01.03.2011. / 08:11

Autor: Nacional.hr

Smartphone i posebna aplikacija mogu pomoći u otkrivanju raka

Uređaj još nije u upotrebi jer markeri za proteine nisu uvijek prisutni u stanicama raka što može dovesti do pogrešne dijagnoze

Foto: C. Min/H. Lee/R. WeisslederFoto: C. Min/H. Lee/R. WeisslederStvorena je aplikacija za pametne telefone koja bi mogla pomoći doktorima da otkriju rak. Američki znanstvenici u općoj bolnici Massachusetts u Bostonu napravili su sistem za otkrivanje tumora koji može analizrati nekoliko tisuća stanica i tako smanjiti upotrebu uobičajene biopsije, prenosi newscientist.com.

Uređaj veličine ljudskog dlana djeluje putem aplikacije za pamtne telefone. U jezgri uređaja se nalazi minijaturni čip za nuklearnu magnetsku rezonancu (microNMR), smanjena verzija tehnologije koja se nalazi u skenerima za magnetsku rezonanacu (MRI). Uređaj radi tako da mjeri razine proteina tražeći markere koji pokazuju prisustvo stanica raka, a telefon se koristi da se na njemu vidi očitanje rezultata.

Ovaj uređaj je brži od uobičajenih metoda, nalazi se dobiju za manje od jednog sata, što je velika ušteda vremena u usporedbi sa prosječno 3 sata koliko uobčajenjim metodama treba da bi se dobili rezultati. No, uređaj još nije u upotrebi jer markeri za proteine nisu uvijek prisutni u stanicama raka što može dovesti do pogrešne dijagnoze.

Vezane vijesti

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

Ispušni plinovi dizelskih motora mogu kod ljudi izazvati rak i spadaju u istu potencijalno smrtonosnu kategoriju kao azbest, arsen i iperit, objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika