23.03.2011. / 13:59

Autor: Nacional.hr

Zbog 'nenormalnog događaja' nultog stupnja zaustavljen rad nuklearke Krško

U izjavi za slovenski Žurnal 24, Andrej Stritar iz Uprave za nuklearnu sigurnost rekao je da je nakon sat vremena normalizirano stanje u nuklearki, te da je elektrana opet priključena na dalekovod

U nuklearnoj elektrani Krško u srijedu je došlo do automatskog zaustavljanja rada, a prema prvim informacijama razlog je iznenadno isključenje 380-kilovoltnog dalekovoda prema Zagrebu, zbog čega je proglašeno stanje 'nenormalnog događaja'.

"Sukladno Planu zaštite i spašavanja proglašen je nenormalni događaj - stupanj 0", priopćili su iz NE Krško, uz napomenu da su o događaju obaviješteni nadležni organi u okolini.

Elektrana je u stanju sigurne zaustave i bez utjecaja na okoliš. Odmah nakon što budu poznate sve podrobnosti, planiran je povratak na mrežu.

U izjavi za slovenski Žurnal 24, Andrej Stritar iz Uprave za nuklearnu sigurnost rekao je da je nakon sat vremena normalizirano stanje u nuklearki, te da je elektrana opet priključena na dalekovod. Prije nego je priključe i na mrežu moraju provjeriti sve sustave.

Marjan Tkavc iz slovenske Uprave za nuklearnu sigurnost je za slovenski 24ur rekao kako se NE Krško zaustavila zbog kvara na osiguraču. Ističe kako je vjerojatno došlo do iskakanja jednog od osigurača zbog čega je došlo do prekida veze s dalekovodom za protok električne energije iz NE Krško. Naime, prilikom isključenja veze s dalekovodom, elektrana se gasi jer više nije moguće slati električnu energiju u sustav.

Točan razlog iskakanja osigurača biti će poznat nakon analize.

Vezane vijesti

NE Krško nakon remonta od jutros opet u mreži

NE Krško nakon remonta od jutros opet u mreži

Nuklearka Krško u nedjelju je u 9 sati i 35 minuta ponovno uključena u elektroenergetsku mrežu, nakon završenog redovnog remonta koji je trajao od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika