivše skupine Georgea Michaela, iz 1984. najgora božićna pjesma, većinu ljudi diljem svijeta ipak je osvojila što pokazuju i najnovije ankete. Naime, upravo ta skladba je 'osvojila' titulu najpopularnije božićne pjesme svih vremena!

10. S pjesmom 'Wonderful Dream' Melanie Thornton je 2001. godine, samo dva sana prije tragične smrti, osvojila publiku sirom svijeta.

9. 'All I Want For Christmas Is You'- Mariah Carey
Naravno da postoji bezbroj božićnih pjesma. Baš u zemlji neograničenih mogućnosti - SAD- u, te skladbe pjevaju svi koji se bave glazbom; od početnika do zvijezda. Nezaboravni hit 'All I Want For Christmas Is You' jedna je od najtužnijih božićnih pjesama.

8. 'Merry Xmas Everybody' - Slade
U Velikoj Britaniji Božić se također slavi na tradicionalan način, iako se može reći da malo više naginje rocku, bar kada su prigodne pjesme u pitanju, a tu je i nezaobilazna pjesma jednog najpopularnijih rock bendova svih vremena.

7. 'Madre Deus'
U srednjem vijeku proslava Božića bila je mnogo mirnija od današnjih proslava. Godine 1419., drvca su bila okićena jabukama, orasima i medenjacima . U to vrijeme pjevala se pjesma Madre Deus.

6. 'White Christmas' - Louis Amstrong
U Australiji se Božić slavi na plažama, pokloni se ne stavljaju ispod jele nego zatrpavaju u pijesak. Ulice i trgovine svečano su ukrašene i na 35 stupnjeva u hladu i svugdje odjekuje pjesma ' Bijeli Božić'.

5. 'Eva' - Nightwish
Zime u Finskoj su hladne i mračne. U zemlji s tisuću jezera živi i Djed Božičnjak. Crvena odjeća, štap u ruci, topli ogrtač, svi ga takvog poznajemo. Dok pred Božić, po mraku, ide od kuće do kuće, unosi svijetlost u dječja srca s terase katedrale na jugu Finske čita se božićna poruka, a na dalekom sjeveru, gdje sunce mjesecima ne izlazi i gdje vlada mrak, zima zaista djeluje veoma mirno. Mjesto broj pet: 'Eva'.

4. 'A Christmas Jig' - Mouth Of The Tobique Ree"
Božićni praznici u Kanadi su posebno veseli. U Novoj Škotskoj se već 200 godina pjevaju iste pjesme.

3. 'Kakolele Viva Christmas' - Baba National
U Francuskoj djeca stavljaju cipele pred vrata, u Rusiji se Božić slavi tek u siječnju, a u Africi? U Africi se taj praznik slavi u krugu obitelji. U Nigeriji se pravi ijan, veoma ljuto jelo od povrća. U Egiptu se posti, u Keniji djeca čiste kuću. Prvog dana Božića ide se od kuće do kuće i cijelu noć se pjevaju božićne pjesme. Viva Božić!

2. 'Stille Nacht, heilige Nacht' - Roten Rosen (Toten Hosen)
Božić u Njemačkoj je posebno poglavlje. Proslave su istovremeno veoma komercijalne i spektakularne. Prigodni kolači u trgovinama dolaze još u kolovozu, a čuvenih božićnih kolača ima već za Uskrs. Mjesto broj dva: 'Stille Nacht, heilige Nacht'

1. 'Last Christmas' - Wham
Godine 1984. George Michael je sa svojom grupom 'Wham' otpjevao ovu pjesmu. To je najpoznatija i najpopularnija božićna pjesma svih vremena.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Bez srpske zajednice Hrvatska ne bi bila ista

Bez srpske zajednice Hrvatska ne bi bila ista

Predsjednik Republike Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Boris Šprem danas su, kao gosti tradicionalnog prijema Srpskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika