03.01.2011. / 13:33

Autor: Hina

Vrhunac sredinom siječnja: Nema novih teških slučajeva među oboljelima od gripe

Gripa se ove godine u Hrvatskoj pojavila nešto ranije pa se njezin vrhunac očekuje najvjerojatnije tijekom siječnja iako nije moguće prognozirati hoće li broj oboljelih premašiti lanjskih 58.000 oboljelih, izjavio je Hini dr. Aleraj

U Hrvatskoj je trenutno registrirano nekoliko stotina oboljelih od gripe, no posljednjih dana nisu zabilježeni teški slučajevi kojima je zbog komplikacija gripe ugrožen život, iako ima dosta bolesnika s bakterijskom i virusnom upalom pluća kao posljedicom gripe, doznaje se danas od Službi za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Epidemiolog dr. Borislav Aleraj kaže kako je proteklih dana u Nacionalnom laboratoriju za influencu potvrđeno novih 20-ak uzoraka s virusom gripe H1N1 koji potpuno prevladava u populaciji, no budući da zbog relativno malog broja oboljelih još uvijek nije nastupila ozbiljna epidemija građani se i dalje mogu cijepiti i tako zaštititi od gripe.

Gripa se ove godine u Hrvatskoj pojavila nešto ranije pa se njezin vrhunac očekuje najvjerojatnije tijekom siječnja iako nije moguće prognozirati hoće li broj oboljelih premašiti lanjskih 58.000 oboljelih, izjavio je Hini dr. Aleraj.

Ravnatelj Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" prof. Antun Beus kaže kako je proteklih dana kroz bolničke ambulante dnevno prošlo više od 200-njak pacijenata s gripom, među kojima je bilo i djece i odraslih.

"Bilo je i pacijenata s bakterijskim i virusnim upalama pluća koji su odmah hospitalizirani, no u intenzivnoj njezi zasad nema teških slučajeva kojima je ugrožen život", kazao je ravnatelj zarazne bolnice, podsjetivši da bolničko liječenje treba svega oko 10-ak posto oboljelih, dok većina ljudi normalno gripu preboli kod kuće.

U zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar i dalje vlada pojačano zanimanje za cijepljenje. Prema riječima voditeljice Službe za epidemiologiju dr. Vladimire Lesnikar, prije pojave gripe cijepilo se 20-ak građana dnevno, dok se u posljednje vrijeme cijepi dnevno njih 100-njak svih dobnih skupina, među kojima su najbrojnije ugrožene skupine - starije osobe i kronični bolesnici.

"Cijepljenje može pomoći ako u idućih 10 do 14 dana nakon cijepljenja ne dođete u dodir s zaraženima virusom, jer inkubacija gripe traje kratko, svega 2-3 dana.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika