05.01.2011. / 12:29

Autor: Martina Čizmić

Financial Times:

'U Hrvatskoj zbog borbe protiv korupcije sve jači pritisak i na strane investitore'

"Borba protiv korupcije, iako je bitna u pristupnim pregovorima za Europsku uniju, usporila je kratkoročno poslove u Hrvatskoj", stoji u tekstu

Jadranka KosorJadranka KosorObavijesni razgovor u policiji i zabrana putovanja šefa Orco grupe Jeana-Francoisa Otta nije mogao proteći bez reakcija iz poslovnog svijeta. Tako se na cijeli slučaj Orco grupe i Sunčanog Hvara osvrnuo i ugledni britanski Financial Times.

U tekstu koji su napisali njihovi dopisnici iz Beograda i Varšave opisuje se privođenje i ispitivanje Otta, ali se i prenosi stav Orco grupe kako je to najbolji primjer sve jačeg pritiska na strane investitore.

Prenose i Ottovu izjavu koju je dao za Hrvatsku televiziju nakon završetka obavijesnog razgovora.

Jean Francois Ott, šef Orco grupe: Autor:
Goran Stanzl/PIXSELLJean Francois Ott, šef Orco grupe: Autor: Goran Stanzl/PIXSELL"Nismo učinili ništa loše. Naše su poslovne knjige otvorene i otvoreni smo javnosti. Uvijek sam na raspolaganju hrvatskim institucijama ukoliko žele razgovarati sa mnom", rekao je Ott.

Ističe se kako je do privođenja došlo tijekom borbe protiv korupcije u Hrvatskoj u sklopu koje je podignuta optužnica i protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

"Borba protiv korupcije, iako je bitna u pristupnim pregovorima za Europsku uniju, usporila je kratkoročno poslove u Hrvatskoj", stoji u tekstu. Dodaju kako su strani investitori do sad uspješno izbjegavali istrage o svojim poslovima u sklopu borbe protiv korupcije.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

registracija
9/1/10

vallone, 05.01.11. 13:42

Da li se to želi progurati teza kako borba protiv korupcije usporava gospodarski oporavak???Naravno da oni koji imaju namjeru mutno poslovati imaju razloga za zabrinutost, a mi, običan puk se možemo samo nadati kako će ta zabrinutost biti permanentna


registracija
1/12/10

kibidabi, 05.01.11. 14:52

""Vladajuća Hrvatska Demokratska Zajednica, poznata po svojem akronimu HDZ, je politički izraz te vladajuće klase gangstera. Njihov bivši premijer, Ivo Sanader, je pod istragom zbog pronevjere, mita, korupcije i utjecaja na razne subjekte. Visoko pozicionirani izvori unutar vlade i izvan nje, kažu, da je zajedno sa svojim pajdašima opljačkao javna dobra. Oni su zgrnuli ogromno osobno bogatstvo – sve na teret hrvatskih poreznih obveznika. HDZ-ova elita je ukrala ili isisala oko 1 milijarde dolara – groteskni iznos za tako mali narod. Gospodin Sanader zaslužuje jedno mjesto: optuženičku klupu. On za svoje kriminalne radnje mora odgovarati hrvatskome narodu.
….


registracija
5/1/11

gorca, 05.01.11. 16:22

Ako hočeš iskorijeniti bilo koju bolest uništavaš nametnike i spriječavaš njihovo razmnožavanje.


registracija
1/1/70

, 05.01.11. 16:54

Ovaj HDZ današnji nije ništa drukčiji od Sanaderova i Tuđmanova..tehnički gledano sva uhičenja koja gledamo i čitamo zadnjih dana su samo posljedica klanovskih previranja na vlasti.Jadranka mora to nijemo gledati i pustiti uhičenja da idu svojim tokom jer bi i ona išla u pržun jer na svim inkriminirajučim dokumentima se Ivo pobrinuo da bude njen potpis tako da ne znam po kojij logici bi on trebao bit u zatvoru a ona Premjerka? Pa to je ko da je Hitler imenovao svog nasljednika i svi to prihvatimo i pod vodsvom recimo Rudolfa Hessa Jozef Goebbels i Hermana Goerringa ostanu na poziciji ministara i sad su odjednom zgražaju nad konc logorima i svim užasima što su ostali iza Hitlera..i znate što im je zajedničko sa HDZ-om? Ništa oni nisu znali o logorima..nitko ništa..tvrdili su da čak ni Hitler nije znao :) Dakle treba formirati sud kao nekad u Nurnbergu(bar 100 ljudi odjednom treba bit na optuženičkoj klupi) i javno sudit kompletnom vrhu HDZ-u kao kriminalnoj organizaciji..bez toga nema naprijed ,GOTOVI su!!!!


registracija
27/7/09

columbo, 06.01.11. 22:35

Dobro kaze puky - treba javno suditi kompletnom vrhu HDZ kao kriminalnoj organizaciji...
Sada je, ajmo vjerovati gluposti - borba protiv korupcije usporila pozitivna stremljenja iinvestitora, ili je to usporila, odnosno eliminirala, sama korupcija. Ono sto jest cinjenica, Hrvatska je vrlo omrazena u svijetu, a ti cvjetovi zla vuku se jos od Tudjmana i njegove poznate pljackaske pretvorbe, a ovo je sada samo slag na oporoj hrvatskoj piti.
Dakle, cijeli vrh toga necega sto se predstavlja strankom mora ici na sud. Evo samo jednog gotovo zanevarljivog primjera.: Sanaderovi automobili i sto su nam o tome govorili Jarnjak i Hebrang, a sto je prava istina. Oni su, vidi se sada, sve znali i svjesno nas obmanjivali. Fuj, bando lopovska


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika