31.12.2010. / 18:07

Autor: Nacional.hr

Zbog Sanaderovih umjetnina u USKOK pozvana i ravnataljica Muzeja Grada Splita?

Zaplijena Sanaderovih umjetnina mogla bi tako otkriti i "crno tržište" umjetnina u Hrvatskoj

Jedna od zaplijenjenih slikaJedna od zaplijenjenih slikaNakon što su istražitelji po nalogu istražnog suca zaplijenili umjetnine iz doma Sanaderovih, u javnosti su počela nagađanja koliko je zapravo vrijedna Sanaderova zbirka.

Dodatnu je prašinu podigla izjava splitskog antikvara Zorana Bauka prema kojoj je dio nestalih umjetnina iz Muzeja Grada Splita završio upravo u Sanaderovoj zbirci.

Podsjetimo, Bauk je istaknuo kako je nakon otkrića da u fundusu Muzeja nedostaju umjetnine na čelo tog muzeja došla rođakinja Mirjane Sanader, Elvira Šarić-Kostić. Bauk je rekao kako su te umjetnine završile kod Sanadera jer je "netko morao pokazati zahvalnost što je došao na određenu poziciju".

Uzme li se u obzir da Muzej Grada Splita već četiri godine nema popis umjetnina u svom vlasništvu, ne iznenađuje činjenica da je na razgovor u USKOK pozvana upravo ravnateljica Muzeja.

Kako javlja index.hr, ravnateljica Elvira Šarić Kostić nepostojanje popisa umjetnina istražiteljima je pokušala opravdati zauzetošću kustosa. No, činjenica je da Muzej takav popis mora imati po zakonu. To bi značilo da bi ravnateljica mogla odgovarati i za kazneno djelo nesavjesnog rada u službi.

Zaplijena Sanaderovih umjetnina mogla bi tako otkriti i "crno tržište" umjetnina u Hrvatskoj. Uskok navodno već dulje vrijeme radi upravo na slučaju uglednih dužnosnika koji su svoj položaj iskoristili kako bi stvorili monopol na trgovinu vrijednim umjetninama. Tu je posebice riječ o vrijednim radovima hrvatskih slikara i kipara koji su na cijeni ne samo u Hrvatskoj nego i šire.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
18/12/10

ivaeva, 31.12.10. 18:25

Bilo bi dobro da se USKOKči malo i kod drugoga nam velikoga kolekcionara svih vrijemena, kakvog Hrvatska, navodno još nije vidjela. Kod nekadašnjeg nam ministra kulture Bože Biškupića, totalitarca i velikog diktata. Kolekcije veoma sumljivog karaktera. Što bi se tek tamo moglo vidjeti. Samim time i porijeklo imo


registracija
6/10/09

pfefer, 31.12.10. 18:58

slažem se samo nek polako uskaču po kučama ovih političara to ni mafia nemože oformiti kako je kriminal u hrvata oformljen


registracija
30/9/09

davor12345, 31.12.10. 20:48

Ja sam čuja da je Biškupić reka da un ništa ne zna u vezi s ovim! On je samo skuplja slike!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika