Objavljeno u Nacionalu br. 798, 2011-03-01

Autor: Robert Bajruši

ISTARSKI DEMOKRATSKI SAVEZ NE ODUSTAJE OD AKCIJE 'JA SAM ISTRIJAN'

IDS ustraje u svojoj akciji: 'Izjašnjavanje kao Istrijan je pitanje ljudskih prava'

OD PROŠLE SRIJEDE IDS-ov podmladak u Istri vodi kampanju za regionalno izjašnjavanje, a akcija "Ja sam Istrijan" ima i svoju stranicu na Facebooku, gdje se nalazi i stav zagovornika regionalnog izjašnjavanja

DAMIR KAJIN smatra kako se čitava tema oko IDS-ove akcije bespotrebno politizira, te kako su za njega Istrijani svi koji žive u Istri i prihvaćaju istarske vrijednostiDAMIR KAJIN smatra kako se čitava tema oko IDS-ove akcije bespotrebno politizira, te kako su za njega Istrijani svi koji žive u Istri i prihvaćaju istarske vrijednosti"Ne znam koliko će stanovnika Istre podržati naš poziv da se izjasne kao Istrijani, ali to je najmanje važno. Svatko neka se izjasni kako želi, ali za nas je mogućnost izjašnjavanja kao Istrijana pitanje ljudskih prava“, objasnio je Vili Rosanda, predsjednik Mladih Istarskog demokratskog saveza, u razgovoru za Nacional inicijativu "Ja sam Istrijan", kojom se stanovnici Istre pozivaju da se na popisu stanovništva izjasne regionalno, a ne nacionalno. Rosanda je pokušao odbaciti političku dimenziju akcije "Ja sam Istrijan", tvrdeći da je sve počelo nakon brojnih poziva Istrana koji su se raspitivali smiju li se izjasniti kao Istrijani, a ne Hrvati, Talijani ili nešto treće.

ROSANDU OPOVRGAVAJU činjenice: na posljednjem popisu stnovništva iz 2001. otprilike 8800, odnosno 4,3 posto stanovništva Istarske županije, izjasnilo se regionalno, što demantira tezu kako je dosad bilo zabranjeno izjasniti se kao Istranin, Slavonac ili Međimurac, ali na to se odlučilo samo 9302 stanovnika Republike Hrvatske. Ali prije deset godina očito je to bilo marginalno pitanje i gotovo 99,8 posto stanovništva nacionalno se izjasnilo, a regionalno samo 0,21 posto. Kako sam kaže, među njima je bio i Rosanda, koji se deklarirao kao Istrijan.

OD PROŠLE SRIJEDE IDS-ov podmladak u Istri vodi kampanju za regionalno izjašnjavanje, a akcija "Ja sam Istrijan" ima i svoju stranicu na Facebooku, gdje se nalazi i stav zagovornika regionalnog izjašnjavanja: "Svima u Istri je jasno da bi se više od 50 posto izjasnili kao Istrijani, samo da nam Hrvati to dopuste." IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin objašnjava da nikoga neće nagovarati da se izjasni ni nacionalno ni regionalno i dodaje da su za njega Istrijani svi oni koji žive u Istri i prihvaćaju istarske vrijednosti. Kajin je uvjeren da se čitava tema bespotrebno politizira i objašnjava da je akcija "Ja sam Istrijan" nastala sasvim spontano.

"PRIJE TRI TJEDNA IMALI smo sastanak Savjeta IDS-a i u jednom trenutku istupio je Vili Rosanda, koji je rekao da će sa suradnicima pozvati ljude da se izjasne kao Istrijani, na što smo im odgovorili: 'Dobro, dajte.' U ostalim hrvatskim regijama ni jedna politička stranka ili inicijativa ne namjerava pozvati stanovnike da se regionalno izjasne. Uostalom, slavonski HDSSB je desno orijentran i u ideološkom smislu definitivno ne dijeli iste vrijednosti IDS-a. Slično je i u Dalmaciji, gdje nema poziva stanovnicima da se izjasne kao Dalmatinci. Mira Ljubić-Lorger, nekadašnja predsjednica Dalmatinske akcije, podržava mogućnost da se stanovnici Dalmacije regionalno izjašnjavaju, ali ističe da se više ne bavi politikom i ne želi aktivirati oko te teme: “Dobro da je prošireno demokratsko pravo isticanja regionalnog umjesto, a ne kao što je dosad bila praksa, samo nacionalnog izjašnjavanja. Tako se pozitivno ocjenjuje približavanje Hrvatske europskim standardima i, još više, pozitivno se ocjenjuje takvo, pa makar bilo blago i makar samo na tom području, ali ipak zamjetno odustajanje od koncepta funkcioniranja hrvatske države po čuvenom militantnom principu 'jedna nacija, jedna kultura, jedna vjera'", smatra Mira Ljubić-Lorger.

NEKADAŠNJA predvodnica dalmatinskih regionalista priznaje da je moguće razgovarati o tome vodi li regionalno izjašnjavanje gubitku hrvatskoga identiteta i je li onima koji ga ističu kao mogućnost jedina svrha "dobiti medijski prostor i prikupiti jeftine političke poene u izbornoj godini", ili je regionalizacija i decentralizacija, upravo obrnuto, bitan preduvjet za ravnomjerniji i pravedniji razvoj Hrvatske u cjelini. Unatoč tim dilemama, ona podržava građane koji se namjeravaju izjasniti kao Dalmatinci i Dalmatinke.

DIJAMETRALNO SUPROTNO rezonira don Ivan Grubišić, splitski svećenik i jedan od čelnika nedavno osnovne udruge “Dalmacija”. Iako novoosnovana udruga zagovara stvaranje regije Dalmacije, promoviranje dalmatinske kulture života i zaštitu lokalnog gospodarstva, Grubišić upozorava da bi regionalno izjašnjavanje bilo pogubno u situaciji u kojoj se nalazi Hrvatska. Pritom ističe da podržava pravo IDS-a i svih koji se žele izjasniti na regionalnoj osnovi, ali ujedno ne skriva skepsu: “Kad se izjasnite kao Istranin, gotovo vam je svejedno živite li u Hrvatskoj ili u Italiji. Mi smo Hrvati iz Dalmacije, koja je kolijevka hrvatske državnosti, i sigurno nećemo pozivati ljude da se izjasne kao Dalmatinci.

Vezane vijesti

Milanovićeva vlada se ne snalazi i još nije počela vladati

Milanovićeva vlada se ne snalazi i još nije počela vladati

Neki će reći da Damira Kajina, potpredsjednika IDS-a, još nitko nije obavijestio da je vlast nedavno osvojila koalicija u kojoj sudjeluje njegova… Više

Komentari

registracija
31/5/09

tvrtko3, 01.03.11. 07:58

Ne podnosim ništa krajnje "desno", ustaše smatram najvećim zlom što se dogodilo Hrvatskoj, ali u ovoj fucking Istri glasavao bih ta Hrvatsku čistu stranku prava.


registracija
18/12/10

lina14, 01.03.11. 09:20

Nek si izjasne kao medulinci ili ližnjanci, bumbari ili fažanci ....U jugi smo uspjeli održati hrvatski identitet ali će nas uništiti estonci.
Što nisu uspjeli fašisti uspjet će politične 'elite' koje nisu ništa naučile iz povijesti.


registracija
28/4/10

Zvonko, 01.03.11. 09:52

Zar Kajin nije ubio brata Abela? A zašto je onda još uvijek na slobodi?


registracija
30/11/10

jato, 01.03.11. 10:00

He he he, ja ću se izjasniti kao ZAGORAC,..
Jer, za ovakovu Hrvatsku se nisam borio,


registracija
14/11/07

laufer, 01.03.11. 10:22

Kao što HDZ danas ima SDSS i kupuje njihove glasove pristajući na ustupke protivne državnim i demokratskim interesima, sutra će SDP imati IDS sa njihovim budalaštinama.
Nažalost stranke u Hrvatskoj funkcioniraju isključivo kao mafijaška udruženja koja služe za (samo) zadovoljavanje potreba uskog kruga ljudi u vodstvima stranaka.
Koji i plasiraju ovakve gluposti, kako bi se raja glodala oko bedastoća, dok stranačka ekipa u tišini vodi svoj biznis.


registracija
1/10/09

hillibilly, 01.03.11. 10:49

Laufer, potpisujem, ovakve tipove kao što je Kajin je najbolje ignorirati.


registracija
8/7/10

Maroje, 09.03.11. 15:21

Nebulozno. Zbog takvih još malo paćemo pod nacionalnost stavljati da smo umažani, puljani, rječani i sl.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika