Objavljeno u Nacionalu br. 789, 2010-12-28

Autor: Berislav Jelinić

Kraj špijunskim manipulacijama? SOA prestala koristiti sva izvješća starija od 2 godine

Stručnjaci tvrde da se zapravo radi o dodatnom koraku u cilju depolitizacije SOA-e. Proteklih godina znalo se često događati da se SOA pokušavala koristiti u svrhu političkih obračuna

NOVO SJEDIŠTE SOA-e u Zagrebu gdje će biti smještena i arhiva agencije sa stotinama tisuća starih dosjea koji se više neće operativno koristitiNOVO SJEDIŠTE SOA-e u Zagrebu gdje će biti smještena i arhiva agencije sa stotinama tisuća starih dosjea koji se više neće operativno koristitiSredišnja obavještajna agencija SOA arhivirala je sva izvješća starija od dvije godine, doznao je Nacional od izvora bliskih Vladi. Arhiviranje izvještaja starijih od dvije godine zapravo znači da se ona više ne mogu ponovo koristiti prilikom izrade novih izvješća. Sve ono što se eventualno prepisivalo iz izvještaja o nekim osobama ili događajima koji su bili zanimljivi SOA-i, sada će se morati ponovo istražiti, provjeriti i potvrditi, prije nego što se ponovo upiše u novo izvješće.

Stručnjaci tvrde da se zapravo radi o dodatnom koraku u cilju depolitizacije SOA-e. Proteklih godina znalo se često događati da se SOA pokušavala koristiti u svrhu političkih obračuna. Jedan od najpoznatijih takvih slučajeva je afera u kojoj se neprimjerenim ispitivanjem novinarke Helene Puljiz htjelo politički naštetiti tadašnjem predsjedniku Stipi Mesiću. Sličnih događaja bilo je više na nešto nižim razinama, osobito kada se SOA angažirala na tzv. sigurnosnim provjerama za osobe koje su se kandidirale za posao na nekim osjetljivim državnim funkcijama.

U nekim situacijama za vrijeme premijerskog mandata Ive Sanadera znalo se manipulirati prikupljenim informacijama, što se koristilo za obračune s kandidatima koji nisu bili po volji nekim HDZ-ovim dužnosnicima. Sada se takva izvješća više ne mogu koristiti a da se ne naprave nove provjere koje bi trebale ponovo potvrditi sve ono što je pisalo u izvješćima starijim od dvije godine. Osim toga, SOA je u okviru svojih ovlasti u suradnji s drugim mjerodavnim institucijama posljednjih mjeseci sudjelovala u više kompliciranih akcija. SOA je na početku jeseni spriječila izvršenje najmanje dvaju atentata u Zagrebu, a spriječila je i prijatelje Branimira Glavaša da potkupe suce Vrhovnog suda.

Vezane vijesti

Šeksu se ukida fizička zaštita?

Šeksu se ukida fizička zaštita?

Ministarstvo unutarnjih poslova je zatražilo stručnu procjenu od Sigurnosno-obavještajne agencije je li potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika