Objavljeno u Nacionalu br. 365, 2002-11-13

Autor: Robert Bajruši

Zlatko Kramarić, predsjednik LS-a

'Ova vlada je neodrživa: ideološki jaz SDP-a i HSS-a je nepremostiv'

Zlatko Kramarić, predsjednik Liberalne stranke, koja pokušava smijeniti SDP-ova osječko-baranjskog župana Rudolfa Bognara te postaviti svoju članicu za zamjenicu ministra vanjskih poslova, govori o razlozima nove osječke krize te komentira aktualne sukobe u vladajućoj koaliciji

Zlatko Kramarić smatra da SDP ponekad se prelako donosi važne odluke a da su drugi koalicijski partneri postavljeni pred gotov činZlatko Kramarić smatra da SDP ponekad se prelako donosi važne odluke a da su drugi koalicijski partneri postavljeni pred gotov činPredsjednik Liberalne stranke Zlatko Kramarić sigurno je najnezadovoljniji čelnik u peteročlanoj koaliciji. Njegov LS u vlasti ima najmanje dužnosnika, ovih dana i šef diplomacije Tonino Picula odbija uzeti za zamjenicu Helenu Štimac-Radin ili Andreu Feldman, a zauzvrat na mjesnoj razini liberali pokušavaju smijeniti SDP-ova osječko-baranjskog župana Rudolfa Bognara. Da se ne ulazi u izbornu godinu, teško je vjerovati kako bi Kramarićeva stranka ostala u Vladi. Ovako, razlaz bi svima naškodio pa će vjerojatno partneri koji se baš ne ljube previše ostati u Banskim dvorima još godinu dana.

'Tako neprirodna koalicija stvara permanentne krize i ne može biti uspješna čak ni na kratki rok' 'Koalicijom gospodari ravnoteža straha jer je glavni cilj odraditi mandat do kraja, a da bi se to postiglo, nitko se ne usuđuje povući radikalan potez' 'Na prošlim lokalnim izborima Vladina koalicija pobijedila je HDZ gotovo isključivo tamo gdje smo nastupali zajedno: gdje god se soliralo, doživjeli smo poraze' 'Haaški sud je jedino mjesto gdje se može srušiti optužnica protiv generala Bobetka: ne vidim nikakvu prepreku tome da Bobetko, kao general Stipetić, istražiteljima da iskaz i ospori dijelove optužnice' 'U koaliciji ima previše taštine i samouvjerenosti da svatko samostalno može pobijediti ali birači honoriraju stranačke grupacije koje su nastupale zajedno' Dodatni je problem dosta nizak rejting liberala, zbog čega im ulazak u novi saziv Sabora može osigurati samo koaliranje s nekom jačom strankom. Kao logičan izbor nameće se HNS, no njegovo vodstvo smatra kako LS u takvoj koaliciji traži puno mandata, a zauzvrat donosi premalo glasova. Unatoč nesuglasicama Zlatko Kramarić i Vesna Pusić dobro surađuju; dijele zajednički saborski ured, slažu se manje-više u svim pitanjima, a bili su jedini članovi petorke koji su se zalagali za rezolutno prihvaćanje haaškog ultimatuma i uručivanje optužnice Janku Bobetku. No kao i mnogo puta u ove tri godine pobijedio je politički oprez Račana, Tomčića i Granića zbog kojeg je Hrvatima u podužem razdoblju uskraćeno čak i razmišljanje o članstvu u Europskoj uniji.

NACIONAL: Nakon izjave predstavnika EU kako je zbog ponašanja Vlade u aferi Bobetko Hrvatska sebi onemogućila pristup eurointegracijama, jasno je da je za to odgovoran Račanov kabinet. Kakva je bila vaša uloga pri donošenju odluka koje su dovele do sadašnje izolacije Hrvatske? – Upravo je Nacional objavio da smo na sastancima petorke Vesna Pusić i ja zastupali drukčije stajalište, da je sud jedino mjesto gdje se može srušiti optužnica protiv generala Bobetka. Ona sadržava toliko toga što se može osporiti da bih, da sam odvjetnik, imao interes otići u Haag i dokazati sve nelogičnosti i pogrešne dijelove u njoj. Prije svega mislim na izjednačavanje međunarodno priznate Republike Hrvatske i nekakve krajinske paradržave, što je izravno osporavanje rezolucija Vijeća sigurnosti. Stoga mi u LS-u nismo vidjeli nikakvu prepreku tome da Bobetko, poput generala Stipetića, istražiteljima da iskaz i ospori dijelove optužnice, a upravo je Haag pravo mjesto gdje možete braniti dignitet i Hrvatske i njenih generala i branitelja. Vesna Pusić i ja nismo željeli podržati ni koketiranje s demagoškim stajalištima kako se radi o suđenju ideji hrvatske države ili Domovinskom ratu, jer to jednostavno nije istina. Osim toga, moramo biti spremni priznati da je i na našoj strani bilo zločina, kao u Medačkom džepu, Paulinu Dvoru ili Pakračkoj Poljani.

NACIONAL: Zašto je i vlast usvojila desničarsku terminologiju o Haagu kao sudu protiv Hrvatske, izbjegavajući priznati koliko je važno osuditi i hrvatske zločince, ma koliko se mistificirala njihova uloga u ratu? – Ni jednoj naciji nije lako priznati da u svakom trenutku svoje povijesti nije bila sjajna i savršena. Za mene Haag nije mjesto na kojem se sudi Hrvatima, ali doista ću biti sretan kad tamo budu procesuirani i vukovarski zlikovci ili kad napokon na sudu vidim osobe zbog čijeg je bombardiranja Osijeka dnevno ginulo 5 do 10, a ranjavano najmanje 20 mojih sugrađana. Ali kao što tražim raščišćavanje odgovornosti za razaranje Gospića, Pakraca ili Šibenika, spreman sam se suočiti i sa slučajevima u kojima se pripadnici mog naroda nisu ponašali kako su trebali.

NACIONAL: Uskoro će Vlada morati Bobetku predati optužnicu. Strahujete li od reakcije paravojnih formacija koje tvrde da ga brane? – Neće biti nikakvih dramatičnih reakcija, možda poneki prosvjed, no zbog takvih stvari vlade ne padaju. Indikativan je i postupak admirala Davora Domazeta Loše koji je postupio poput pravog časnika i odlučio se odazvati istražiteljima Međunarodnog suda, a, koliko ja znam, on doista nije umiješan ni u kakav zločin. Za razliku od Domazeta, oko Bobetka ima mnogo onih koji ga iskorištavaju za vlastite interese.

NACIONAL: LS se sukobljava s ostatkom Vlade i zato što su rijetki vaši članovi u izvršnoj vlasti. Kako ćete se postaviti ako Vlada ne prihvati zahtjev da Helena Štimac-Radin ili Andrea Feldman postane zamjenica ministra vanjskih poslova Tonina Picule? – Koalicija ima smisla samo ako sve njezine stranke napreduju, a odgovornost za zajedničku politiku možete prihvatiti samo ako preuzmete na sebe i određene poslove. Po mom mišljenju LS je najeuropskija stranka u koaliciji i imamo najčvršće veze u međunarodnim organizacijama, i ne vidim zašto taj svoj stranački kapital ne bismo stavili u funkciju države i sadašnje vlade. Umjesto da se to prihvati, presuđuju stranački, pa čak i privatni animoziteti koji nas onemogućuju da stavimo svoju predstavnicu i tako više utječemo na političke procese. Obje naše kandidatkinje iznimno su kvalitetne i trebale bi naći svoje mjesto u hrvatskoj Vladi, ali zbog višeg hijerarhijskog položaja tražit ću da Helena Štimac-Radin postane nova zamjenica ministra vanjskih poslova?

NACIONAL: Je li istina da su i one u međusobnom sukobu zbog tog položaja? – Liberalna stranka ionako nema prevelik medijski utjecaj i ne želim da se sada još o nama stvara dojam kao o grupi ljudi koji se svađaju zbog položaja. Uostalom, čak kad unutar LS-a dođe do sukoba, oni su kudikamo civiliziraniji i građanskiji nego u nekim drugim strankama u ovoj zemlji.

NACIONAL: Tko je kriv za loše odnose u Vladi, Račanova samovolja pri donošenju odluka ili nešto drugo? – Ovom koalicijom gospodari ravnoteža straha jer je glavni cilj odraditi mandat do kraja, a da bi se to postiglo, nitko se ne usuđuje povući radikalan potez. Razumijem da SDP kao najjača stranka na sebe preuzima i najveći dio odgovornosti, ali ponekad se prelako donose važne odluke ili barem u naknadnim analizama vidite da postoji širok prostor interpretacije.

NACIONAL: Koji su to slučajevi? – Evo, prije dva dana došlo je do sukoba oko koncepcije prodaje “Ine” strateškom partneru. Slavko Linić potpuno je zamijenio teze izrečene na sastanku petorke. Ili uzmite srpanjsku ideju rekonstrukcije Vlade koja je bazirana na dovođenju nestranačkih stručnjaka, da bi nakon svega u Banske dvore došli Željka Antunović i Gordana Sobol iz SDP-a, kao i HSS-ovac Ante Simonić. Previše je sličnih primjera koji potvrđuju da je sve nas stvaranje koalicije na neki način iznenadilo, pa ne začuđuje opći dojam o čestom soliranju pojedinih stranaka i njihovih lidera koji nas ostale dovode pred svršen čin.

NACIONAL: Drugim riječima ovu vlast može srušiti njezina nesposobnost, a ne nekakav izazovan program HDZ-a i njegovih satelita? – Nakon prošlih lokalnih izbora naša je analiza pokazala da je Vladina koalicija pobijedila HDZ gotovo isključivo tamo gdje smo nastupali zajedno. Na žalost, čini mi se da mnogi članovi koalicije nisu razumjeli na što upućuje dobro zajedničko iskustvo u borbi protiv desnog bloka. Gdje god se soliralo, doživjeli smo poraze. Polazeći od toga, na sastancima koordinacije zalagao sam se za dogovor o izbornoj suradnji, no jednostavno u koaliciji ima previše taštine i samouvjerenosti da svatko samostalno može pobijediti. Bojim se da to tako neće ići jer nas izborno iskustvo novog Sabora iz 1995., a da o trećesiječanjskim izborima i ne govorim, uči da su birači honorirali stranačke grupacije koje su nastupale zajedno. Time bismo obranili i ovaj građanski sloj koji je u Hrvatskoj još uvijek slabašan, a uspjeh te liberalno-demokratske grupacije pomogao bi europeizaciji Hrvatske, od čega smo trenutno udaljeni nekoliko svjetlosnih godina. Prema mojim saznanjima, na snazi će ostati stari izborni zakon upravo zato što se nećemo uspjeti dogovoriti o novom, a nitko neće dopustiti takvu dozu političke ludosti i donijeti novi zakon zajedno s HDZ-om.

NACIONAL: Što možete odgovoriti na optužbe da ste protiv jedne izborne jedinice jer je LS marginalan u političkom životu? – Postoje stvari koje se ne smiju ignorirati, kao što je podatak da LS već 12 godina vodi Osijek koji je četvrti grad u Hrvatskoj, a najjači smo partner i u Osječko-baranjskoj županiji koja je dvostruko veća od Istre. Bolna je istina da od 1990. u hrvatskom političkom životu nije ponuđeno ništa novo, a upravo su vrijednosti za koje se mi zalažemo ta novina. Hrvatska treba iskušati jednu programsku koaliciju jer sve slabosti proizlaze iz ideoloških razlika unutar vladajuće koalicije koje su nepremostive.

NACIONAL: Aludirate na ideološki jaz između SDP-a i HSS-a kao dva glavna sudionika postojeće vlasti? – Tako je. Taj mir možete kupovati na razne načine, recimo kroz proračun, ali i tada izazivate niz poremećaja jer ako dajete seljacima, radnici, profesori ili liječnici s pravom postavljaju pitanje zašto njih zakidate. Ovakve ideološki heterogene i neprirodne koalicije stvaraju permanentne krize i ne mogu biti uspješne čak ni na kratki rok.

NACIONAL: Koje su koalicije poželjne? – Prije svega treba stvoriti ravnotežu jer svaka velika pobjeda, bilo ljevice bilo desnice, poraz je za hrvatsko društvo. Neophodan je treći blok koji će pokušati smanjiti političku nestabilnost i umjesto ideoloških sukoba početi rješavati svakodnevna životna pitanja. Za mene je ljudska sreća temeljno političko pitanje, a mi danas imamo frustriranu naciju jer nije riješeno ni jedno krucijalno pitanje. Posljednji primjer za zabrinutost je pljuska koju smo dobili od predstavnika Europske komisije u Hrvatskoj koji nam je poručio da EU ne računa na Hrvatsku. To ne znači da trebamo odustati od europskih vrijednosti, ali moramo imati rezervnu strategiju jer je jasno da naše priključenje neće ići brzo kako bismo željeli. U Uniji nas doživljaju kao neiskrene političare koji čine samo ono što moraju, a i to isključivo pod vanjskim pritiskom.

NACIONAL: Što ćete poduzeti ako HNS, kako i najavljuje, odbije formirati centrističku koaliciju i na izborima nastupi sam. U tom slučaju naći ćete se u prilično teškoj poziciji? – Legitimno je pravo HNS-a da samostalno odlučuju o sebi, iako mi smatramo da bi zajednički nastup bio mnogo bolje rješenje. Razumljiva je želja svake stranke da ima što više saborskih zastupnika, ali odnose u društvu može promijeniti samo stvaranje programskih koalicija stvorenih radi rješavanja krize. Za LS je najvažnija spremnost na duboke strukturalne promjene po uzoru na Irsku ili Estoniju, zemlje koje su imale sličnu povijest kao i mi. Mnogo je bolje koalirati sa sebi sličnima i tako zahvaljujući sinergijskom efektu dobiti znatan broj glasova nego izići sam i poslije izbora biti prisiljen koalirati s HSS-om. Ne kažem da je suradnja s njim nešto loše, ali u takvoj ideološki raznolikoj koaliciji uvijek se morate odreći dijela vlastitih stavova, a kompromisi najčešće ne dovode do promjena i boljitka. Zbog toga je LS spreman stvarati liberalno-demokratski blok u kojem će biti mjesta za sve stranke slične orijentacije, od Libre do IDS-a, a morali bismo razmišljati i o HSLS-u koji ne treba olako prepustiti desnici.

NACIONAL: Prema HNS-ovu gledištu prepreka suradnji su vaši zahtjevi za većim brojem mandata od stvarne snage koju LS posjeduje? – Smisao svakog saveza je da jači malo popušta, a da manji ne ucjenjuje. Mislim da možemo naći kvalitetno rješenje. A kad uđete u parlament i postanete nezaobilazan faktor, otvaraju se mogućnosti afirmacije nestranačkih ljudi i eksperata koji u postojećim okolnostima ne dobivaju pravu šansu. Ja sam strpljiv i vjerujem u dogovor, to više što smo Vesna Pusić i ja prijatelji koji izvrsno komuniciraju, a veže nas i to što kao profesori društvenih znanosti imamo o mnogočemu razgovarati.

NACIONAL: Za razliku od toga, suradnja s Račanovim SDP-om doima se poput neželjenog braka, posebno posljednjih dana kad u Osijeku pokušavate srušiti župana Rudolfa Bognera? – Sjećam se 1992. kad je Mato Arlović rekao da nema potrebe da postoji izborni prag jer je SDP bio u velikim problemima zbog hipoteke prošlosti. Svojom upornošću uspjeli su sve to prevladati i neke stvari od njih trebamo i naučiti. Vjerujem da i LS ima budućnost, samo što do te budućnosti treba preživjeti. U svim krizama bili smo SDP-ov vrlo korektan partner, od izglasavanja povjerenja Vladi do rasprave o Piranskom zaljevu. I u Osijeku želimo ostati u koaliciji s SDP-om, ali tražimo Bognarov odlazak jer on radi suprotno odlukama Županijske skupštine u kojoj mi i SDP imamo jednak broj vijećnika. Za Bognara je kadroviranje jedini motiv bavljenja politikom, a LS ne želi plaćati na izborima njegove loše odluke i dovođenje krivih ljudi na važna mjesta.

NACIONAL: Budući da u sadašnjoj vlasti nema eurofoba, a ipak smo od EU podjednako udaljeni kao i u Tuđmanovo doba, u čemu je pogreška sadašnje vladajuće garniture? – Ljudi koji su 3. siječnja došli na vlast i dobili mandat da obave velike promjene, ubrzo su se uplašili tih promjena i počeli ih podržavati na deklarativnoj, ali ne i na stvarnoj razini. Uzmite posljednju situaciju, u trenutku najveće krize u odnosima s Europskom unijom, ministar putuje u Japan i Južnu Koreju, a predsjednik odlazi u Indiju, dok saborska delegacija posjećuje Kinu, i time se stvara dojam o promjeni hrvatskih vanjskopolitičkih prioriteta. Čini se kao da ova vlast nije imala iskrenu želju uvesti Hrvatsku među kandidate, a zatim i u punopravno članstvo u EU. I ne radi se o tome da i druge zemlje nisu imale možda i teže probleme. U Estoniji živi oko 45 posto ruskog stanovništva, zbog čega su imali dramatične unutarnje poteškoće, no Estonci su danas ipak među vodećim državama prvog kruga proširenja EU. To su postigli promjenom generacija koja je uvjetovala i promjenu tradicionalnih mentalnih sklopova i zemlju im danas vode mladi ljudi, a ne nekakvi 50-godišnjaci ozbiljni poput Staljina ili Brežnjeva.

NACIONAL: Iako ste verbalno uvijek uz liberalna načela, svojim postupcima nerijetko zbunjujete javnost. Zašto kao liberali niste jače prosvjedovali protiv uvođenja vjeronauka u vrtiće ili mrcvarenja djevojčice Ele, a na drugoj strani vaša izaslanica Helena Štimac-Radin odlazi na generalski skup potpore Bobetku? – Ne, mi imamo vrlo jasan stav o vjeronauku, pitanju malih Roma u Međimurju ili djevojčica u Kaštelama, ali ono što LS zastupa mediji vrlo često svjesno ignoriraju. Isto je i s epizodom iz hotela “Panorama” koja potvrđuje stereotipe koji vladaju u ovdašnjoj javnosti. Ako se smatra normalnim da Račan ili Tomčić pokušavaju postići nacionalni konsenzus i razgovaraju s oporbenim liderima, zašto se izvode drukčiji zaključci kad netko iz Liberalne stranke otiđe čuti što govore ljudi s kojima se ne slažemo. U “Panorami” je bila ona politička snaga s kojom se LS permanentno ne slaže, no i ti generali i ostali koji su se okupili važan su segment ovdašnje političke scene. Uostalom, naš odlazak u “Panoramu” nije imao nikakve političke implikacije.

Vezane vijesti

Svjedoci obmane: Šeks i Kramarić lagali na suđenju Glavašu

Svjedoci obmane: Šeks i Kramarić lagali na suđenju Glavašu

Svjedočeći u procesu likvidacije osječkih Srba iz početka 90-ih godina, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i nekadašnji čelnik grada Osijeka Zlatko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika