30.12.2010. / 11:53

Autor: Hina

Katsav proglašen krivim: 'Silovao me u jednom uredu u Tel Avivu'

Presuda je izrečena skoro četiri i pol godine pošto je afera otkrivena, na temelju optužbi nekoliko njegovih suradnica za silovanje

Mosha Katsav: foto: ReutersMosha Katsav: foto: ReutersSud u Tel Avivu u četvrtak je bivšega izraelskog predsjednika Moshu Katsava proglasio krivim po dvjema točkama optužnice za silovanje svojih suradnica dok je obavljao dužnost ministra turizma.

Presuda je izrečena skoro četiri i pol godine pošto je afera otkrivena, na temelju optužbi nekoliko njegovih suradnica za silovanje. Sucu Georgeu Kari, koji je predsjedavao panelom triju sudaca, trebalo je više od sat vremena da pročita presudu, izvješćuje dpa.

Katsava (65) presuda tereti po dvjema točkama optužnice za silovanje i jednoj točki optužnice za spolno uznemiravanje. Kazna će biti izrečena naknadno. Prijeti mu maksimalna kazna u trajanju od 16 godina zatvora ili četiri godine za svaki slučaj silovanja. Katsav je bio predsjednik Izraela od 2000. do 2007., kada je odstupio s dužnosti zbog optužbi za silovanje.

Katsav je za silovanje triju bivših suradnica optužen 2009. Optužbu je negirao. Suci su procijenili da Katsav nije bio iskren pri davanju iskaza, a svjedočenje jedne od žena (nazvane A) koja je uložila žalbu, ocijenili su "vjerodostojnom", izvijestio je Reuters.

A je kazala kako ju je Katsav silovao dvaput 1998. kada je obavljao dužnost ministra turizma, a ona mu je bila suradnica. Svjedočila je kako ju je Katsav silovao jednom u uredu u Tel Avivu, a nedugo nakon toga u jednom jeruzalemskom hotelu.

Katsav je podnio ostavku 2007., a godinu dana kasnije odbacio je nagodbu prema kojoj bi izbjegao optužbe za silovanje i zatvorsku kaznu, u slučaju da prizna lakše spolne delikte, prenosi France presse.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika