16.01.2011. / 13:36

Autor: Nacional.hr

Mladineova posla: USKOK ispituje zašto je iz Salonita umjesto azbesta izvlačen novac

Istražitelji ispituju da li je i na koje načine preko sanacije Salonita izvlačen državni novac pogotovo ako se zna da je za dosadašnju sanaciju Fond utrošio oko 76 milijuna kuna, a da je bilo planirano utrošiti još 130 milijuna kuna

Bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo dane broji u Remetincu, a USKOK i policija iz dana u dan otkrivaju nove detalje koji ovog dužnosnika povezuju s kriminanim radnjama i isasavanju novca iz državne blagajne.

Sve je veća sumnja da je baš Mladineo bio glavni čovjek koji je iz državnih tvrtki izvlačio novac, transferirao ga na svoje račune, a dalje i na račune bivšeg premijera Ive Sanadera i njegove obitelji.

Slobodna Dalmacija je doznala da su istražitelji USKOK-a prošlog petka te u ponedjeljak bili u prostorijama tvornice "Salonit" u Vranjicu odakle su izuzeli sve ugovore koje su stečajni upravitelji Salonita sklopili s Fondom vezano uz sanaciju i dekontaminaciju Salonita te svu dokumentaciju koja se odnosi na platne liste radnika. Doznaje se i da ova istraga nije započela kad je Mladineo završio u pritvoru, već se pripremala duže vrijeme, dok je on još bio na čelu Fonda.

Istražitelji ispituju da li je i na koje načine preko sanacije Salonita izvlačen državni novac pogotovo ako se zna da je za dosadašnju sanaciju Fond utrošio oko 76 milijuna kuna, a da je bilo planirano utrošiti još 130 milijuna kuna. Isto tako ih zanima i to da li je Mladineo na bilo koji način vršio pritisak na stečajne upravitelje da moraju sklopiti posao sanacije i odvoza azbesta sa zadarskom tvrtkom Odlagalište sirovina.

Jedan od načina na koji je novac isisavan, sumnjaju istražitelji, bilo je i napuhavanje plaća radnicima koje je isplaćivala država, odnosno Fond. Prema onome što se da vidjeti iz platnih lista plaće su, nakon što je njihovu isplatu preuzela država, udvostručene ili čak utrostručene, posebice sindikalnim čelnicima, iako u ugovoru o prvoj fazi zbrinjavanja i sanacije azbestno-cementnog otpada kojeg su Fond i Salonit u stečaju potpisali 13. studenog 2006. godine u članku 4. jasno stoji da će "radnici zadržati iznos plaće koji su imali kod stečajnog dužnika", pieš Slobodna Dalmacija.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 16.01.11. 16:17

zašto je izvlačen novac ? kaje to neka zajebancija ? pa radi zarade !!!!!!!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika