15.10.2002. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

KABUL

KREATORI "MUPPETA" U AFGANISTANU

KREATORI “MUPPETA” U AFGANISTANU

Nekoliko vodećih lutkara slavne televizijske serije “Muppets”, koji su sudjelovali u stvaranju i lansiranju te serije, doputovali su u Afganistan u humanitarnoj misiji, koja bi trebala učiti tamošnju djecu da se čuvaju mina. Budući da u Afganistanu nema razvijene televizije, kreatori serije “Muppets” odlučili su se sa svojim lutkama izravno obraćati afganistanskoj djeci, pa su sa sobom donijeli novoizrađene lutke, odjevene u afganistansku nošnju, te s njima održavaju lutkarske predstave na lokalnom jeziku. Među onima koji su došli jeste i slavni Michael Frith, koji je bio najbliži suradnik glavnom autoru serije, danas već preminulom Jimu Hensonu.
Oni putuju po unutrašnjosti Afganistana u jarko obojenom kombiju, koji se može brzo pretvoriti u pozornicu za lutkarsku predstavu. Na početku predstave prikazan je glavni lik, dječak Chuchi, kako pohađa tečaj gdje se djeca uče kako da izbjegnu mine, a u drugom dijelu predstave neki zli likovi namame Chuchija u minsko polje. Chuchi se tamo preplaši, pa mu djeca iz publike moraju pomoći savjetima, koje su i sami čuli na početku predstave, kako da se izvuče iz minskog polja.
Tvorci ove predstave putujući kroz Afganistan uče jednu lokalnu ekipu Afganistanaca kako da sami vode ovu predstavu, a kada oni budu dovoljno spremni poklonit će im i lutke i kombi, da sami nastave ovu humanitarnu misiju.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika