05.03.2011. / 11:23

Autor: Nacional.hr

10 najopasnijih zanimanja: Od hrvača s krokodilima do lovca na rakove

Biti ribar koji lovi rakove na hladnom Beringovom moru posao je iz noćne more. Ovi ribari rade 7 dana u tjednu, često tijekom noći i bez pauze

1. Čistač prozora na neboderima

Prozori na neboderima sa 34 i više katova visine preko 120 metara izazovna su radna mjesta, svakako ne za one koji se boje visine. Čistači prozora na ovakvim visinama često nemaju zaštitnu užad ni kacige.

2. Servisiranje dalekovodnih žica iz helikoptera

Ovi električari prolaze poseban trening kako bi mogli obaviti svoj posao. Rad sa žicama pod naponom obavlja se golim rukama, no serviseri moraju imati posebnu odjeću i izolaciju kako bi se zaštitili od strujnog udara.

3. Hrvači s krokodilima

Ovo zanimanje je često u zoološkim vrtovima na Tajlandu i hrvanje s krokodilima je predstava koja se svakodnevno izvodi za posjetitelje. Tijekom predstava koje traju i po sat vremena, hrvači guraju glavu u krokodilove ralje, vuku krokodile za rep i na druge načine se hrvaju s ovim opasnim reptilom.

4. Treneri lavova

Ovo opasno zanimanje često je u cirkusu ili kao dio glamuroznih predstava u Las Vegasu i drugdje. Bilo je slučajeva da su lavovi napali trenera pa čak ga i usmrtitli. Osim lavova, često se treniraju i tigrovi.

5. Rudari

Jedan od nedavnih primjera rizičnosti ovog zanimanja je zatrpavanje u rudnik 33 čileanska rudara. Rudari su na kraju izvukli živu glavu, no proveli su 70 dana zarobljeni u rudniku što je uvelike narušilo njihovo fizičko i psihičko zdravlje.

6. Asistentice mađioničara

Ovo zanimanje također je često u cirkusu i posao obavljaju uglavnom žene. Izvođenje iluzionističkih trikova nije toliko opasno jer se radi samo o trikovima, no biti meta za bacanje noževa nije nimalo sigurno. Djevojke koje se bave ovim poslom stoje pred drvenim zidom dok njihov kolega iz daljine baca noževe koji se zabadaju u drveni zid oko žive mete.

7.Drvosječa

Najopasniji teren za sječu drva su obronci planina. Drvosječe često rade na terenu koji je nakošen i do 80 stupnjeva, a opasnost prijeti od pada sa visine, klizajućih klada, grana i posječenih debla u padu. Nesreće i smrtni slučajevi nisu rijetkost na ovom poslu.

8. Ribar na Beringovom moru

Biti ribar koji lovi rakove na hladnom Beringovom moru posao je iz noćne more. Ovi ribari rade 7 dana u tjednu, često tijekom noći i bez pauze. Kako su Beringovo more i klima jako hladni, česte su poledice na brodu. U ribolov se ide u određeno doba godine i zarada je dobra.

9. Pirotehničari

Ručno deaktiviranje mina je i dalje najbolji način vađenja mina jer se pokazalo da uređaji za vađenje mina izvade samo do 80 posto mina.

10. Graditelji na velikim visinama

Riječ je o graditeljima nebodera. Procijenjeno je da je smrt kod ovih graditelja učestala jer vlasnici gradilišta žele smanjiti troškove. Najveći broj pogine od pada s visine.

Lista je preuzeta sa portala oddee.com.

Vezane vijesti

Povraća mi se od toliko posla

Povraća mi se od toliko posla

"Jednostavno više ne mogu savladati sve to što se nagomilalo na mom stolu. Kad sjedim i vidim svo to brdo posla pred mnom, mogao bih povraćati" -… Više

Komentari

registracija
22/2/11

Rijecanin, 05.03.11. 21:15

jedno opasnije od drugog :/


registracija
25/1/11

zubicvila, 07.03.11. 23:43

"Amerika nije rad i znoj" pjevala je nekad AZRA, ali osim "Holivuda i Frenki boja" postoji i ona radna strana Amerike. Među svim fenomenalno-najboljim poslovima koji se tamo nude, ovo su statistički najsmrtonosniji. Bombaši samoubojice nisu uključeni!
http://www.gricni.com/najsmrtonosniji-poslovi


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika