25.01.2011. / 18:13

Autor: Martina Čizmić

Swoboda: Hrvatska može najranije u članstvo EU krajem 2013. godine

Swoboda je istaknuo kako je, čak i ako Hrvatska krajem lipnja ove godine završi pregovore, potrebno barem godinu dana da se ratificira pristupni ugovor u parlamentima svih 27 zemalja članica

Hannes SwobodaHannes SwobodaIako hrvatska Vlada s optimizmom gleda na sve bliži završetak pristupnih pregovora s Europskom unijom, u samoj Uniji datum ulaska pomiče se sve dalje. Tako je govoreći na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, posebni izvjestitelj Hannes Swoboda rekao kako bi Hrvatska u EU mogla ući najranije krajem 2013. godine.

Swoboda je istaknuo kako je, čak i ako Hrvatska krajem lipnja ove godine završi pregovore, potrebno barem godinu dana da se ratificira pristupni ugovor u parlamentima svih 27 zemalja članica. Stoga on ne isključuje mogućnost da Hrvatska kao punopravna članica uđe tek početkom 2014. godine.

Pohvalio je Hrvatsku u postizanju značajnog napretka u ispunjavanju uvjeta za završetak pregovora te pozvao na daljnje odlučno provođenje reformi koje su potrebne kako bi se zatvorila pregovaračka poglavlja. Također, zbog sve lošijeg javnog mnijenja o ulasku u EU pozvao je sve nadležne da pokrenu nužne akcije kojima će građanima Hrvatske pokazati vrijednosti EU i povećati stupanj odobravanja ulaska.

U izvješću koje je podnio Parlamentu ističe kako, unatoč koracima koji su poduzeti kako bi se ojačala državna administracija, još uvijek postoje velike slabosti u procedurama, što državnu administraciju čini neefikasnom. Prije svega to se odnosi na decentralizaciju i depolitizaciju javne administracije.

Borba protiv korupcije pod budnim je okom Swobode i Vanjskopolitičkog odbora. Iako oni pozdravljaju hrvatske napore ističu kako je samo mali broj slučajeva završio na sudu osuđujućom presudom. Stoga pozivaju vladu na jačanje administrativnih kapaciteta u tijelima koja provode borbu, prije svega u USKOK-u.

Pohvalili su reforme pravosuđa, ali i dodali kako se unatoč smanjenju broja nerješenih slučajeva još uvijek vode dugi sudski procesi.

Iako je cijelo izvješće prilično pozitivno intonirano, činjenica da se ulazak Hrvatske u EU sve više odgađa govori o tome kako je EU oprezna u primanju novih članica dijelom i zbog aktualne gospodarske krize, ali i zbog sve glasnijih protivnika širenju Unije koji će zasigurno otežavati ratifikaciju pristupnog pregovora u svojim parlamentima.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
29/11/09

Ivis, 25.01.11. 20:28

Nadam se da ce "EU" dobiti norveski odgovor. Za One, koji ne znaju, Norvezani su dali 'ODBIJENICU' na referendumu. Bio je to pravi sok za F, D, I, E, GB i kompaniju !!!


registracija
23/8/09

xaron, 25.01.11. 21:06

......... zbog sve lošijeg javnog mnijenja o ulasku u EU pozvao je sve nadležne da pokrenu nužne akcije kojima će građanima Hrvatske pokazati vrijednosti EU..................................................
Pa ovo je otvoreni poziv za ispiranje mozga sto smo imali u dovoljnim kolicinama u komunizmu.
Zar se zaista ta "demokracija" tako malo razlikuje od komunizma.
Osim toga, pozivanje na "ubrzavanje" sudskih postupaka je direktno mijesanje u sudski sistem
(opet komunizam), da ne pominjemo poznate slucajeve sa zapada gdje se slicni procesi vode desetljecima.
Ovakve i slicne izjave o beskonacnom odugovlacenju prijema u EU sigurno nece doprinijeti
poboljsanom misljenju gradjana o EU na referendumu.


registracija
5/7/07

sixkiller666, 25.01.11. 21:43

Da je pameti, trebalo bi im reci, HVALA !! ne interesira nas ulazak 2014 ! ako nemoze 2012 netrebamo uopce.


registracija
24/3/10

bagsy, 25.01.11. 22:03

stoka licemjernapo defaultu,ali ipak im hvala na poklonjenom vremenu


registracija
8/7/09

bankar, 26.01.11. 00:29

svaki puta kad dođemo pred vrata oni produlje rok za dvije godine


registracija
27/7/09

columbo, 26.01.11. 01:30

Najprije bih pitao - sto ce Hrvatska tamo ovakva kakva jest?


registracija
12/12/10

Klarens, 26.01.11. 06:45

Stoji budala na Parishkom kolodvoru Gare de Lion
I pita ga prijatelj ..Kud chesh stari ???
Kaj pitash , U Francusku !!!


registracija
20/5/09

BXLCRO, 26.01.11. 07:11

Ni prije ni poslije,NIKADA! Zahvaljujuci ovakvim politicarima koje imamo Hrvatska nema sanse jer je od uvijek trebala TUTORE koji su ju vodili!? Procitajte si samo povijest pa zakljucite.!


registracija
7/1/11

djani, 26.01.11. 10:14

Sve nam rade samo da ne uđemo bez Smrdije.
ma mi smo u Europi prije tih swoboda smradovi jedni pokvareni.
a neće se sjetiti da kaže hajmo procesuirati ratne srpske zločince koji su pobili u ovom ratu 17000 Hrvata nego kažu da svoje izručujemo.
neće reći da se prekinu svi PIPCI koji nas sisaju od bosne do ne bi vjerovali srbije i to čak 220000 ljudi koristi razne pomoći od RH npr.socijale,penzije,pa čak i zdravstveno imaju besplatno,eeeee ali to se ne smije,to RH nesmije ako misli u EU.
Treba Gotovinu osuditi,Hrvate prizemljiti,i da budemo na kraju jeftinji radna snaga od kineza,sve se radi da nas se omalovažava pa i u neku Yu-uniju trpa,tko zna uskoro će se znati za 1-2 godine


registracija
7/1/11

djani, 26.01.11. 10:17

treba ovu kradezeovu bagru također pokažnjavati,ali najprije ratne zločince jer ako nam ostanu repovi kao iza 1945-te očekujmo pored ovih pljački i propast kakvu ni zamisliti nemožemo,novu Uniju ,ali ne EU!!!
TKO TO KOČI DA SE NE KAŽNJAVA SRPSKE ZLOTVORE UBOJICE,TKO TO NEĆE DA SE ZNA KAKO SU ONI STANOVE DOBIJALI DO 1990-te ma mogo bih romane pisati


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika