17.01.2011. / 08:31

Autor: Nacional.hr

Uskoro i na sudu: Kapetan Dragan krajem veljače ili početkom ožujka u Hrvatskoj?!

Zahtjev za izručenje Dragana Vasiljkovića Hrvatska je poslala Australiji 2006. godine, ali ga je brojnim žalbama uspijevao do sada izbjeći. Visoki sud Australije već je odobrio izručenje, ali se Kapetan Dragan tada žalio Saveznom sudu

Kapetan Dragan VasiljkovićKapetan Dragan VasiljkovićKrajem veljače i početkom ožujka očekuje se izručenje Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića zvanog Kapetan Dragan, kojega se sumnjiči za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj kod Benkovca u veljači 1993. godine, ali i za ratni zločin protiv civila.

Kako piše Slobodna Dalmacija postupak protiv Vasiljkovića vodi se na splitskom sudu koji je područni sud za ratne zločine, predmet je sada u fazi istrage, a dodijeljen je sucu Stanku Grbavcu. Kapetan Dragan će nakon izručenja biti ispitan, a budući da su do sada saslušani gotovo svi svjedoci, vjerojatno je kako neće proteći mnogo vremena do utuženja i suđenja.

Čini se kako je u Splitu već sve spremno za suđenje, pa se tako već zna da će unatoč činjenici da će rasprave biti javne, broj mjesta biti ograničen i prostorom u dvorani. Svi pratitelji rasprave bit će pregledani na samom ulazu u sudsku zgradu, te će nakon pregleda osobnih stvari morati proći kroz vrata s detektorom metala.

Zahtjev za izručenje Dragana Vasiljkovića Hrvatska je poslala Australiji 2006. godine, ali ga je brojnim žalbama uspijevao do sada izbjeći. Visoki sud Australije već je odobrio izručenje, ali se Kapetan Dragan tada žalio Saveznom sudu. Kada Savezni sud odluči da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje, spis ide u australsko Ministarstvo vanjskih poslova gdje ga osobno treba potpisati ministar.

Postupak protiv osumnjičenika za ratne zločine vodilo je Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku, ali kada je predmet prebačen na splitski sud kao regionalni sud za ratne zločine, spis je preuzelo splitsko tužiteljstvo. Glavnu raspravu vodit će vijeće od triju sudaca, piše Slobodna Dalmacija.

Vezane vijesti

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

NATO 'protiv' strane intervencije u Siriji

Strana vojna intervencija u Siriji nije "dobar put", ocijenio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, nekoliko sati pošto je visoki… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 17.01.11. 09:13

A golf teacher!


registracija
11/1/10

fluid, 18.01.11. 02:14

"Dobro nam došel prijatelj..."


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika