28.12.2010. / 16:12

Autor: Hina

Hrvoje Šercar dobio nagradu HDLU-za životno djelo

Uručene su i nagrada Društva za najbolju izložbu, koju je dobio David Maljković za "Recalling Frames", te nagrada za mladog umjetnika koju je osvojila Tonka Maleković

Tatjana Holjevac i Hrvoje Šercar; Foto: Marko Lukunić/PIXSELLTatjana Holjevac i Hrvoje Šercar; Foto: Marko Lukunić/PIXSELLHrvatski slikar, grafičar i ilustrator Hrvoje Šercar primio je danas u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici Likovnu nagradu za životno djelo Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) za 2010., a uručene su i nagrada Društva za najbolju izložbu, koju je dobio David Maljković za "Recalling Frames", te nagrada za mladog umjetnika koju je osvojila Tonka Maleković.

Hrvoje Šercar nagrađen je za samopožrtvovni i samopregalački život i rad na svom umjetničkom području, kao jedan od rijetkih umjetnika koji je istodobno klasičan i postmoderan, izvijestio je Mio Vesović, član Odbora za dodjelu nagrada.

U naraštaju likovnih umjetnika stasalih početkom šezdesetih prošlog stoljeća Hrvoje Šercar (1936.) zauzima sasvim posebno mjesto, jer dok su se njegovi vršnjaci otvarali aktualnim europskim tokovima, on se okrenuo vlastitim imaginativnim resursima i traganju za nekom davnijom, arhetipskom tradicijom, istaknuto je u obrazloženju nagrade.

Izložbom "Recalling Frames", koja se održala u londonskoj galeriji Sprueth Magers od 5. studenog do 23. prosinca, David Maljković (1973.) produbljuje teme svoje umjetničke prakse, istražujući povijesno, kulturno i teorijsko naslijeđe socijalističkog projekta, rečeno je.

Maljković tu izložbu temelji na filmu "Proces" Orsona Wellesa, dijelom nastalog u Zagrebu, predstavljajući fotografije koje je napravio na lokacijama gdje su početkom šezdesetih snimljene pojedine scene iz filma. Time umjetnik uz pomoć svojevrsnog vremeplova pokazuje koliko se grad promijenio, ali i istražuje sudbinu nekad važne filmske kuće, "Jadran filma". Taj njegov ciklus do kraja siječnja iduće godine postavljen je u zagrebačkoj Galeriji Nova.

Tonka Maleković (1982.) nagrađena je kao "izuzetno aktivna mlada autorica koja se nesvakidašnjim, slojevitim i zanimljvim postupcima, idejama i akcijama predstavlja na široj umjetničkoj sceni".

Članica Odbora za nagrade Daniela Ratkajec nazvala je tu mladu umjetnicu izrazito originalnom i produktivnom. Njezin rad nerijetko uključuje publiku u proces izvođenja, a radovima pristupa na ekološki osjetljiv i ekonomičan način, napomenula je Ratkajec, izdvojivši njezine intervencije u javnom prostoru "Final Fountain City" i "Urbane plastike - vrste u nastajanju/nestajanju".

Laureatima su nagrade uručili predsjednik HDLU-a Josip Zanki i Tatjana Holjevac, potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine, pokrovitelja nagrada.

Holjevac je ocijenila kako je posebna vrijednost tih nagrada što ih dodjeljuje struka i što su utemeljene na najvišim kriterijima kakvi, istaknula je, moraju biti prioritet Grada Zagreba "kao zalog budućnosti za europske standarde kulturnog života".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika