05.01.2011. / 11:02

Autor: Nacional.hr

Nova opasnost

'Rast cijena nafte ozbiljno ugrožava oporavak svjetskog gospodarstva'

"Zemlje proizvođači trebaju klijente s rastućim gospodarstvima, ali ove će visoke cijene prije ili kasnije zaustaviti taj rast, što će smanjiti potražnju za sirovom naftom", napominje analitičar

Cijene nafte rastu, a potražnja se smanjujeCijene nafte rastu, a potražnja se smanjujeKrhki oporavak svjetskog gospodarstva mogao bi doći u pitanje nastavi li cijena sirove nafte, unatoč rekordnim količinama proizvodnje, i dalje rasti, upozoravaju energetski analitičari.

"Cijene nafte ulaze u opasnu zonu za svjetsko gospodarstvo", upozorava za Financial Times Fatih Birol, glavni ekonomist Međunarodne agencije za energetiku.

Tijekom proteklih 12 mjeseci, trošak uvoza nafte za 34 zemlje članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj porastao je gotovo četiri puta i krajem godine iznosio je 790 milijardi dolara. Za usporedbu, to je kao da te zemlje izgube otprilike pola posto vrijednosti BDP-a.

Koliko je situacija ozbiljna najbolje govori cijena barela nafte koji se proteklih tjedana popeo na gotovo 100 dolara, a što je izravna posljedica povećane potražnje na svjetskom tržištu.

Upozorenje iz Međunarodne agencije za energetiku moglo bi pritisnuti zemlje članice Opeca, koje su ujedno i najveći svjetski proizvođači nafte, da povećaju proizvodnju. Iako ih na to do sad nisu natjerale visoke cijene.

No, Birol ističe kako nije u ničijem interesu da cijene nafte ostanu tako visoke. "Zemlje proizvođači trebaju klijente s rastućim gospodarstvima, ali ove će visoke cijene prije ili kasnije zaustaviti taj rast, što će smanjiti potražnju za sirovom naftom", napominje analitičar.

Stoga im on preporuča da razmisle o povećanju proizvodnje nafte kako bi smanjili cijene i na taj način zadržali i onako krhak gospodarski rast u svijetu.

Vezane vijesti

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Linić investicijama u energetiku planira pokrenuti gospodarstvo

Ministar financija Slavko Linić poručio je s radnog ručka u organizaciji Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kako su ključ oporavka gospodarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika