13.01.2011. / 10:27

Autor: Martina Čizmić

Oporavak svjetskog tržišta

Svjetska banka - Većina razvijenih zemalja već se izvukla iz krize

"Većina zemalja u razvoju koje su izvozno i trgovinski orjentirane na razvijene zemlje Europe mogle bi imati puno sporiji rast i oporavak ukoliko se pitanje vanjskog duga u eurozoni ne riješi na zadovoljavajući način", ističe ekonomist Svjetske banke Justin Yifu Lin

Rast nije velik, ali je stabilanRast nije velik, ali je stabilanSvjetsko gospodarstvo polako izlazi iz kriznog razdoblja i ulazi u razdoblje stabilnog rasta koje će obilježiti ovu i sljedeću godinu, stoji u posljednjem izvještaju o Izgledima za svjetsko gospodarstvo Svjetske banke.

Svjetska banka procjenjuje da će oporavak gospodarstva koji je na globalnoj razini u 2010. iznosio 3,9 posto u 2011. lagano usporiti na 3,3 posto, da bi u 2012. ponovno porastao na 3,6 posto.

U većini razvijenih zemalja BDP se vratio na razine koje je ostvarivao prije perioda intenzivnog rasta koji je prethodio krizi. I dok analitičari Svjetske banke predviđaju kako će u 2012. svijet ostvariti stabilan rast, oporavak u pojedinim europskim zemljama je veoma krhak i bez pravilne domaće politike, smanjenja dugova i stope nezaposlenosti moglo bi doći do povratka krize.

"Većina zemalja u razvoju koje su izvozno i trgovinski orjentirane na razvijene zemlje Europe mogle bi imati puno sporiji rast i oporavak ukoliko se pitanje vanjskog duga u eurozoni ne riješi na zadovoljavajući način", ističe ekonomist Svjetske banke Justin Yifu Lin.

Analitičari su se osvrnuli i na posljednje podatke o visokim cijenama hrane koje imaju miješane utjecaje na gospodarski oporavak. Upozoravaju kako bi daljnji rast cijena hrane, uz rast cijena drugih sirovina i roba mogli ponovno stvoriti uvjete na globalnom tržištu kakvi su bili prije početka krize 2008. godine.

Vezane vijesti

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Hrvatska mora ulagati u istraživanje da bi opstala

Institut za Inovacije pripremio je još jedan zanimljiv i britak Thinkers Impact Series govor koji je održao Voditelj ureda Svjetske banke u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika