Objavljeno u Nacionalu br. 792, 2011-01-18

Autor: Plamenko Cvitić

Familija na udaru istražitelja

Istražiteljska ekipa Uskoka istražuje imovinu članova Sanaderove obitelji zbog sumnje da je on na njih rasporedio svoje ilegalno stečeno bogatstvo

BRAĆA I SESTRA
Istražitelji žele doznati
je li i koliko je imovine
Ivo Sanader prebacio na svoju braću i sestru, kao i na druge članove obiteljiBRAĆA I SESTRA Istražitelji žele doznati je li i koliko je imovine Ivo Sanader prebacio na svoju braću i sestru, kao i na druge članove obiteljiU istragama Uskoka i policije protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera najvažnije su indicije da je on svoje veliko bogatstvo stečeno na protuzakonite načine rasporedio na bankovne račune obitelji i rodbine, da se u prikrivanju svoje imovine oslonio i na njih. Posebna istražiteljska ekipa već mjesecima istražuje cijelu njegovu obitelj, od Sanaderove braće i sestre pa do rodbine njegove supruge Mirjane.

Osim supruge Mirjane i kćeri Petre i Brune, za koje je još na početku istrage utvrđeno da imaju goleme svote novca na računima, istražitelji su još u prosincu doznali da je bivši premijer zloupotrijebio čak i povjerenje tasta Ive Šarića: u austrijskoj banci na njegovo je ime otvorio račun na kojem je bila milijunska svota u eurima, a roditelji njegove supruge Mirjane, Ivo i Karmela Šarić, koji vrlo skromno žive u Splitu, o tome nisu imali pojma.


Te informacije istražitelje su navele da još pomnije ispitaju imovinu i račune svih članova obitelji Sanader, a pogotovo njegovu braću i sestru koji su, možda i ne znajući, bili iskorišteni za prikrivanje njegova protuzakonito stečena novca. Budući da je formalno suvlasnik trećine Sanaderove kuće u Kozarčevoj 21 u Zagrebu, Sanaderov tast Ivo Šarić isprva je bio jedan od najsumnjivijih rođaka. Dodatnu sumnju potaknule su informacije iz Austrije da je otac Mirjane Sanader ondje imao otvoren bankovni račun s pozamašnom svotom u eurima, ali i otkriće da je Šarić i vlasnik zemljišta u Milni na Braču. Ipak, sam je Šarić nakon toga demantirao da je ikad u austrijskoj banci otvarao račune i polagao novac, a potom je rekao i da nikad nije kupovao zemljište na Braču i da su njegovi potpisi na dokumentima krivotvoreni, što je dalo naslutiti da je bivši hrvatski premijer zloupotrijebio čak i vlastitog tasta koji nije imao pojma da Sanader na njega prepisuje svoju imovinu.

Zasad nije poznato je li Sanader tako iskoristio samo roditelje supruge Mirjane i je li što od imovine prenio u vlasništvo svoje majke Ivanke. Uskokovi istražitelji provjeravaju i imovinu Mirjanina brata Nenada Šarića, koji se još 80-ih iz Splita odselio u Kaliforniju. On danas živi u San Ramonu i vlasnik je privatne tvrtke Saric Engineering Enterprises Inc. Iako je u Hrvatskoj boravio vrlo rijetko, članovi obitelji u njegovo su ime 1997. kupili stan u zagrebačkoj Ilici 109, koji su potom godinama iznajmljivali, a tek prije nekoliko godina stan su i prodali. Brat Mirjane Sanader zanimljiv je istražiteljima i zbog sumnji da već godinama sudjeluje u prikrivenom financiranju Sanaderove kćeri Petre koja studira u SAD-u, za što je potreban znatan novac. Zbog opsega koruptivnih djela koja se Sanaderu stavljaju na teret istražitelji su se posvetili podrobnoj rekonstrukciji stjecanja imovine svih članova njegove obitelji, od braće i sestre do rodbine supruge Mirjane. Ako kod ikoga naiđu na imovinu čiji način stjecanja nije sasvim jasan, nije isključeno da Uskok podigne optužnicu i protiv člana obitelji koji je Sanaderu pomagao sakriti ilegalno stečenu imovinu i novac.

Bivši hrvatski premijer Sanader, kojemu je 57 godina, najstarije je dijete Ante i Ivanke Sanader. Osim njega, 1955. im se rodio sin Miro, 1957. Vlado, 1958. Vinko, a 1960. kći Danica. Osim Ive, koji je dogurao do premijerskog položaja, s kojega je pobjegao u srpnju 2009., hrvatskoj je javnosti dosad bio najpoznatiji Sanaderov najmlađi brat Vinko, solinski župnik koji je navodno imao najviše koristi od svog brata na visokoj funkciji: osim kao svećenik, Vinko Sanader punih je osam godina slovio kao jedna od najmoćnijih figura u Hrvatskoj. Smatralo se da jako utječe na svog brata premijera pa su ga salijetali svi oni koji su htjeli kakvu uslugu preko veze, bilo da je riječ o političkom napredovanju, poslu u državnoj tvrtki ili ugovaranju unosnog posla s državom. Još je sredinom prošle godine otkriveno da je don Vinko Sanader bio svojevrsni neformalni kadrovik za zapošljavanje u državnim tvrtkama, pri čemu je najviše utjecaja imao na Hrvatsku elektroprivedu, u kojoj je njegov brat Ivo, kako se čini, imao najveću kontrolu.

VLADO SANADER u Švicarskoj koristi ime Flavio da bi bio bliži klijentima svog PR biznisaVLADO SANADER u Švicarskoj koristi ime Flavio da bi bio bliži klijentima svog PR biznisaU anonimnoj kaznenoj prijavi koju su zaposlenici HEP-a lani poslali Uskoku tvrdi se da je Vinko Sanader izravno utjecao na to da u toj državnoj tvrtki na funkciju direktora HEP Proizvodnje bude postavljen Petar Čubelić, čiji je brat don Ivan Čubelić, vikar Splitsko-dalmatinske nadbiskupije, dugogodišnji prijatelj Vinka Sanadera. Osim Čubelića, u HEP-u je posao dobila i njegova supruga, a u upravi HEP-a mjesta se našlo i za Solinjanina Željka Kljakovića Gašpića, također Vinkova prijatelja. Sanaderov brat Vinko navodno je odgovoran i za zapošljavanje mnogih drugih Splićana i Solinjana koji su svoju karijeru vidjeli upravo u državnom HEP-u. Sumnje u Vinka Sanadera pobudile su i informacije, koje su prije nekoliko dana procurile u javnost, da su Uskokovi istražitelji pronašli nekoliko bankovnih računa koji glase na njegovo ime, a na kojima su velike svote novca, otprilike 3 milijuna kuna. Premda je Vinko Sanader objasnio da je riječ o novcu njegove župe koji je on oročio još prije mnogo godina, istražitelje to objašnjenje zasad nije zadovoljilo, jer njegovi nadređeni u crkvenim krugovima navodno uopće nisu znali za postojanje tih računa i golem novac na njima. Preostala dvojica braće Miro i Vlado i sestra Danica posve su nepoznati hrvatskoj javnosti i zasad se čini da nisu bili povezani s kriminalnim aktivnostima najstarijega brata, ali istražitelji još uvijek istražuju podrijetlo i njihove imovine.

U početnoj fazi istrage najviše je pažnje bilo pridavano Sanaderovu bratu Miri, koji već desetljećima živi u austrijskom mjestu Götzens, desetak kilometara zapadno od Innsbrucka. Za njega se smatralo da je možda i najbliskiji s bivšim hrvatskim premijerom, jer su Ivo Sanader i njegova supruga Mirjana 80-ih živjeli, studirali i radili u Innsbrucku, u neposrednoj blizini Mire Sanadera koji ondje živi sa suprugom Elisabeth, a navodno su Ivo i Miro u jednom razdoblju i živjeli zajedno u Innsbrucku. Dodatne sumnje pobudila je činjenica da je Miro Sanader očito imao značajnu ulogu u pokušaju Ive Sanadera da nakon prosinačkog bijega iz Hrvatske preko Austrije i Njemačke pokuša otputovati u Washington. Zna se da je upravo Miro brata trebao automobilom odvesti do zračne luke u Münchenu, a Miro je zatečen u automobilu kad su austrijski policajci na autocesti nadomak Salzburga uhitili bivšeg hrvatskog premijera. Ipak, 55-godišnji Miro Sanader nikad nije pokazivao da se okoristio bratovim premijerskim položajem niti je, kako se čini, pretjerano imućan.

Već je godinama vjeroučitelj u Bundes-Oberstufenrealgymnasiumu u Innsbrucku i sudski tumač za hrvatski, bosanski i srpski, u slobodno vrijeme i nogometni trener u svom Götzensu, a jedino što ga povezuje s bratom jest dosadašnji politički angažman: godinama je predsjednik ne pretjerano aktivnog austrijskog ogranka HDZ-a, a dva se puta kandidirao na lokalnim austrijskim izborima kao kandidat Pučke stranke. Uvijek na začelju stranačke liste, Miro Sanader ni jedanput nije uspio ući u austrijski parlament, ali zbog toga navodno nikad nije bio nezadovoljan. Kako ističu Nacionalovi izvori iz Austrije, austrijski politički angažman Mire Sanadera ionako se više tumačio kao njegov pokušaj dodatne integracije u lokalnu zajednicu nego kao stvarna želja za bavljenjem politikom. Uostalom, Miro Sanader najsnažniji je angažman pokazao u svojoj lokalnoj zajednici: zapisnici sastanaka mjesnog odbora u Götzensu pokazuju da je brat bivšeg hrvatskog premijera bio najaktivniji u dugogodišnjem zalaganju da se novcem iz mjesne blagajne financira asfaltiranje njegove ulice. Da austrijski brat Ive Sanadera ne živi raskošnim životom, pokazuje i Bote für Tirol, tirolska inačica Narodnih novina, koji je u siječnju 2003. objavio popis stanovnika koji su godinu prije dobili bespovratnu financijsku pomoć za adaptaciju stambenog prostora, a na toj listi našlo se i ime Mire Sanadera iz Götzensa.

VINKO SANADER na komemoraciji za političara
Zvonimira PuljićaVINKO SANADER na komemoraciji za političara Zvonimira PuljićaMožda najzanimljiviji član obitelji Sanader, 53-godišnji Vlado Sanader koji živi u Švicarskoj, najmanje je poznat hrvatskoj javnosti. O njemu se jedino znalo da je dugogodišnji slabo aktivni dopredsjednik HDZ-a za Švicarsku i Lihtenštajn, a da u Hrvatsku svraća vrlo rijetko. Kako ističu Nacionalovi izvori, rijetka prilika da suradnici Ive Sanadera upoznaju njegova brata Vladu bila je pogreb njihova oca Ante u studenome 2007., kad je Vlado ipak doputovao u Split. Svojevrsna misterioznost Sanaderova brata iz Švicarske očituje se u tome što on u inozemstvu živi pod drugim imenom: umjesto Vlado, već se godinama potpisuje kao Flavio Sanader. Pod tim imenom u švicarskim registrima mogu se naći dvije tvrtke, “Sanader & Partner” te “FS Media”, a obje su registrirane za izdavaštvo i odnose s javnošću. Adresa obiju tvrtki je ista, a riječ je o domu Flavija Sanadera u švicarskom mjestu Niederwillu, 29 km zapadno od Züricha. Prije toga godinama je živio u mjestu Langnau am Albis, 15-ak kilometara južnije od Züricha. Prema Nacionalovim izvorima, Sanaderov brat Flavio svoju je karijeru pronašao u medijima i izdavaštvu - u različitim lokalnim tvrtkama radio kao je direktor marketinga i odnosa s javnošću, potom je sa švicarskim partnerima pokrenuo nekoliko poslovnih magazina u kojima je intervjuirao lokalne poduzetnike, a naposljetku se, osnovavši vlastite tvrtke, specijalizirao za projekte u izdavaštvu i medijima.

Tijekom samostalne PR karijere Flavio Sanader, koji je ime navodno promijenio kako bi zvučalo više germanski, okušao se i u političkom PR-u: prije nekoliko godina nekoliko je puta bio konzultant lokalnih ogranaka švicarskih političkih stranaka, a osim s desno orijentiranim političkima strankama poslovno je surađivao i s tamošnjom liberalnom strankom. Posljednjih godina Flavio Sanader najviše posluje preko vlastite PR agencije FS Media, koja na internetu ima stranicu www.fsmedia.ch, i izdaje poslovni časopis Facility Services. O njegovu privatnom životu nema mnogo podataka, osim da slobodno vrijeme on i supruga provode u konjičkom klubu kojega su članovi već godinama. Najmlađe dijete i jedina kći Ante i Ivanke Sanader je 50-godišnja Danica Sanader, redovnica. Godinama je časna sestra u samostanu Kćeri Božje ljubavi na splitskom Marjanu, a često putuje po raznim župama u Hrvatskoj i susjednoj Bosni i Hercegovini. Sudeći po Nacionalovim sugovornicima iz HDZ-a, sestra bivšeg hrvatskog premijera tijekom njegova mandata nije se okoristila njegovim velikim utjecajem, rijetko su se i viđali, a u središnjici stranke pamte da je sestra Danica samo jedanput svratila u tu zgradu - kad je boravila u Zagrebu pa je nakratko ondje posjetila brata Ivu. Iako im je najmanje poznata, neki članovi HDZ-a ističu da je među suradnicima Ive Sanadera ostavila dojam tople i srdačne osobe, a to mišljenje o njoj zadržali su do danas, premda s njezinim starijim bratom Ivom više nisu u dobrim odnosima.

U HDZ-u nemaju baš riječi hvale za don Vinka Sanadera, koji je tijekom mandata Ive Sanadera uz njegovu suprugu Mirjanu očito bio siva eminencija od čijih su preporuka ili kritika strahovali mnogi. Kako god bilo, iz krugova bliskih istrazi Nacional je doznao da su u protekla dva mjeseca istražitelji sustavno pretresli imovinu svih članova obitelji Sanader, a od kolega u inozemstvu zatražili i pomoć u rutinskoj provjeri Sanaderove braće koji žive u Austriji i Švicarskoj. Prema dosadašnjim informacijama, čini se da je istražiteljima zasad najsumnjiviji Sanaderov brat Vinko, koji bi i istražiteljima i crkvenim vlastima trebao objasniti kako je došao do novca koji je navodno oročio u nekoliko hrvatskih banaka.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika