31.12.2010. / 20:00

Autor: Deutsche Welle

Ponovo kaos u zračnom prometu? Prijeti nestašica tekućine za odmrzavanje

Nakon kaosa u zračnom prometu koji je nastao zbog ekstremnih vremenskih prilika oko Božića, europskim aerodromima prijete novi problemi. Na pomolu je nestašica tekućene za odmrzavanje.

Avioni bi ponovno mogli biti prizemljeniAvioni bi ponovno mogli biti prizemljeniVijest koju je u četvrtak (30.12.) objavila švicarska firma Clariant odjeknula je poput bombe. Najveći europski proizvođač tekućine za odmrzavanje bez koje se u ovim ekstremnim zimskim prilikama zračni promet ne može odvijati priopćio je da će obustaviti proizvodnju od 1. do 4. siječnja jer nema dovoljno glikola. A bez te sirovine ne može se proizvoditi ni "Safewing", tekućina za odmrzavanje aviona kojom Clariant snabdijeva oko 100 europskih zračnih luka. Nestašica tekućine za odmrzavanje već je prethodnih tjedana dobrano poremetila planove leta po europskim aerodromima - na primjer u Berlinu, Londonu i Bruxellesu.

Enormna potražnja

Pritom Clariant, priznaju i predstavnici udruga njemačkih zračnih luka, i nije glavni krivac za ovu situaciju, već - priroda. Švicarski proizvođač sredstava za odmrzavanje povećao je već ove godine proizvodnju za 50 posto u odnosu na prošlu, ali potražnja je nadmašila sva očekivanja. U prvim tjednima ove povijesno oštre zime, aerodromi su potrošili jednako toliko tekućine za odmrzavanje kao čitave prošle zime koja isto nije bila baš blaga. Stručnjaci ukazuju i na činjenicu da je riječ o vrlo malom tržištu na kojem nema baš puno alternativa među konkurencijom.

Kada počne padati jedna domino-kockica...

Nakon vijesti iz Švicarske, na njemačkim aerodromima su brže-bolje prekontrolirali zalihe i zaključili da će, ako baš stvarno ne padne nebo na zemlju, i to ne potraje baš tjednima, nekako preživjeti najavljenu stanku na proizvodnoj traci svog opsrkbljivača. Frankfurtski aerodrom, doznaje se, opskbljen je za deset ekstremno ledenih dana. Njemačke zračne luke ovih dana demonstriraju i solidarnost, pa su kako je potvrdio i šef radne skupine Njemačkih aerodroma (ADV) Ralph Besiel, razmijenile informacije o svojim zalihama i pripremaju se za posudbe i razmjene, bude li ustrebalo. To, na žalost, nije međutim i garancija da će kaos izostati. Branša se boji da bi, zapne li na jednom ili dva veća aerodroma, moglo doći do domino-efekta - led u Londonu bi tako mogalo "zalediti" i vas koji čekate recimo u Frankfurtu iako su se u najvećoj njemačkoj zračnoj luci dobro opskrbili za iduće dane.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

EP odobrio sporazum sa SAD-om o dostavi podataka

EP odobrio sporazum sa SAD-om o dostavi podataka

Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu sporazum o dostavi podataka iz EU-a u Sjedinjene Države o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika