04.04.2011. / 14:42

Autor: Totalsport

VN Španjolske: Lorenzo najbolje prošao pri festivalu padova

Ishod je to neobično dramatične utrke u Jerezu, vožene po vlažnoj stazi i prepune padova, koju nisu uspjeli završiti Simoncelli, Stoner, Rossi i Spies, premda su u trenucima ispadanja svi držali bolje pozicija od Lorenzove i Pedrosine

Jorge LorenzoJorge LorenzoŠpanjolac na Yamahi Jorge Lorenzo, aktualni svjetski prvak u Moto GP klasi, pobijedio je na drugoj utrci sezone Svjetskog prvenstva u motociklizmu, pred svojim navijačima u Jerezu.

Španjolsko je slavlje drugim mjestom kompletirao Dani Pedrosa iz Repsol Honde, koji je za pobjednikom zaostao 20-ak sekundi. Treće je mjesto zauzeo Amerikanac u Ducatiju Nicky Hayden.

Ishod je to neobično dramatične utrke u Jerezu, vožene po vlažnoj stazi i prepune padova, koju nisu uspjeli završiti Simoncelli, Stoner, Rossi i Spies, premda su u trenucima ispadanja svi držali bolje pozicija od Lorenzove i Pedrosine.

Najveća je šteta u svakom slučaju 24-godišnjeg Talijana Marca Simoncellija, koji je u skromnijoj od dviju Hondinih momčadi, Gresiniju, poveo utrku u njezinoj početnoj fazi. Krenuo je s petoga startnog mjesta, te već u šestom krugu izbio na prvo mjesto pretekavši Caseyja Stonera (Repsol Honda), vlasnika čelne pozicije i pobjednika prve utrke sezone u Kataru.

Ispao je još uvijek relativno neiskusni Talijan malo prije sredine utrke, u 12. krugu (od 28), izgubivši ravnotežu u jednom zavoju. Pokušao je unatoč neugodnom udarcu o asfalt pokrenuti motocikl, ali mu nije uspjelo. Nakon što je u tom trenutku preuzeo vodstvo, Lorenzo ga do kraja nije ispuštao.

Prije toga, u osmom krugu, Valentino Rossi u borbi je za drugo mjesto doslovno"uklizao" pod Caseyja Stonera izbacivši sebe i Australca sa staze. Pomoćno osoblje uz stazu pomoglo je Rossiju prvome pokrenuti motocikl i Talijan se vratio u utrku završivši na kraju na odličnome petom mjestu.

Stoner, koji je pomoć dobio nakon Rossija, premda ga je Talijanova pogreška koštala pozicije, nije se uspio vratiti u utrku. Svoje je nezadovoljstvo, da li spram Rossija ili spram osoblja uz stazu, pokazao prekriživši energično lijevu ruku u laktu preko desne šake. Rossi mu se po svršetku utrke došao ispričati.

Posljednji tragičar na stazi, nakon što su pozicije izgubila trojica prvoplasiranih vozača, bio je Amerikanac na Yamahi, Lorenzov timski kolega Ben Spies. I on se namučio za drugo mjesto prestigavši Pedrosu, da bi potom, baš u stvaranju prednosti u odnosu na Španjolca, kad se Yamahi počinjala smiješiti dvostruka pobjeda, jednostavno u ležećem položaju otklizao sa staze u jednom zavoju.

Ovom je pobjedom svjetski prvak poveo u ukupnom poretku s 45 bodova. Prije dva tjedna u Kataru bio je drugi. Ovo mu je 22. utrka zaredom koju je završio među četiri najboljeplasirana vozača.

Pedrosa je iza njega u ovom trenutku devet bodova. U Kataru je Hondin Španjolac također bio na postolju, na trećem mjestu.

Sljedeća se utrka vozi krajem mjeseca za Veliku nagradu Portugala.

VN Španjolske, Moto GP, rezultati:

1. Lorenzo (Špa/Yamaha) 50:49.046

2. Pedrosa (Špa/Honda) +19.339

3. Hayden (SAD/Ducati) +29.085

4. Aoyama (Jap/Honda Gresini) +29.551

5. Rossi (Ita/Ducati) +1:02.227...

Ukupni poredak:

1. Lorenzo (Špa/Yamaha) 45 bodova

2. Pedrosa (Špa/Honda) 36

3. Casey Stoner (Aus/Honda) 25

4. Hayden (SAD/Ducati) 23

5. Rossi (Ita/Ducati) 20...

VN Španjolske, Moto2, rezultati:

1. Iannone (Ita/Suter) 49:56.423

2. Luthi (Švi/Suter) +7.850

3. Corsi (Ita/FTR) +12.625...

Ukupni poredak:

1. Iannone (Ita/Suter) 45 bodova

2. Bradl (Njem/Kalex) 36

2. Luthi (Švi/Suter) 36...

VN Španjolske, 125 ccm, rezultati:

1. Terol (Špa/Aprilia) 44:50.646

2. Folger (Njem/Aprilia) +17.446

3. Zarco (Fra/Derbi) +23.955...

Ukupni poredak:

1. Terol (Špa/Aprilia) 50

2. Folger (Njem/Aprilia) 31

3. Cortese (Njem/Aprilia) 30...

Vezane vijesti

Treća ovogodišnja pobjeda Lorenza

Treća ovogodišnja pobjeda Lorenza

Španjolski motociklist Jorge Lorenzo (Yamaha) pobjednik je Velike nagrade Katalonije, pete utrke sezone Svjetskog prvenstva "kraljevske" MotoGP… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika