11.03.2011. / 21:32

Autor: Deutsche Welle

Zadiranje u privatnost: Mobilni telefon odaje gdje se nalazite

Kineska prijestonica već od ovog ljeta planira isprobati sustav kojim će moći locirati milijune korisnika mobilnih telefona. Službeno bi to trebalo pomoći u smanjenju prometnog kaosa.

Vlasti u Pekingu kontrolirati će kretanje građana pomoću mobilnih telefonaVlasti u Pekingu kontrolirati će kretanje građana pomoću mobilnih telefonaIpak, borci za ljudska prava u tome vide pokušaj još snažnije kontrole građana. Naizgled sasvim bezopasan, novi informacijski sustav, trebalo bi bolje pratiti kretanje milijuna Pekinžana. Državni mediji citirali su zamjenika direktora Gradske komisije za znanost i tehnologiju Lia Gonganga: "Novi sistem može pomoći u borbi protiv vječitog kaosa u glavnom gradu, time što bi se stvorila bolja preglednost ruta, vremena odlaska i dolaska."

Ipak, prava je zagonetka, zašto prometna kontrola mora u realnom vremenu locirati baš mobilne telefone 17 milijuna građana.

"Smatram da je ovaj sistem potpuno nepotreban, zadire u privatnost korisnika i građana. Vlastima je samo do kontrole građana i socijalne stabilnosti", kaže stručnjak Telekoma koji iz straha od represija želi ostati anoniman.

Biti će poznata sva kretanja

Već sada borci za ljudska prava, disidenti i inozemni novinari moraju računati s kontrolom njihovih mobilnih telefona. Mnogi borci za ljudska prava kreću od toga da vlasti preko signala za mobilne telefone kontrolira mjesta na kojima se oni zadržavaju, kao i njihove međusobne kontakte. Oni kritiziraju novi sistem kao jasno proširenje kontrole nad milijunima ljudi. To će vlastima omogućiti lociranje skupova u gradu kao i identifikaciju sudionika skupova, kaže Wong Zonglian iz Organizacije kineskih boraca za ljudska prava:

"Mi u tome vidimo eskalaciju kontrole, što je direktno povezano sa nervozom vlasti zbog anonimnih poziva na proteste i zbog uloge koju su komunikacijske tehnologije imale u prosvjedima na Bliskom istoku".

Osobni podaci će biti kao i do sada zaštićeni, uvjeravaju službenici u Kini. Osobne informacije neće biti objavljivane.

Ali to kritičare ne umiruje. Vlasti su još prošle godine pojačale kontrolu mobilnih telefona. Od tada se svi korisnici moraju registrirati. Tzv. prepaid kartice mogu se dobiti samo uz osobnu iskaznicu. To je u skladu sa odredbama drugih zemalja, poput Njemačke. Ipak, stručnjak Telekoma kaže da planirane nove kontrole jesu kršenje kineskog prava, prema kome samo državno tužilaštvo u pojedinačnim slučajevima može naložiti praćenje građana.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

H1 ulazi i u mobilnu telefoniju

H1 ulazi i u mobilnu telefoniju

Nakon tri mobilna operatera i jednog virtualnog, Hrvatska će uskoro dobiti još jednu virtualnu mobilnu mrežu. H1 Telekom dobio je od HAKOM-a… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 11.03.11. 21:52

Tko planira rušiti državu, taj neće nosati sa sobom mobitel i stvar riješena.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 12.03.11. 21:33

Peking je odavno izabran za glavni grad iluminatske države.svi se trebamo udružiti cijeli svijet,sva svijest,da taj bolesni naum padne zauvijek.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika