08.03.2012. / 16:32

Autor: Hina

Stritar: Krško sigurno, uskoro poznati rezultati stresnih testova

Nuklearka Krško je sigurna, a uskoro će biti poznati rezultati tzv. stresnih testova koji su za Krško i sve druge nuklearke u Europi napravljeni nakon lanjske katastrofe u japanskoj Fukušimi, izjavio je direktor slovenske uprave za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar.

Nuklearna elektrana KrškoNuklearna elektrana KrškoNuklearka Krško je sigurna, a uskoro će biti poznati rezultati tzv. stresnih testova koji su za Krško i sve druge nuklearke u Europi napravljeni nakon lanjske katastrofe u japanskoj Fukušimi, izjavio je direktor slovenske uprave za nuklearnu sigurnost Andrej Stritar.

"Sve nuklearke su temeljito pregledane. Sada međunarodni stručnjaci počinju posjećivati države koje imaju nuklearke, a idući tjedan očekujemo ih u Krškom", rekao je Stritar u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Nacrt izvještaja o stresnom testu za Krško je već pripremljen, a 25. travnja bit će prezentiran u Bruxellesu zajedno s izvješćima o drugim nuklearkama, na sjednici europskih nuklearnih regulatora ENSREG, dodao je Stritar.

Po njegovoj ocjeni, glede sigurnosti nema razloga da se Slovenija odrekne nuklearne energije, tim prije što se u Europi i svijetu nuklearke i dalje grade, a postojećima se produžava životni vijek

"Možemo očekivati neke preporuke i nema zemlje s nuklearkom koja ih neće dobiti, no dramatično slabih stvari kod nas nema", rekao je Stritar o očekivanjima kakve će biti preporuke iz stresnih testova za jedinu nuklearku u Sloveniji.

Početkom prošle godine, dodao je, sigurnost nuklearke Krško i stabilnost njena rada dodatno su povećani kupnjom novih dizel agregata, novih crpki za vodu za hlađenje reaktora te kompresora na komprimirani zrak, a poboljšan je i protupožarni sustav.

"Time smo bitno smanjili mogućnosti težih posljedica u slučaju potresa. Osim toga, ovog mjeseca bit će dovršeno podizanje nasipa na Savi. Bit će dovoljno visok da izdrži najvišu poplavu Save koja je teoretski moguća, a nikad se nije dogodila", izjavio je Stritar za STA.

Vezane vijesti

NE Krško nakon remonta od jutros opet u mreži

NE Krško nakon remonta od jutros opet u mreži

Nuklearka Krško u nedjelju je u 9 sati i 35 minuta ponovno uključena u elektroenergetsku mrežu, nakon završenog redovnog remonta koji je trajao od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika