30.12.2010. / 10:18

Autor: Nacional.hr

NSS Labs: Internet Explorer 9 blokira 99 posto zlonamjernog softvera

Microsoft je implementirao najnovije tehnologije kojim pojačava sigurnost i pouzdanost, istovremeno omogućavajući jednostavnu implementaciju i nadzor

Internet Explorer 9Internet Explorer 9NSS Labs, nezavisno udruženje za istraživanje i testiranje informacijske sigurnosti, objavilo je kako Internet Explorer 9, zahvaljujući dodatnom filtriranju sadržaja, nudi najviši stupanj zaštite korisnika. Rezultat je to nedavnog istraživanja koje je pokazalo da Microsoftov internetski preglednik, zahvaljujući tzv. SmartScreen filteru, uspješno zaustavlja 99% zlonamjernog softvera distribuiranog socijalnim inženjeringom.

- Neprekidno radimo na zaštiti korisnika od online prijetnji, da bi im ponudili bezbrižno pregledavanje internetskih sadržaja. Kroz iskustvo koje smo stekli u razvoju Internet Explorer 8, razvili smo nov i još pouzdaniji preglednik, čiju je beta inačicu u prvih šest tjedana preuzelo više od 10 milijuna ljudi. Zahvaljujući ugrađenim sigurnosnim tehnologijama i funkcijama zaštite privatnosti, naši internetski preglednici postigli su izuzetne rezultate pri testiranju, čime korisnicima omogućavamo najbolju zaštitu na webu - rekao je Kristijan Kramarić, voditelj grupe proizvoda klijentskog softvera u Microsoftu Hrvatska.

Zlonamjeran softver sve učestalija je sigurnosna prijetnja za korisnike interneta. Broj napada socijalnim inženjeringom u neprekidnom je porastu i utječe na način na koji ljudi koriste internet, a istraživanja nezavisnih analitičara ukazuju da je po prvi put broj povredivosti u internetskim preglednicima premašio je broj ranjivosti operativnih sustava. To potvrđuju i statistike tvrtke Trend Micro, koje pokazuju da 53 posto zlonamjernog softvera dospijeva na računala kroz internet a svega 12 posto kroz e-mail, kao i izvješća Symanteca, koja ukazuju da je u 2010. godini socijalni inžinjering bio primarni način napada na korisnike.

Prilikom softverskog napada distribuiranim socijalnim inženjeringom, napadači nastoje iskoristiti kontakte i međusobne odnose, oslanjajući se na ponašanje korisnika (umjesto na softverske ranjivosti) kako bi nanijeli štetu. Kako bi što kvalitetnije zaštitio korisnike, Microsoft je primjenom SmartScreen filtera omogućio vrlo visok stupanj obrane. Ta tehnologija štiti korisnike internetskih preglednika Internet Explorer 8 i 9, otkrivanjem i blokiranjem internetskih stranica koje distribuiraju zlonamjerni softver kroz socijalni inženjering.

Udruženje NSS Labs učinilo je dvije neovisne analize, kako bi procijenilo učinkovitost zaštite internetskih preglednika. Testiranje je trajalo 11 dana, korištenjem NSS Labs metodologije testiranja uživo, a ispitani su preglednici Internet Explorer 8, Internet Explorer 9 beta, kao i posljednje inačice preglednika Firefox, Safari, Chrome i Opera. Microsoftov posljednji internetski preglednik je tijekom testiranja blokirao tri do pet milijuna malware i phishing napada dnevno, a od prestavljanja do danas zaustavio je više od 1,2 milijarde napada.

Kako bi preglednik Internet Explorer 9 učinio što sigurnijim, Microsoft je implementirao najnovije tehnologije kojim pojačava sigurnost i pouzdanost, istovremeno omogućavajući jednostavnu implementaciju i nadzor. Tako novi sustav za preuzimanje datoteka (download manager) provjerava da li je prisutan digitalni potpis datoteke koju korisnik preuzima, provjerava ju s pomoću instaliranog antivirusnog programa. Pritom koristi SmartScreen URL reputation servis kako bi otkrio i blokirao stranice koje distribuiraju maliciozni kod, a korištenjem SmartScreen Application Reputation funkcionalnosti, obavještava korisnike o potencijalnim opasnostima.

Pouzdanost preglednika Internet Explorer 9 poboljšana je funkcionalnošću koja osigurava protiv gubitka podataka u slučaju greške u radu, te korisnicima omogućava nesmetano pregledavanje u slučaju neispravnog prikaza pojedinih internetskih stranica. Sigurnosne funkcije zaokružuje automatsko ažuriranje preglednika, koje vodi računa o tome da su instalirane najnovije sigurnosne i kritične nadogradnje, kao i ostala ažuriranja u sklopu sustava Microsoft Windows Update. IT profesionalcima posao će uvelike olakšati podrška za pravila grupe (Group Policy), zahvaljujući bazi od preko 1500 pravila koja će sistemašima olakšati upravljanje instalacijama preglednika nakon implementacije.

Prenoseći rezultate istraživanja, Microsoftovi stručnjaci naglasili su kako usprkos izuzetnoj zaštiti korisnika kroz novi operativni sustav i internetski preglednik, nije moguće u potpunosti spriječiti sve ranjivosti softvera. Naime, autori zlonamjernog koda neprekidno razvijaju nove tehnologije i istražuju slabosti korisnika. No, korištenjem Microsoftovih aktualnih internetskih preglednika, Internet Explorer 8 te Internet Explorer 9 Beta s visokim stupnjem zaštite i kvalitetnim antivirusnim rješenjem, korisnici su trenutačno najsigurniji od online prijetnji.

Vezane vijesti

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Mobilni telefon Huawei Ascend s Windows Phone 8 operativnim sustavom

Huawei je najavio da će proširiti partnerski odnos s Microsoftom i kreirati prvi Huawei pametni telefon s Windows Phone operativnim sustavom. Novi će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika