25.01.2011. / 19:05

Autor: Hina

Vijeće Europe traži "ozbiljnu istragu" trgovine organima

Parlamentarna skupština Vijeća Europe prihvatila je u utorak u Strasbourgu rezoluciju kojom se od Albanije i kosovskih vlasti traži da "ubrzaju ozbiljnu istragu" o trgovini organima s leševa zatvorenika Oslobodilačke vojske Kosova devedesetih godina.

Herman Van RompuyHerman Van RompuyParlamentarna skupština Vijeća Europe prihvatila je u utorak u Strasbourgu rezoluciju kojom se od Albanije i kosovskih vlasti traži da "ubrzaju ozbiljnu istragu" o trgovini organima s leševa zatvorenika Oslobodilačke vojske Kosova devedesetih godina.

U rezoluciji usvojenoj sa 169 glasova za, osam protiv i 14 suzdržanih, Parlamentarna skupština zatražila je od Albanije i kosovskih vlasti da "ubrzaju ozbiljnu i nezavisnu istragu" u vezi s postojanjem tajnih zatočeničkih centara gdje se sa zatvorenicima s Kosova srpskog i albanskog podrijetla neljudski ponašalo" za vrijeme i nakon sukoba na Kosovu".

"Istraga se treba proširiti i na provjeru optužbi, također preciznih, glede trgovine organima koja se odvijala tijekom istog razdoblja i djelomično na albanskom teritoriju", dodaje se u tekstu.

Skupština je također zatražila od vlasti Albanije i kosovske administracije da "surađuju bezrezervno" s Misijom policije i pravosuđa EU-a "kako bi se rasvijetlili zločini počinjeni na Kosovu".

U izvješću predstavljenom u utorak u Skupštini, Švicarac Dick Marty optužuje skupinu blisku sadašnjem kosovskom premijeru Hashimu Thaciju da je organizirala međunarodnu trgovinu organima s leševa osoba zatočenih nakon ljeta 1999. u tajnim logorima OVK-a.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika